40 интересни факта за Антарктида

  • 40 интересни факта за Антарктида
    40 интересни факта за Антарктида

Вероятно "студ" е първата дума, която ви изниква в съзнанието, когато чуете Антарктида, и не грешите, защото в крайна сметка това е най-студеното място на Земята!

А от тези интересни факти вероятно ще ви побият тръпки:

1. Антарктида е единственият континент без постоянни жители или граждани. Хората, живеещи там, учените например, остават по няколко месеца за изследователски цели. 

2. В Антарктида няма полярни мечки, а само в Арктика, защото нито една мечка не е оцеляла на Южния полюс след разпадането на Пангея.

3. Проходът Дрейк е воден път в Антарктика, който свързва Тихия и Атлантическия океан. Този воден път е известен със своите жестоки бури и силни ветрове, отнемащи живота на много моряци. Кръстен е на сър Франсис Дрейк, английски изследовател, чиито кораби са използвани, когато е открита връзката между двата океана.

4. Антарктида е била част от Гондвана, суперконтинент, появил се преди Пангея. Суперконтинентът включва Южна Америка, Арабския полуостров, Африка, Мадагаскар, Индия и Австралия.

5. Антарктическата пустиня е най-голямата в света, двойно по-голяма от пустинята Сахара. Полярната среда се счита за полярна пустиня, тъй като там рядко вали дъжд или сняг.

6. Има част от Антарктида, която прилича на кървав водопад. Нарича се Кървави водопади и за него е отговорно затвореното соленоводно езеро на ледника Тейлър. Езерото е богато на желязо, което става червено, когато изтича навън, тъй като реагира с кислорода.

7. Поради ниската температура повечето растения, като дървета или храсти, не могат да оцелеят в Антарктика. Но някои изключения са мъховете и две местни цъфтящи растения: антарктическа трева и антарктически бисер.

8. South of Sanity е единственият филм, заснет изцяло в Антарктика. Това е нискобюджетен филм, заснет през 2012 г. Режисьорът на този непопулярен исторически филм е Кърк Уотсън, експерт по алпинизъм, който работи в изследователската станция Халей.

9. Има 11 бебета, умишлено родени в Антарктида заради конкуренцията на Аржентина и Чили за териториални претенции. И двете страни го направили, като изпратили бременни жени в своите изследователски станции. Но, разбира се, усилията им отишли напразно, заради Антарктическия договор.

10. Силвия Морела де Палма ражда Емилио Маркос Палма през 1978 г. в базата Есперанса, което прави Емилио първият човек, роден в Антарктика. 

11. Договорът за Антарктика е подписан през 1959 г. от дванадесет държави във Вашингтон, окръг Колумбия. Това е споразумение, че континентът трябва да се използва само за мирни цели, като се забранява създаването на военни бази и тестването на военни оръжия, освен ако военното оборудване не се използва за научни изследвания.

12. В Антарктика има 70 постоянни изследователски станции. Най-голямата е Макмърдо, която може до побере до 1000 души. САЩ я построяват през декември 1955 г. за научни изследвания и логистичен център на антарктическата програма на САЩ.

13. Изследователските станции в Антарктида разполагат с пречиствателна станция за отпадъчни води, в която изтичат изпражненията и други отпадъчни води, което ги прави чисти, така че пречистената вода да може да бъде отведена в океана – твърдите отпадъци се изпращат обратно в САЩ чрез товарни кораби.

14. Изпражненията на антарктическите пингвини се наричат „гуано“. Съдържат голямо количество азотен оксид, известен като "смешен газ" поради способността му да създава еуфоричен ефект при вдишване.

15. Лекарите, които остават в австралийските антарктически изследователски станции през зимата, трябва да премахнат своите апендикси. Това е така, защото има само един лекар на станция и те не могат да си позволят да бъдат в животозастрашаващи ситуации.

16. Антарктическите риби имат „антифризни“ протеини, които им помагат да оцеляват в ледената вода. 

17. Адолф Хитлер изпраща експедиция до Антарктида за добив на китова мас, необходима за производството на маргарин и смазващи материали за оръжия. 

18. Антарктика не е била покрита с лед повече от 100 милиона години. Палеонтолозите открили вкаменелости, включително жаби, птици и дори динозаври, на континента.

19. 16 500 презерватива били изпратени до Антарктида през 2008 г. Презервативите били изпратени до изследователската станция Макмърдо за предотвратяване на бременност, тъй като клиниките имат ограничени възможности за работа с бременни жени. Поради тази причина е необходимо всяка жена да си направи тест за бременност преди да отиде в Антарктика. 

20. Има месеци, когато слънцето не изгрява в Антарктида. Това се случва по време на зимата, тъй като Земята е наклонена и Антарктида е далеч от слънцето. По същия начин има месеци, в които слънцето не залязва. 

21. Акулите не могат да оцелеят в Антарктика заради ниските температури. Единственото изключение е вид пясъчна тигрова акула, наречена striatolamia macrota, която вече е изчезнала. Зъбите ѝ били открити на остров Сиймор - остров без лед в Антарктика.

22. Хората, работили в Антарктида, се награждават с медал. Пример за това е Медалът за служба в Антарктида, който Конгресът на САЩ създава през 1960 г. От 1 октомври 2008 г. членовете на въоръжените сили на САЩ и дори гражданите на САЩ могат да го получат, като работят в полярна среда най-малко десет дни. 

23. Британците, работещи в Антарктика за повече от 365 дни, са длъжни да плащат данък върху доходите. Нарича се данък на Британската антарктическа територия (BAT), 7% данъчна ставка върху месечната им заплата.

24. Производството на бира в австралийските антарктически изследователски станции е забранено. Изследователите обаче все още могат да си прекарат добре, стига да следват политиката за алкохол. Но през 90-те и 2000-те години на миналия век човек на име Иън Маклийн, чиято работа в Антарктика била да се грижи за сателитно оборудване, станал пивовар. 

25. На 19 септември 2022 г. Илон Мъск обяви, че неговият сателитен интернет доставчик Starlink може да бъде достъпен на всички континенти – включително Антарктида.

26. „Героична ера на изследване на Антарктида“ е термин, използван за 25-те години (между 1897 и 1922 г.) на глобален фокус върху научното и географско изследване на Антарктика.

27. Двама мъже с подобни имена са ходили в Антарктида. Първият е Джон Дейвис, американски ловец на тюлени и изследовател, смятан за първия човек, стъпил на антарктическа земя през 1821 г. Другият е Джон Кинг Дейвис, един от капитаните на Австралазийската антарктическа експедиция (AAE), известен с вземането на мъдри решения, когато командва кораб по време на опасни ситуации. 

28. Общият брой на туристите, посетили Антарктида от 2017 до 2018 г., възлиза на 51 707, което е доста, тъй като от 2015 до 2016 г. е имало само 38 478 посетители.

29. Пътуването до Антарктида е доста скъпо. Антарктическа експедиция от Antarctica21 е на цена от около $4 995 до $14 995 USD на човек – в зависимост от избрания маршрут.

30. Джон Джордж Бартоломю, картограф, е първият, който поставя Антарктида на картите през 1886 г.

31. На 25 март 1988 г. островите Балени в Антарктида претърпели земетресение с магнитуд 8,1 по Рихтер, което е най-силното земетресение на континента. 

32. Според наблюденията на учени от НАСА, земетресението и цунамито в Тохоку в Япония през март 2011 г. са създали нови айсберги в Антарктика. 

33. Барбара Ернандес Уерта от Чили държи световния рекорд за най-бързо преплуване на миля през прохода Дрейк, завършвайки го за 15 минути и 3 секунди – тя е известна като Ледената русалка заради опита си в плуването в ледник.

34. Според изследователите Антарктическият океан абсорбира повече въглероден диоксид, отколкото освобождава. Това води до подкисляване на океана, което се отразява негативно на морския живот и хората. 

35. Антарктида е почти еквивалентна на размера на Съединените щати и Мексико взети заедно или два пъти по-голяма от Австралия. 

36. Според проучване от 2017 г. в Антарктида има 138 вулкана. Повечето са или спящи, или покрити с ледени шапки, но в момента има два активни вулкана: Mount Erebus и Deception Island.

37. Въздухът на Антарктида е един от най-чистите в света, което го прави идеално място за изследователите да разберат как околната среда се променя. 

38. В Антарктида живеят около 70 000 косатки. Те живеят на този континент, защото част от плячката им са тюлени и пингвини, живеещи в полярната среда.

39. Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия, Чили и Аржентина са най-близките страни до Антарктида.

40. Първата група, която свири в Антарктика, беше Nunatak през 2007 г. за събитие, наречено Live Earth, което повишава осведомеността за изменението на климата. Публиката е от 17 души, общото население на изследователската станция Rothera на British Antarctic Survey.