Tърсене по
  • Фестивал на лешояда/Леш фест
    Фестивал на лешояда/Леш фест

С тридневен Фестивал на лешояда/Леш фест ще бъде отбелязан краят на проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите”. Фестивалът ще се проведе в периода 25-27 юни (от петък до неделя включително) в Природозащитен център Източни Родопи в Маджарово.


С aтелиета, работилници, презентации, диво кино, наблюдение на птици, дни на отворените врати и природозщитна изложба ще отбележим края на 5-годишния ЛАЙФ проект. По време на фестивала ще представим и резултатите и постиженията ни от работата на екипа за проектния период.


За тематични творчески ателиета тази година ще с погрижат от Център АЛОС. Те ще ни поготвят и интерактивна театрална миниатюра. Ето и по-подробно какво може да очаквате от нас oт екипа на Център АЛОС.


Петък


В петък вечерта ще може да се насладим на някои от най-добрите филми за диви животни със специален лешоядски фокус. Част от фимите и видеата разказват за работата на екипа на „По-диви Родопи” и в рамките на проекта LIFE Vultures. Сред излъчените фимще ще са заглавията „Завръщането на лешоядите”, „Време за обяд” и други. Oт петък в Природозащитен център Източни Родопи ще може да видите и обновената ни изложба „Властелините на Родопите”.


Събота


11:00-12:00 ч. Ателие „3D белоглав лешояд”


С помощта на екипа ще създадем 3D модел на белоглав лешояд, като по този начин ще запознаем децата със спецификите по формата и цветовете на застрашения вид птица.


14:00-15:00 ч. Ателие „Лешояд вкъщи”


Изработка на тематични разделители за книга и моливници. Ще създадем разделители за книга под формата на птичи пера и силуети на лешояди. По този начин ще запознаем децата с ролята на оперението, устройството на перото, спецификите в цвета на перата при различните видове лешояди. Всеки участник ще изрисува свой разделител за книга от картон.


15:00-16:00 ч. Ателие „Ръцете ми са криле”


Ще създадем играчка лешояд със собствените си ръце.


Неделя


Интерактивна куклена миниатюра „Приказна мисия с Чародея"


Водени от чудатата старица с рижава коса и шарени джобове - куклата Чародея и актрисата Мануела, децата ще създадат собствена приказка за лешояда.


През цялото време в центъра ще са на разположение и табла с белоглав и черен лешояд и всеки ще може да се снима със таблата и да влезе в тялото или под крилата на любимия си лешояд.