Tърсене по
  • Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава"
    Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава"

Първият в България и на Балканите античен фестивал ще се открие за пореден път в Свищов и римския град Нове! Петнадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни 2019 г. На сцената ще покажат умения, сила, автентични оръжия и облекла над 200 реенактори от Италия, Румъния, Украйна, Молдова и България. Сред участниците в ХV Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа - Gruppo Storico Romano от Италия, атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum - Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita, както и Geto-Dacians from Moldova. Виртуозните ездачи от „Багатур” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините - свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските исторически възстановки на свищовска сцена.


63390


За първи път във фестивала ще се проведат Големите гладиаторски игри „Колизеум“, в които вместо индивидуални демонстрации всички гладиатори ще се съберат в неповторимо състезание за любовта на публиката и най-атрактивен двубой и гладиатор. Начало на гладиаторските игри ще даде драматичната сцена „Двете гладиаторки“ в изпълнение на Gruppo Storico Romano. Сценатаописва нощта преди битката между двете най-известни римски жени-гладиаторки, чиито имена и до днес четем по релефите на древните останки на Колизеума.


63384


В програмата ще видим уникалната реконструирана римска музика на Histriones (хит на италианската музикална сцена и радиа), античните танци на Nimfele Dace и Пагане, трагедията „Един ден в дома на Пизон“ на Gruppo Storico Romano. В сцената Император Нерон е поканен от своя приятел на поредния гуляй, но този път не всичко завършва така, както е започнало…


63387


Особено атрактивни са демонстрациите на „Багатур” по виртуозна конна езда в Нове и Големия парад на светлината на факли по улиците на Свищов след церемонията по откриването.


63389


Традиционната кулинарна битка между участващите исторически групи се очаква да е особено ожесточена и както обичаят повелява, ще завърши с масова дегустация от публиката.


63385


Решителната голяма битка в събота вечер ще противопостави всички участници – римляни и варвари! Римската армия ще използва своята артилерия и ненадмината военна тактика, за да подчини враждебните племена, а резултатът ще е неясен до края!


63388


Нов акцент в програмата ще са ателиетата и работилниците за малките фенове на историята. В събота и неделя те ще работят постоянно на фестивална територия, за да демонстрират, но и да дадат на всеки желаещ възможност да се включи в античните занаяти, да поиграе антични настолни игри, да нареди мозайка, да нарисува митична сцена или да бъде гримиран с варварските цветове на войната.


63386


Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей - Свищов и Съвет по туризъм - Свищов. По време на фестивала, кметът на Свищов ще връчи традиционните награди "ЗлатенОрел". Лауреат на „Златния орел“ за опазване на културно-историческото наследство е откривателят на Каварненското съкровище през миналата година, изтъкнатият български историк и археолог доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Лауреат на „Златния орел“ за популяризиране на българската култура е любимият български поет, композитор и изпълнител Михаил Белчев, след 50 години на сцена и стотици концерти и турнета в 15 държави.


63383


ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА


Петък, 7 юни


10:00 – 14:00 - Античен град Нове


Антични състезания за ученици „Бързи, смели, сръчни“: Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от региона. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри. Съдийстват легионери от Legio I Italica и Legio XIII Gemina.


19:30 – 20:15 - Площад „Алеко”


Церемония по откриването: Освещаване на знамената, запалване на огъня на фестивала.  Кметът връчва символите на Нове на Императора. Представяне на групите, участващи във фестивала. Група от античната сцена Histriones - музикално изпълнение с автентични древноримски инструменти. Танцови изпълнения на Nimfele Dace и Пагане.


20:15 - 21:00 - Площад „Алеко”


Връчване на наградата „Златния орел“ за принос в популяризирането на българската култура на известния поет, композитор и изпълнител Михаил Белчев. Mузикален рецитал на лауреата. Огнено шоу на Феникс.


След 21:00 - Площад „Алеко”, централните улици


Тържествен парад на групите по улиците на Свищов под светлините на факлите.


Събота, 8 юни


Античен град Нове


09:00 – 21:00 - Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители


09:30 –10:00 - Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора


10:00 – 11:00 - Презентации на групите-участнички Garda Apulum -Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita, Geto-Dacians from Moldova.


10:00 – 14:00 - Сутрешно шоу: Древна римска кухня, изкуства, занаяти;


Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона.


Античната кухня: кулинарно състезание между групите-участници за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.


Речта на Хортензия. Жената-адвокат в Древния Рим, която успява в защита на жените да промени редица патриархални закони.


16:00 – 17:00 - Посетителски център „Нове“


Симпозиум „Древното наследство в България“: Публична лекция на Доц. д-р Бони Петрунова„Древни съкровища, музеи, туризъм“


Античен град Нове


17:00 – 20:00 - Следобедни представления: демонстрации, танци, обичаи и ритуали.


17:00 – 17:30 - Ритуал по полагане на военна клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранци. Възстановеният ритуал в изпълнение на домакините от Legio I Italica  показва непреходния характер на военната клетва в името на родината, сънародниците, братята по оръжие.


17:30 – 18:00 - Танцов спектакъл на Nimfele Dace, вдъхновен от древни митове и легенди.


18:00 – 19:00 -  Големите гладиаторски игри „Колизеум“: гладиаторите от всички групи ще състезават в категориите „най-атрактивен двубой“ и „гладиатор на народа“ за гласовете на публиката. Драматичната сцена „Двете гладиаторки“ в изпълнение на Gruppo Storico Romano. Сцената описва нощта преди битката между двете най-известни римски жени-гладиаторки, чиито имена и до днес четем по релефите на на Колизеума. “Улфгар - машината за смърт”. Непобедимият и непокорен Улфгар е продаден за арените на Рим. Той тръгва към сърцето на империята, за да го завладее. “Двамата тракийци” – историята на пленените траки, превърнали се в легендарни гладиатори.


19:00 – 19:30 - Трагедията „Един ден в дома на Пизон“ на Gruppo Storico Romano. В сценатаИмператор Нерон е поканен от своя приятел на поредния гуляй, но този път не всичко завършва така, както е започнало.


19:30 – 20:00 - Спектакъл с виртуозните изпълнения на Багатур и Пагане,


19:45 – 20:00 - Връчване на наградата „Златния орел“ за опазване на културно-историческото наследство на откривателя на Каварненското съкровище, изтъкнатия български историк и археолог Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей,


След 20:00 - Голямата битка между варвари и римляни:Една кампания в лимеса на Истър


След поредните провокации на варварските племена римските легиони нахлуват отвъд Дунава и се насочват към полевия лагер на обединената армия на даки и сармати.. Вождът на варварите призовава за победа и обещава богатата плячка от римските крепости да се подели между войните-победители. Римският генерал вдига морала на легионерите с адлокуцио – вдъхновяваща реч и призовава за разгром на вероломния и подъл враг. Възползвайки се от разногласията между съюзниците-варвари, римляните нанасят светкавичен удар и печелят битката, но не и войната…


Неделя, 9 юни


Античен град Нове


09:00 – 13:00 - Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители


09:30 –10:00 - Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора


10:00 – 13:00 - Сутрешно шоу: Древни изкуства, занаяти, спортни игри;


Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиаж на римска матрона.


Състезания за сила и бързина за участниците и публиката за големите награди на спонсорите на фестивала.


10:00 – 11:00 - XI-ти Легион, най-верните на Император Клавдий, Gruppo Storico Romano. След опита за покушение над Император Клавдий, XI-ти Легион е почетен и награден за ролята си в разкриването на заговора.


11:00 – 12:00 - Танци и ритуали на Nimfele Dace, Пагане, Тракийски мистерии „Орфей и Евридика”, вдъхновени от древни митове и легенди.


13:00 – 13:30 - Загасяне огъня на Фестивала, награждаване на участниците. Обща снимка на участниците пред Светилището на знамената в Нове. Закриване на Фестивала.


Още информация на www.EagleOnTheDanube.org


***