Tърсене по
  • Драматичен театър Ловеч и Явор Бахаров гостуват на великотърновска сцена с трагикомедия на Шекспир
    Драматичен театър Ловеч и Явор Бахаров гостуват на великотърновска сцена с трагикомедия на Шекспир

Драматичният театър в Ловеч ще представи  пред великотърновската публика трагикомедията «Мяра за мяра» на Уилям Шекспир. Спектакълът ще се играе на 18 януари от 19 часа на сцената на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново.


С пиесата „Мяра за мяра” Шекспир се завръща в репертоара на Ловешкия театър след 30-годишно отсъствие. Режисурата на Крис Шарков предлага съвременна интерпретация на английския драматург, придържайки се към класическата Шекспирова история. Спектакълът третира вечните дилеми между лицемерието и справедливостта, престъплението и възмездието и насочва вниманието на зрителите към съществуващите морални ценности.


„Мяра за мяра“ е интригуваща история за перформативността на властта, за наблюдението и за емоционалната манипулация. „Мяра за мяра“ изпитва и изследва границите на човешкото, преоткрива мястото на прошката, милостта и любовта в един проблемен и разпуснат свят“, споделя Крис Шарков.


Преводът на пиесата е дело на Валери Петров, а сценографията и костюмите – на Кирил Наумов. Консултантът по Шекспировата реч е Сава Драгунчев, музиката – на китариста и композитор Георги Георгиев от група „Остава“, хореографията – на Илона Маринова и плакатът – на Изабела Манолова. В ролята на Княза се превъплъщава Явор Бахаров, в тази на Анджело - Павел Емилов, на Изабела - Боряна Бабанова, на Клавдио - Любомир Ковачев, на Лучио - Георги Грозев, на Мариана - Ива Кирова, на Ескала - Силвия Чобанова, на Тъмничарят - Явор Костов – Яша и на Мадам Свръхврът - Марина Георгиева.


Историята разказва за Винченцо, който е княз на Виена. Един ден той заявява, че трябва да напусне спешно страната и предава властта на граф Анджело. Но вместо да го направи, той се преоблича като монах с цел да следи управлението на народа. Анджело никак не се бави с дадените му правомощия и осъжда на смърт Клавдио, защото в корема на бъдещата му съпруга Жулиета расте незаконното им дете. Всичко е в ръцете на Изабела – неговата сестра, на която ѝ предстои да стане монахиня. Чрез пратеник тя е помолена да отиде лично при Анджело и да измоли животът на брат ѝ да бъде помилван. Но Анджело е запленен от красотата и непорочността на Изабела и заявява, че ще се смили над Клавдио, ако тя се съгласи да му даде девствеността си.Как завършва тази драматична история и дали накрая възтържествува правдата, засега остава загадка.


Билети за постановката «Мяра за мяра» на 18 януари от 19 часа ще продават на касата на МДТ «Константин Кисимов» във Велико Търново.