10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа

  • 10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа
    10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа

Хубавото време вече прогони зимната депресия, така че е време да помислим за следваща си екскурзия в Европа!

Този път сме се погрижили предложените дестинации, освен интересни и вълнуващи, да бъдат и щадящи към вашия бюджет!

Вижте кои са 10 от най-изгодните идеи за пътешествия в Европа:

1. Мостар, Босна и Херцеговина

Мостар е скритото бижу на Босна и Херцеговина и е един от най-красивите градове на Балканите. Той съчетава в себе си история, удивителна природа и архитектура. Мостар е бил под силното влияние на Османската и на Австро-Унгарската империя. Това личи ясно от разнообразните архитектурни стилове, запазени и до днес.

Задължителна спирка е един от символите на града, Стари мост, който е засегнат от бомбардировките през 1993 г. Вижте още: Къщата Муслибегович, Исторически музей на Херцеговина, Джамията Карагьоз бей. Тук туристическият сезон е от май до октомври, така че побързайте да го посетите преди това!

10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа

2. Вилнюс, Литва

Вилнюс ще ви плени с бароковата си атмосфера, надиплени хълмове, от които можете да се насладите на красиви гледки отвисоко, с оживените си малки кафенета и красотата си, дори и през нощта.

Градът не се опитва да скрие своето социалистическо минало, а го е събрало в музеи. Непременно посетете Музея на КГБ, както наричат местните хора. Продължете към подножието на хълма Гедиминас, където в Катедралата на Вилнюс ще откриете истинско спокойствие. Не пропускайте още: Стария град, най-старият университет в Източна Европа и Портата на зората. Сигурни сме, че тази екскурзия ще ви заинтригува, без да се отрази осезаемо на бюджета ви.

10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа
Снимка: © Vilnius Tourism & Convention Bureau | www.vilnius-tourism.lt

3. Талин, Естония

Талин е град, подходящ за всички модерни хора, които обаче обичат историята и красивата архитектура. Столицата на Естония е разположена в южната част на Финския залив, така че близостта с финската култура, която ще усетите, никак не е учудваща. 

Препоръчваме ви да разгледате града пеша. Посетете една от най-впечатляващите забележителности в Стария град -  катедралата Св. Александър Невски. Тя е построена в руски стил и е сред символите на града. Телевизионната кула на Талин е един от символите на града. Висока е 314 метра и предоставя гледка към целия град. При по-ясно време можете дори да видите финландския бряг. Дворецът Кадриорг е естонският аналог на Тадж Махал. Построен е от цар Петър Велики и е израз на любовта му към съпругата му Катерина. Можете да приключите разходката си в прекрасната ботаническа градина.

10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа

4. Рига, Латвия

За щастие столицата на Латвия все още е в страни от масовите туристически маршрути, така че срещата с нея, освен вълнуваща, ще бъде и доста бюджетна! Градът се отличава с приказна смесица на старинна архитектура и ново строителство. Старият град в Рига е уникален резерват, защитен от ЮНЕСКО.

Ако сте избрали следващата ви екскурзия да бъде именно тук, тогава за вас имаме списък с места, които задължително да посетите. Това са: Катедралата в Рига от 13-и век, Статуя на свободата, Църквата „ Свети Петър” с високата си дървена кула, откъдето можете да направите приказни снимки, Открития етнографски музей, който пази духа, традициите и културата на латвийците.

10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа
Снимка: Artis Pupins/Flickr

5. Братислава, Словакия

Братислава е единствената столица в света, граничеща с две държави - Австрия и Унгария. Пътят до Виена отнема едва час, а този до Будапеща - два до два и половина. Така че освен бюджетна дестинация, тя може да се съчета и с още интересни места, които да посетите.

Братислава става столица на новосъздалата се Словакия през 1993 г. след като дълго време е била основно индустриален град. Затова в нея и досега продължават да текат културни и архитектурни промени. Списъкът от забележителности в града обаче е доста дълъг – Старият град, Готическата църква „Свети Мартин“, Синята църква, Кварталът Петржалка са само част от задължителни места за посещение.

10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа
Снимка: slovakia.travel - Главен площад

6. Андалусия, Испания

Наричат Андалусия – най-веселата част в Испания. Туристи от цял свят идват тук, за да се насладят на жизнерадостната приятелска атмосфера на постоянна фиеста, да се докоснат до екзотични следи от историческото минало и да се запознаят с испанските традиции. Тук величествени скали, широки плодородни равнини, блата и пустиня ще се сменят като декори на филм пред погледа ви. Освен това тук е и най-топлият регион в Европа, така че слънцето, плажовете и безкрайни лозови масиви ще бъдат неотменна част от екскурзията ви.

В Андалусия можете да видите Арабски кули от 11-и век, средновековни крепости и красиви готически катедрали на едно място. Не забравяйте да опитате гаспачото – събрало вкусовете на Испания!

10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа

7. Остров Свети Ахил, Гърция

Остров Св. Ахил се намира в по-малкото от двете високопланински ледникови Преспански езера, на 800 м. надморска височина. Точно тук се е извисявал един от любимите дворци на цар Самуил, в който е прекарвал времето между честите военни походи. След като превзема Лариса, царят пренася мощите на Св. Ахил в специално преустроената базилика на острова, за да закрилят и покровителстват българите. Светата обител е била една от седемте главни катедрали, построени от княз Борис след покръстването, а по-късно превърнала се в патриаршески престол на Самуиловото царство.

В околностите на древната Преспа се намират и множество скални манастири и църкви – неми свидетели на вярата на българските владетели. Островът е една чудесна бюджетна идея за пътешествие, дори само за един уикенд.

10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа

8. Сребърното езеро, Сърбия

Като сме започнали с обикалянето на съседките, нека продължим със Сърбия. По-специално внимание обръщаме на Сребърното езеро. То представлява затворен ръкав на Дунав, разположен в долината на Панония. Езерото няма пряка връзка с р. Дунав, а се захранва от подземни извори. В следобедните часове, когато слънцето залязва, множество искрици изкачат от водата във сребърен цвят и от там идва името на езерото - Сребърно. Сърбите пък наричат още езерото "Сръбско море".

Езерото е съвсем близо до град Велико Градище (Източна Сърбия)А край него има пясъчни плажове, хотел и къмпинг, така че почивката ви е гарантирана и то на много добра цена!

10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа

9. Будапеща, Унгария

Ако обичате замъци, кули, мостове и легенди от стари времена, столицата на Унгария – Будапеща е точно за вас! Ако изберете да я посетите, задължително трябва да видите поразително красивата неготическа сграда на Унгарския парламент, прочутите Рибарски кули (Рибарския бастион), крепостния хълм Будавар, църквата Матиаш, верижния мост Сечени, катедралата „Св. Стефан“ (Сент Ищван).

В Будапеща определено има редица по-малко популярни места, които далеч не са за изпускане. Ще се убедите колко омагьосващ е този град и ще искате да се върнете тук отново и отново!

10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа

10. Монсанто, Португалия

В това португалско село ще се почувствате като в приказките! Най-удивителното в него в, че къщите му са изградени между огромни каменни блокове. Домовете са сякаш притиснати от скалите и са покрити с мъх. Улиците са стръмни и издълбани в неравния терен и отвеждат до тамплиерски замък от 12-и век. 

След най-атрактивните забележителности са: каменният кръст на Сан Салвадор, двата фонтана и Площадът на милостта. Там се намира и величествената часовникова кула – камбанария, Църквата на милостта и Стълбът на позора. 

Потопете се в духа на Португалия и си подарете една бюджетна екскурзия, която обаче ще помните много дълго!

10 идеи за бюджетна екскурзия в Европа

Ако вече сте набелязяли коя да е следващата ви дестинация, но парите не ви стигат, винаги можете да се възползвате от малко помощ от tvoiatzaem.com.

***