Tърсене по
  • Премиера на книгата „Луна на прозореца“ от Антоанета Славова
    Премиера на книгата „Луна на прозореца“ от Антоанета Славова

“Луна на прозореца“ е новата книга на д-р Антоанета Славова. Това е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си.


На 7 юни (петък) от 19 ч. в клуб „Книгата“ е официална премиера на този нетипичен, камерен психологически роман на Антоанета Славова.


За автора


Антоанета Славова е родена в Благоевград през 1953 г., където завършва началното и средното си образование. В тези години е повлияна силно от ясната представа за добро и лошо на семейството си, топлината и красотата на Рила и Пирин и от книгите – многобройни и безразборно четени. Завършва психиатрия в София.


Славова твърди, че сред всички медицински специалности, именно психиатрията се оказва единствен избор за абстрактната ѝ природа: „Животът, историята на всеки човек е роман, написан от самия него и сега, 40 години по-късно, продължава да ме удивлява с неповторимостта си. Така, с работата си на психотерапевт, останах завинаги свързана и с литературата.“


Тя не е просто поредният професионалист, напуснал България през 90-те, а един от най-интересните и провокативни български интелектуалци. От 1992 г. живее в Южна Африка – първо в Дърбан, а сега – в Йоханесбург. Пътува много по оста Нов – Стар свят, но определя личната си идентичност като българска.


Славова открива необходимостта си да пише след напускането си на България. Загубата на родина, семейство, приятели и най-вече – загубата на собствената ѝ идентичност и търсенето на нова провокират появата на първата ѝ книга през 1997 г. – „Картини от едно бягство, считано за спасително” и през 2004 г. – романа на „Между”.


Книгите ѝ са силно свързани с лични преживявания и използват имиграцията като причина за преоценка на екзистенциални понятия като самотата, свободата, изборът, забравата, смисълът на съществуването ни.


63734


За книгата


„Луна на прозореца“ е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си. Това е една история, отговаряща на въпросите какво печелим, когато привидно губим и какво губим, когато привидно печелим.


Ева и Филип са европейски творци, живеещи в Южна Африка. Тяхната връзка е дълбоко емоционална и интелектуална, но е поставена пред изпитание. Дали вината е достатъчно основание да се откажеш от това, което обичаш? Дали любовта към семейството може да бъде сравнена с любовта към работата и творчеството?


Художникът Рене Магрит определя празнотата като „най-голямото чудо на света“. А един писател-психиатър разглежда празнотата като метафора за автентичност – това, което най-много ни липсва – дефинира нашата същност. Празнотата в нас определя неизбежността на изборите ни – предполага се свободни, а не – детерминирани от нея.


Романът на българския Ървин Ялом е под редакцията на Силвия Недкова и Юлия Пискулийска. А дизайнът на корицата е на Стоян Атанасов от Kontur Creative.


„Луна на прозореца“ се издава от AMG Publishing, а в събитието във facebook, може да следите за всякакви новини и любопитни детайли около автора и романа.