10 безплатни забавления в Осло

  • 10 безплатни забавления в Осло
    10 безплатни забавления в Осло

В град, където халба бира може да ви струва 8 паунда, е лесно да изхарчите голяма част от бюджета си още в началото на вашето пътуване. 

Затова сега ще ви дадем десет предложения какво да видите в столицата на Норвегия безплатно. 

1. Прегърнете красотите на природата

10 безплатни забавления в Осло

През лятото Осло е заобиколен от зелените гори на Осломарка. Над 200 км маркирани, хълмисти пешеходни пътеки са само на 20 минути от центъра на града. В Оломарка също има 27 хитри (каюти), където туристите могат да се спрат за храна и напитки - някои необслужвани каюти предлагат и безплатно настаняване на приключенци, които са се отправили на пътешествия на дълги разстояния.

В района на Холменколен намерете 60-метровия ски-скок за незабравими гледки на града и фиордите.

Ако ските са вашето нещо, има над 2600 км безплатни, покрити със сняг пътеки, които се движат дълбоко в гората и със сигурност ще ви възхитят през зимата. 124 км от тези пътеки са осветени до 23 часа всяка вечер.

2. Кралска сцена

Всеки ден в 13,30 ч. - дори при температури от -20 ° С и сняг - смяната на охраната се извършва в Кралския дворец. Ако сте в Осло в средата на май, 17-ият е Ден на конституцията на Норвегия, където смяната на охраната се превръща в общоградско събитие с маршови групи, които се присъединяват към Кралското семейство в шествие.

Също така церемонията на смяната на гвардейците се извършва всеки ден в крепостта Акерсхус, извън Осло, по едно и също време.

3. Посещение на Vigelandsparken

10 безплатни забавления в Осло

Vigelandsparken е може би най-известният парк в Осло и има защо. Част от комплекса Frognerparken, паркът на скулптурата на Вигеланд ще осигури на посетителите часове спокойно ходене и съзерцание на красотите на природата. Паркът е дом на над 200 скулптури, изработени от гранит и бронз на мъже, жени и деца, сплетени заедно.

Преминете през моста, обграден с жени, вдигащи деца и много известната статуя на момче, покрай чешмата - за която се казва, че показва кръга на живота - до главното събитие на монолита: 15-метрова статуя от хаотични ръце, крака и тела всичко перфектно издълбано в едно парче гранит.

4. Райският залив

Норвегия не е точно известна със своите плажове, но Райският залив на Осло (Paradisbukta) не получи името си от нищото. Присъединете се към многото местни жители, като потопите пръстите на краката си в морето или просто просто се настанете на кърпа.

Ако се чувствате наистина във връзка с природата, плажът Huk на Осло е за вас.

5. Операта на Осло

10 безплатни забавления в Осло

Операта на Осло, построена през 2007 г., е архитектурна наслада, разположена на ръба на Ослофьорд. Бял гранит в комбинация с италиански мрамор създава илюзията за блестящ лед - сграда, създадена да отразява спиращите дъха пейзажи на Норвегия.

10 безплатни забавления в Осло


Разходете се по наклонените стени на сградата, подобна на ледник, до покрива, за гледка към града и гигантската скулптура от стомана и стъкло, седнали в средата на фиорда. Озаглавена „Тя лъже“, тази скулптура се завърта около оста си в съответствие с прилива и вятъра - никога няма да видите едно и също нещо два пъти, когато надничате над стените на Операта.

6. Безплатни концерти

В неделните вечери The Frank Znort Quartet свири безплатни концерти. „Квартетът“, който обикновено има повече от четирима членове, свири микс от музикални жанрове, които гарантират велико изпълнение и бунт на цвят и енергия.

През лятото квартетът играе безплатни постановки на открито от 17:30, които са популярни за местните жители, преди да се отправят обратно в Club Bla, за да играят от 9.30.

7. Норвежкият музей на магията

Ако пътувате с деца, Норвежкият музей на магията е идеалният начин да прекарате неделен следобед. Съкровищница от игрални карти, зайци и магьосници ще обърка очите ви в това, което виждате. В 14:00 се провежда вълшебно шоу за децата, както и демонстрации как да „правят магия“.

Тази скрита тайна на третия етаж на стара сграда зад Aker Brygge ще задоволи феновете на Хари Потър от всички възрасти.

8. Участвайте в мирен парад

Нобеловата награда за мир се присъжда на 10 декември всяка година в столицата на Норвегия - датата, на която Алфред Нобел е починал. Въпреки че самата церемония е само за поканени, процесия  минава през улицата в нощта на 10-ти в чест на лауреата, който поздравява парада от балкона в хотел „Гранд“ в 19:00.

Вземете факла и се гордейте, че сте част от поход, който празнува мира.

9. Евтини кънки

В дългите скандинавски зими на Осло градът е дом на безплатни ледени пързалки, разпръснати из целия град. Пързалката на улица Карл Йохан е отворена всеки ден от декември до март. Истинско зимно чудо!

10. Пропуск

Добре това не е безплатно, но е твърде хубаво, за да бъде пропуснато. За £ 24 ще вземете пропуск за 24 часа, който ще ви предостави безплатен вход в повече от 30 музея и атракции, безплатно пътуване с целия градски транспорт (включително фериботи от пристанището до островите), безплатен паркинг на всички паркинги в Осло, безплатен вход до открити плувни басейни, безплатни екскурзоводски маршрути, отстъпки за разглеждане на забележителности, наемане на кола, кънки и специални оферти в ресторанти, магазини, места за забавления и развлечения. Чудесна сделка!

Ако имате достатъчно късмет да сте в Осло в деня на „Турист в своя град“, пропускът в Осло е безплатен за всички, но е валиден само за този ден.