Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка

  • Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка
    Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка

Готови ли сте за почивка?

Избрали сте дестинация, резервирали сте хотел, купили сте билети за самолет, осигурили сте бюджет за храна – дотук всичко изглежда наред, нали? Планирането на една почивка не е чак толкова сложна и тежка задача. Тя обаче може да крие много неизвестни - като например непредвидените разходи.

След като няколко месеца сте спестявали за мечтаната почивка, едва ли ще искате да мислите за пари, докато се наслаждаване на отпуската си. Вижте кои са топ 5 непредвидени разходки, за да не се преобърне бюджетът ви с главата надолу. 

1. Плащане на услуги на мобилен оператор

Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка


Преди да заминете за някоя екзотична и непозната страна, е добре да се запознаете с тарифните планове на мобилния ви оператор за обаждания от чужбина. Разбира се, може да използвате Wi-Fi на летището или в хотела, но през останалото време не е сигурно дали ще имате достъп до безплатен интернет. Направете си предварителен разчет колко ще ви струва обаждане до България, за да няма неприятни изненади, когато получите сметката си за телефон.

2. Разходи за здраве

Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка


Дано да не ви се налага, разбира се, но когато сте на почивка, е добре да помислите и за евентуални разходи за здраве. Това е времето, в което си позволявате да правите по-екстремни неща – конна езда, уиндсърфинг, алпинизъм, гмуркане. Освен адреналин и силни усещания, рискувате да получите и травми. Ако нараняванията ви са сериозни, медицинската ви застраховка (съветваме ви да имате такава) ще ги покрие. При всички останали случаи обаче ще трябва да се справяте сами. Не предизвиквайте съдбата, но все пак си отделете определена сума в брой или в картата за спешни случаи.

3. Бордови и багажни разходи

Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка


Пътуването със самолет само по себе си ще натовари бюджета ви за почивка. Ситуацията се усложнява, когато към него се добавят бордови и багажни разходи. Сигурно често сте се сблъсквали със скрити такси за различни услуги и най-вече за наднормено тегло на багажа. Важно е да прочетете внимателно правилата на вашия превозвач, преди да опаковате куфарите си. При някои компании допълнителният багаж ще ви излезе доста солено.

4. Услуги на хотела
Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка


Хотелите предлагат много примамливи услуги, но не всички са включени в сумата за нощувка, която плащате. Информирайте се предварително дали и колко трябва да отделите за посещение на СПА центъра, ползването на пералня, румсървис, минибар. Това са наглед дребни неща, които могат сериозно да увеличат сметката ви. За да не си тръгвате с горчиви спомени от почивката, може да разчитате на онлайн кредити, които бързо и лесно да закърпят евентуална дупка в бюджета ви. 

5. Теглене на пари в брой с карти
Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка


Ако ви се налага да изтеглите пари в чужбина, вероятно ще се  сблъскате с комисиони за международни транзакции. Те ще се удържат от банката-титуляр на вашата кредитна карта. Подобни комисиони могат да ви вземат и за операции с дебитни карти. Проучете условията на картите, които използвате, преди да отпътувате от страната. Все пак не е добре да носите всичките си налични пари за почивката в брой. Независимо колко умело ги криете на различни места в багажа и дрехите си, е добре да имате бюджет и в картата.

Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка