10 места, които искате да видите, но няма как

  • 10 места, които искате да видите, но няма как
    10 места, които искате да видите, но няма как

Забраненият плод е най-сладък, а скритото от очите е най-интересно. Има места, на които ни се иска да отидем, но просто няма как – дали защото не е позволено, дали защото е трудно, или просто защото вече не съществуват.

Ето кои са 10-те дестинации, разпалващи въображението със своята недостъпност:

1. Седемте чудеса на античния свят

Къде: Египет, Гърция, Турция, Ирак

Защо: Чудесата на света вълнуват човешкото въображение както нищо друго. Легендите за места, толкова грандиозни, сякаш не са създадени от човека и историите за невиждано великолепие, граничещо с божественото, човъркат съзнанието и ни карат да си представяме неща извън този свят. Египетските пирамиди и до днес внушават респект, а представете си как са изглеждали те на древните хора. За съжаление обаче, те са единственият запазен паметник на „чудесната“ Античност. От храма на Артемида в Ефес е останала само една колона, от гробницата на цар Мавзол в днешен Бодрум – само руини, от останките на Александрийския фар е построена цитаделата на Кайт бей в Александрия, а за висящите градини на Семирамида се спори дали въобще са съществували.

2. Клуб на джентълмените на Уайт

Къде: Сейнт Джеймсис Стрийт 37, Лондон, Англия

Защо: Това е най-старият и най-първокласният джентълменски клуб (клуб само за мъже) в цяла Великобритания. А според някои и в целия свят. Еманация на британските традиции, хумор и етикет, Уайтс, както още го наричат, е всъщност творение на италианеца Франческо Бианко (Франсис Уайт). Първоначално идеята е била тук да се предлага нашумелият в края на 18-и век горещ шоколад.  Впоследствие обаче мястото се превръща в частен джентълменски клуб. И така до днес. Уайтс е сякаш излязъл от книга на Удхаус - консервативен аристократизъм и история се прокрадват по коридорите на клуба, в който сдържани възрастни мъже, стриктно спазващи етикета, играят на традиционни британски игри, пият скъп алкохол, хапват изискани ястия и, разбира се, залагат. В „книгата за залози“ се съхраняват данни за най-странните залагания, правени от членове на клуба, като например струващото 3000 паунда състезание между две дъждовни капки. Членове на Уайтс са предимно кралски особи (като принц Чарлз и принц Уилям), политици и в някои редки случаи други известни личности с доказан талант. Шансът да попаднете там граничи с нулата, освен ако нямате познати в кралското семейство... Така си и мислехме.

3. Клуб 33, Дисниленд

Къде: Роял Стрийт 33, Дисниленд, Ню Орлиънс, САЩ

Защо: Странно е, защо някой би искал да отиде в Дисниленд за нещо друго, освен да се вдетинява. Клуб 33 е достъпен само за членове, готови да дадат 25 хиляди долара, за да станат част от клуба и 10 хиляди долара членска такса всяка година. Кой би платил толкова много, за да членува в тайното общество на инфантилите? Според слуховете – Кристина Агилера, Том Ханкс и самият Елтън Джон. А какво е толкова специално? Там се сервира първокласна американска (ако съществува такова понятие) и френска кухня, декорирано е с антики, лично избрани от Уолт Дисни, и е единственото място във вълшебния свят, където се сервира алкохол. Ето къде било разковничето...

4. Строго секретните военни бази в САЩ

Къде: къде ли не в САЩ (а и все пак са строго секретни...)

Защо: Теориите за конспирация ежедневно бълват истории за строго секретни места, до които само военните имат достъп, в които президентът се крие в случай на световна криза и където американците контролират всичко – от комуникациите и ядрените оръжия до времето. Зона 51 е вероятно най-известната сред тайните военни бази, в които никой (освен ЦРУ) не знае какво се случва. Намира се съвсем близо до Лас Вегас и вероятно се използва за тестване на военни самолети и оръжия. Или пък за контакт с извънземни, кой знае... А Маунт Уедър във Вирджиния е прототипът на спасителен бункер при настъпването на края на света. Само че той е единствено за отбрани лица – намира се съвсем близо до Вашингтон и е свързан с него чрез тайни подземни коридори, по които да се придвижат високопоставените лица в случай на опасност. Бункерът е създаден през 50-те години, в разгара на Студената война и който е гледал „Доктор Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба“, има доста ясна представа за този тип места.

5. Пещерата Ласко

Къде: Югозападна Франция, близо до село Монтиняк

Защо: Палеолитни пещерни рисунки на около 20 хиляди години (!) с образи на животни, звездно небе и само едно човешко същество. Светът, погледнат през очите на първобитните хора, е интересен и вълнуващ, но и малко страховит. Пещерата е затворена за туристи, тъй като стенописите са започнали да се рушат от въглеродния диоксид, излъчван от хората. Съвсем наблизо има нейна реплика, в която са пресъздадени камерите и рисунките по стените и в която всеки може свободно да се разхожда.

6. Северен сентинелски остров

Къде: Андамански острови, Бенгалски залив, Индийски океан

Защо: Човешката представа за Рая включва непокътната природа, огромни плажове, бистри сини води, необременени от светския живот хора и въобще естествена хармония между човек, небе и земя. Това място действително съществува, но малцина са щастливците, които могат да се докоснат до него (поне в този живот). И те не са туристи. Местните хора (между 50 и 250 на брой) имат доста ефективен начин за справяне с нежеланите гости – те обсипват всеки, дръзнал да стъпи на техния остров, с дъжд от стрели. Морето също е на тяхна страна – островът е безопасно достъпен по вода само в два месеца от годината. Сентинелците са едни от последните хора на Земята, които все още устояват на влиянието на съвременната цивилизация, а това прави дома им все по-привлекателен.

7. Вулканичният остров Сюртсей

Къде: Исландия

Защо: Ако винаги ви се е искало да присъствате в зората на живота на Земята, то Сюртсей ви дава тази възможност. Това е, разбира се, ако сте учени и имате разрешение да отидете на острова от исландското правителство. Сюртсей се появява в края на 60-те години на миналия век след изригване на подводен вулкан и е най-девственото място на земята, с най-младата екосистема, която се развива със зашеметяваща скорост. Само за няколко години тук се появяват стотици видове животни и растения и то без грам човешка намеса. Звучи примамливо, но е и също толкова недостъпно.

8. Марианската падина

Къде: Тихия океан

Защо: Защото върховете и спадовете са естествена част от човешкия живот и то не само метафорично. Ако Еверест е най-високата точка за човешкия дух, то Марианската падина е неговата алтернатива, но с обратен знак. Много хора вече са покорили хималайския връх, но малцина са достигналите най-тъмните дебри на планетата ни. И на душата си.

9. Църквата „Св. Мария от Цион“, съхраняваща свещения кивот с десетте божи заповеди

Къде: Аксум, Етиопия

Защо: Според Библията, в свещения кивот се пазят десетте божи заповеди, дадени на Мойсей от Бог и записани върху две каменни плочи. Самият кивот пък се пази в Светая светих – най-вътрешната част на храма, достъп до която има само първосвещеникът и то само веднъж годишно, в Деня на изкуплението. Един-единствен етиопски монах е натоварен с грижата за кивота. Никой друг не е достатъчно посветен, за да види десетте божи заповеди. За жалост на милионите християни по света и това божествено тайнство ще остане скрито от очите.

10. Храмът Исе

Къде: Исе, Япония

Защо: Шинтоизмът е древна японска религия, дълбоко вкоренена в морала и традициите на японците. Шинтоисткият храм Исе е построен около 4 век пр. Хр. в чест на богинята на слънцето Аматерасу. В него се допускат само избрани лица - свещени жреци от кралско потекло. Храмът всъщност се състои от над 120 малки светилища, но две от тях са с основно значение – Наику (вътрешният храм) и Геку (външният храм). Те се разрушават и построяват наново на всеки 20 години от около хиляда години насам. Това се прави, за да символизира шинтоисткото вярване за смъртта, последвана от прераждане, а и за да се предава древната традицията за строене на храмове от поколение на поколение. В храма Исе се пази и един от най-важните артефакти на шинтоизма – свещеното огледало от японската митология Ята но Кагами, символ на вечната истина. Всяка година милиони пилигрими стигат до вратите на храма, но само дотам – високите огради позволяват гледка единствено към покривите на сградите вътре. Още един пример за това, как божествените дела остават скрити за простолюдието.