10 (неоснователни) оправдания да не пътувате

  • 10 (неоснователни) оправдания да не пътувате
    10 (неоснователни) оправдания да не пътувате

Или кои са най-разпространените (и най-неоснователните) оправдания, заради които си стоим вкъщи и се оплакваме как никога никъде не пътуваме.

Нямате пари

Това е едно от най-честите оправдания да не мърдате и на метър отвъд прага на дома си. Не всеки има възможност да отиде до Великата китайска стена, но това не означава, че не трябва да пътувате изобщо. От повечето градове има куп приятни местенца за разходка на разстояние един билет за градски транспорт (помните ли 25-те идеи за разходка около София). Малко по-далеч с минимални средства можете да стигнете с влак, с колело или (за по-авантюристично настроените) – на стоп.

Мързи ви

Ама много грозно звучи, особено така с удебелени букви. Обаче, признайте си, колко пъти се събуждате в събота сутрин с намерение да се отправите на разходка и после решавате да отворите фейсбук... и да изгледате някой филм... и... ей, то станало 4 часа следобед, то няма за кога. Като решите, че ще ходите някъде, направете го преди да сте успели да влезете онлайн или да си намерите някакво друго занимание.

Нямате време

Хората, които твърдят, че нямат време за пътуване, и това наистина е така, се броят на пръсти. Липсата на време е оправдание само ако искате да направите околосветско пътешествие. Иначе ви е достатъчен един-единствен следобед за близка разходка, която да ви зареди за дълго време. Или един уикенд.

Болни сте

Научно е доказано, че чистият въздух и слънцето действат благотворно на всяка болест в по-лека форма. Всякакви настинки, подсмърчания, главоболия и подобни псевдооправдания трябва да ви водят неистово навън, а не да ви арестуват вкъщи. Това е наука. Точка.

Нямате компания

За ползите и предимствата от соло пътуването сме говорили много. Зависите само от себе си, можете сами да избирате какво и кога да правите, имате шанс да се запознаете с хора, на които иначе не бихте обърнали внимание... Вземете любима книжка в раницата и – към гарата!

Познавате всичко наоколо

„Повторението е майка на знанието“, ни повтаряха учителките в ранните ученически години. А ходенето по няколко пъти на едно и също място си е чиста доза удоволствие с различна глазура всеки път. От една страна, има места, които никога не омръзват, а от друга – преживяването така или иначе никога не е едно и също. Сменете компанията, маршрута, съдържанието на кошницата за пикник, шапката си или просто музиката по пътя.

Времето е лошо

Дъждовна почивка не означава провалена почивка. Най-отговорно заявявам, че най-прекрасните ми пътувания са протекли при най-апокалиптичните метеорологични условия. Неспирен, вледеняващ вятър, дъжд, от който да добиеш ръждив оттенък, снежни виелици и изгарящи горещини. Истината е, че ако сте с любими хора, времето просто не съществува. Само след години ще си спомняте за „онази екскурзия, дето на всяка снимка сме с чадъри и открихме онова закътано страхотно кафене в търсене на горещ шоколад за сгряване“... 

Изпуснахте влака

Пак от личен опит – влакът може да бъде спрян (и без да се хвърляте отдолу), стига да изпаднете в животозависещо молене пред кондуктора, докато друг член на вашата закъсняваща банда купува билети на касите (правили сме го в Италия, където билетът, купен от влака, щеше да ни излезе много по-скъпо). А помните ли 10-те причини да се качите на първия влак в събота сутрин? Спокойно можете да ги приложите за „първия влак след този, който изпуснахте“.

Нямате настроение

Да бе. Липсата на настроение е право пропорционална на продължителността на домашния престой. За добро настроение - излезте навън!

Не знаете накъде да поемете

Ние пък знаем. Вижте нашите вдъхновения в категория Дестинации или просто се допитайте до нашата все по-нарастваща общност в раздел Въпроси. А може би съвсем близо до вас се случва нещо интересно? Проверете в категория Събития!

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие или полезен съвет за пътуване!