Непал в 30 кратки факта

  • Непал в 30 кратки факта
    Непал в 30 кратки факта
  • Непал в 30 кратки факта
    Непал в 30 кратки факта
  • Непал в 30 кратки факта
    Непал в 30 кратки факта

Непал е държава без излаз на море, разположена в Южна Азия, граничеща с Китай на север и Индия на изток, юг и запад.

Страната е дом на най-високата планина в света, връх Еверест, който стои на 8 848 метра (29 029 фута) над морското равнище.

Непал в 30 кратки факта
Снимка: pixabay.com

Осем от десетте най-високи върха в света се намират в Непал, включително Еверест, Канчендзьонга, Лхотце и Макалу, което го прави мека за алпинисти и трекингисти.

Непал е известен и с разнообразната си география, варираща от скалистите Хималаи на север до плодородните равнини на региона Терай на юг.

Страната е дом на богато разнообразие от флора и фауна, със защитени зони като Национален парк Читуан и Национален парк Сагарматха, предлагащи убежище на застрашени видове като бенгалски тигър, еднорог носорог и снежен леопард.

Непал е мултиетническа и мултикултурна страна с над 125 различни етнически групи и 123 говорени езика.

Индуизмът е основната религия в Непал, като около 81% от населението се идентифицира като индуист. Будизмът е втората най-изповядвана религия, следван от исляма и християнството.

Родното място на Сидхарта Гаутама, основателят на будизма, традиционно се смята, че е в Лумбини, Непал, който сега е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Непал има уникална смесица от индуски и будистки култури, с фестивали като Дашайн, Тихар (Дивали), Буда Джаянти и Бискет Джатра, празнувани с голям плам и ентусиазъм.

Хората от неварите от долината на Катманду имат богато културно наследство, известно със своите сложни дърворезби, неварска кухня и оживени фестивали.

Непал е обединен като кралство през 18 век от крал Притви Нараян Шах, който установява династията Шах.

Страната беше управлявана от монархия до 2008 г., когато премахна монархията и се обяви за федерална демократична република след десетилетна гражданска война и премахването на монархията.

Първите демократични избори в Непал се провеждат през 1959 г., но страната преживява периоди на политическа нестабилност, включително продължило десетилетие маоистко въстание, което приключи през 2006 г.

Сегашната политическа система в Непал е федерална парламентарна република, с президент като държавен глава и министър-председател като глава на правителството.

Селското стопанство е гръбнакът на икономиката на Непал, като над 70% от населението се занимава със земеделски дейности. Ориз, пшеница, царевица и просо са основните култури, отглеждани в страната.

Туризмът е основен източник на приходи за Непал, като трекингът, алпинизмът и културният туризъм привличат посетители от цял свят.

Паричните преводи от непалски работници, наети в чужбина, особено в страните от Персийския залив и Малайзия, също допринасят значително за икономиката на страната.

Въпреки естествената си красота и културно наследство, Непал остава една от най-бедните страни в Азия, с предизвикателства като бедност, безработица и неадекватна инфраструктура.

Водноелектрическият потенциал е значителен в Непал поради многобройните си реки и планински терен, но страната е изправена пред предизвикателства при овладяването на този потенциал поради финансови ограничения и политическа нестабилност.

Непал е уязвим от природни бедствия като земетресения, свлачища и наводнения поради местоположението си в сеизмично активен регион и пресечения терен.

Опустошителното земетресение от 25 април 2015 г. причини широко разпространени разрушения в Непал, което доведе до хиляди смъртни случаи, наранявания и разселвания.

Неравенството между половете остава сериозен проблем в Непал, с различия в образованието, заетостта и политическото представителство между мъжете и жените.

Детските бракове и насилието, основано на пола, са широко разпространени в някои части на Непал, въпреки усилията за справяне с тези проблеми чрез законодателство и кампании за повишаване на осведомеността.

Опазването на околната среда е приоритет за Непал с инициативи като проекти за опазване на общността, практики за устойчив туризъм и усилия за повторно залесяване, насочени към запазване на природното наследство на страната.

Непал има ограничена пътна мрежа поради пресечения си терен, с много отдалечени райони, достъпни само пеша или по въздух.

Международното летище Трибхуван в Катманду е главната врата към Непал, което служи като основно международно летище в страната.

Страната разполага с множество вътрешни летища и писти, улесняващи въздушното пътуване до отдалечени планински региони като Лукла, Покхара и Джомсом.

Пътят до базовия лагер на Еверест в района Кхумбу в Непал е един от най-известните маршрути за преходи в света, привличащ хиляди трекингисти и катерачи всяка година.

Магистралата Karnali, свързваща градовете Surkhet и Jumla в западен Непал, е един от най-предизвикателните пътища в страната, преминаващ през стръмни скали и пресечен терен.