10 книги, които да прочетете преди да видите Англия

  • 10 книги, които да прочетете преди да видите Англия
    10 книги, които да прочетете преди да видите Англия

Всяка екскурзия до Англия малко или много следва един принцип. Разглеждане на туристическите обекти из Лондон: Биг Бен, Лондонското око, музеят на Мадам Тюсо, Лондонската кула и Бъкингамския дворец. Следват снимки, сувенири и пътуване към дома. И вие ли сте като нас: любопитни индивидуалисти, желаещи наистина да се потопите в английската култура?Омръзнали ли са ви планираните екскурзии? Предлагаме на вашето внимание списък с най-английските книги, които ще превърнат вашето изживяване в приключение.

Макбет“

Ако някога сте посещавали Лондон, една от основните дестинации, които вероятно сте посетили, е театърът „Глобус“. На неговата сцена са изгрявали множество драматурзи, но най-ярката звезда е Уилям Шекспир. „Макбет“е неговото най-тъмно произведение. Запознатите с него знаят, че действието се развива в Шотландия. Замъците, описани от Шекспир (Форе, Фиф), наистина съществуват. Мрачното, буреносно време, което създава тонът на пиесата, е характерно за цяла Великобритания.

Поезията на Джон Кийтс

Въпреки своя кратък живот (той умира на 26 години), Джон Кийтс е един от най-известните поети на Романтизма. В поезията си Кийтс създава един свят, вдъхновен от английската провинция, със своите пищни полета и небеса, обсипани с безброи звезди. Една от основните идеи на Кийтс е, че красотата и природата са два вечни фактора, които никога не ще умрат.

Брулени хълмове“

Брулени хълмове“ е единственият самостоятелен роман от Емили Бронте. Той се превръща в една от най-обичаните класики. Несподелената любов между главните герои, Катрин и Хийтклиф, и техният нататъшен живот са в основата на този роман. „Брулени хълмове“ е имение в Северна Англия, насред йоркширските полета, отдалечено от всякаква цивилизация. Бронте успява да вплете перфектно картината на градчетата и селцата из Северна Англия, преливащи от действие и живот или усамотени в своята красота.

Студеният дом“

Не може да не включим към нашата класация и произведение на Чарлз Дикенс. Произведението „Студеният дом“ е типичният викториански роман. Интересен факт около неговото издаване е, че Дикенс го публикува като месечна колонка в списание.

Самият роман ще ви отведе в Лондон през 1850 г. Действието се развива в богаташкия квартал Холборн, на север от река Темза, и разкрива части от живота на Лейди Дедлок. Жълтата мъгла, която покрива Лондон по това време, сякаш поглъща героите и ви отвежда в една епоха, заплетена в интригите и тайните на висшето общество.

Приключенията на Шерлок Холмс“

Детска мечта на всеки един от нас е да посети „Бейкър Стрийт“ 221Б - домът на най-великия детектив на всички времена. Това вече е „елементарно, Уотсън“; разгърнете книгата на Артър Конан Дойл и навлезте в Лондон през 19-и век. От мистерии в „Хайд парк“ , загадки в пушилня за опиум на река Темза, пътешествия из лондонското метро и куп други приключения, Конан Дойл успява да ни накара да забравим ежедневието си. Докато четем неговите книги, ние затваряме очи и се сблъскваме с този старинен град и неговите мистерии.

Мисис Далауей“

Часовете“ е един от най-обсъжданите филми на 2002 г. В него се разказва за три коренно противоположни жени, връзката между които е романът „Мисис Далауей“. Самата книга е написана от Вирджиния Улф и описва нещата, които спъват живота на английското общество през 1923 г. Сюжетът на романа се състои в мислите и действията на различните герои, които обикалят из Лондон: парка Сейнт Джеймс, Трафалгар Скуеър, улица „Виктория“. Един от главните мотиви на романът е за изгубеното време, чиито минути са отброявани от „Биг Бен“.

1984“

Едно от най-известните произведения на Джордж Оруел е написано 40 години преди заветната 1984 г. Антиутопията на Оруел се развива в градче на име „Айрстрип 1“- прототип на съвременен Лондон и разказва историята на едно общество, контролирано от „Големия брат“.

Хари Потър и философският камък“

Всички сме запознати с историята за момчето с мълниеобразния белег, което „оживя“. Чудите ли се защо сме включили измисления свят на Дж.К. Роулинг в нашата класация?

За да опознаете културата и обичаите на дадено място, трябва да сте запознати и с жителите му. Добродушният великан Хагрид - с типичния си северен акцент и навик постоянно да се „почерпва“ потайно по магьосническите кръчми; семейство Уизли - рижото шумно семейство, с което Хари се сприятелява; във всеки от тях намираме точния британски прототип. Книгите за малкият магьосник са перфектната сатира на британското общество и неговите обичаи.

Ега ти животът“

Из английските ви пътешествия някога успявали ли сте да посетите старомоден магазин за грамофонни плочи? Ако е така и харесвате леки романтични комедии, тази книга ще е точно по вкуса ви.

Ега ти животът“ е първия роман на писателя Ник Хорнби (известен с „Кажи ми Маркъс“;“About a boy).

Сюжетът на книгата е: Роб Флеминг е собственик на магазин за грамофонни плочи. Неговото гадже къса с него поради отказа на Роб да се обвържат сериозно. Той решава да погледне назад към старите си връзки, за да намери своята грешка. Действието се развива в Лондон, в магазина на Роб „Championship Vinyl.

Дневниците на Бриджит Джоунс“

За финал на нашата класация сме ви оставили един от най-английските романи на всички времена. „Дневниците на Бриджит Джоунс“ е написан през 1996 г. от Хелън Филдинг, която първоначално го публикува като сатирична колонка във вестник.

Дневникът на Бриджит описва дилемите, с които една необвързана 32-годишна англичанка се сблъсква в своето ежедневие. Ако прочетете тази книга, ви гарантираме, че Лондон за вас вече няма да е същият. Винаги, когато минавате през централен Лондон, ще се чудите кой малък апартамент е убежището на Бриджит, в кои кръчми се събира тя с приятелите си и къде ли се спотайва Даниел Кливланд сега.