10 филма за пътешествия, които да гледаш този месец

  • 10 филма за пътешествия, които да гледаш този месец
    10 филма за пътешествия, които да гледаш този месец

Ако киното е твоята страст и едновременно с това обичаш да пътуваш, то можеш да обединиш любимите си занимания на кинофестивала Кино за пътешественици 2016.

Темите на филмите, които ще бъдат прожектирани, са свързани с пътешествия по различни краища на света.

Филмовият маратон ще продължи от 4-ти до 14-и август в Културен център G8, Евро Синема или под звездите в Лятно кино: Кинодвор (в двора на Културен център G8), София.

Ето и филмите, които ще бъдат част от фестивала:

Куба: Отечество или смърт:

+ презентация за Куба

“Отечество или смърт!” или „Patria o muerte!” е революционният лозунг, с който Куба живее повече от 50 години. Виталий Мански показва объркания живот в Куба днес като използва кадри от градски пейзажи в кубински градове на фона на човешки истории. Режимът постепенно повдига завесата, а светът се разкрива бавно пред хората от Острова на свободата. Въпреки икономическите трудности на страната, животът по улиците на Куба днес не спира да предлага страст, енергия и темперамент.

Прожекции:
04.08. - 18:30 ч., Културен център G8

*

Споделена мечта:

Приятели от детството решават да последват мечтата си и да обиколят света с велосипеди. Предстои им да изминат 54000 км изпълнени с необичайни предизвикателства.

Изправени са пред безводието на Атакама и Австралийската пустиня, страдат от влагата на амазонската джунгла, плават на собственоръчно построен сал по река Юкон, минават по най-високото боливийско плато и изкачват планината Тян Шан при Киргизстан. В продължение на три години по пътя, изпълнени с безброй изпитания и срещи, те осъзнават величието на човеката същност.

Прожеции:

05.08 – 19:30 ч., Културен център G8
08.08 – 21:30 ч. , Лятно кино: Кинодвор
11.08 – 19 ч. , Евро Синема

*

Между върховете:

Отправна точка на плана им – връх Аконгагуа – Аржентина. Крайната им цел – връх Маккинли – Северна Америка. Но тяхното истинско пътуване започва някъде долу, между върховете, сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас. Животът там тече с друг ритъм от обичайното им ежедневие и предвидените няколко дни за пътуване преминават в месеци приключение.

Прожекции:
05.08 – 20 ч., Културен център G8
08.08 – 19 ч., Евро синема

*

Открий отново Индия:

4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас. Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия. По пътя си виждат повече отколкото могат да разкажат и научават повече, отколкото могат да поемат. Накрая след 50 дни, 19 хиляди километра и безброй случки и хора, разбират, че не те са били част от Индия, а тя е била част от същинския им живот.

Прожекции:
06.08 – 19:30 ч., Културен център G8
13.08 – 21:30 ч., Лятно Кино: Кинодвор
10.08 – 19 ч., Евро Синема

*

Исландия наведнъж:

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

Прожекции:
06.08 – 20 ч., Културен център G8
09.08 – 19 ч., Евро Синема

*

Курманджан Датка: Алайската царица:
+презентация за Киргизстан

Филмът представя живота на великата киргизка царица Курманджан Датка. В основата на сюжета са трудните времена, които изживява киргизкият народ във времената, когато Руската империя завладява Кокандския хаганат. Още в ранна детска възраст на Курманджан й е предречено, че ще застане начело на своя народ и ще се превърне в една от най-влиятелните личности сред източните народи.

Прожекции:

07.08 – 18:30 ч., Културен център G8

*

Утре сме на друго място:

Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.

Прожекции:

08.08 – 19:30 ч., Културен център G8
11.08 – 21:30
ч., Лятно кино: Кинодвор
14.08 – 20 ч., Евросинема

*

Джанапар:

23-годишният британец Том Алън изоставя подредения си живот на Острова и предприема тригодишно пътешествие с велосипед, по време на което преминава над 20 000 километра на три континента – Европа, Азия и Африка. Сред вълнуващите срещи го очаква и една, която ще промени завинаги живота му, в Ереван той среща бъдещата си съпруга.

Прожекции:

08.08 – 20 ч., Културен център G8
04.08 – 20:30
ч., Евро Синема

*

Шестата стъпка на пътуването:

Следвайки идеите на бийт поколението, режисьорът Никола Ганс кани свой приятел, който се съгласява да тръгне „по пътя” и да стане главен герой в едно бурно пътешествие из Европа, Азия и Северна Америка, което следва стъпките на Керуак, Бъроуз и Гинсбърг.

Мизерни хотели, изпълнени с интересни обитатели, безброй поети субстанции, благодарение на които забравяш къде се намираш, места, които няма как да намериш, ако някой местен не те заведе и един убийствен саундтрак, всичко това ще ви помогне да преминете през петте стъпки на пътуването и да разберете коя е „Шестата стъпка на пътуването”.

Прожекции:
06.08 – 18:45 ч., Евро Синема
12.08 – 19:30 ч., Културен център
G8

*

Да катериш висините:

Радек Ярош е легенда - единственият чех, покорил 14 от върховете по света над 8000 метра. За последния той решава да вземе камера и екип, за да документира пътя към върха, изпитанията и триумфите които изживява там горе. Над 300 часа високопланинско катерене, събрани в 100-минути на екрана. „Планините са прекрасно място. Не е нужно да изкачиш 8000 метра, за да видиш това. Дано след като гледате филма, да прекарвате повече време сред природата.“

Прожекции:

13.08 – 19:30 ч., Културен център G8

Повече информация и пълна програма на Кино за пътешественици 2016.