10 житейски факта, които бързо научаваш в Бразилия

  • 10 житейски факта, които бързо научаваш в Бразилия
    10 житейски факта, които бързо научаваш в Бразилия

Ако докато пиеш бирата си с минусова температура, притича нахално животинче кoати и ти отмъкне пао де кейжу-то, спокойно можеш да обсъдиш казуса с непознатия до себе си.


Тези и други житейски открития от пътешествието ми в Бразилия или 10 неща, които веднага научаваш, щом попаднеш там:

1. Начинът да извикаш сервитьор е с подсвиркане, свистене, "чшш“ и отделни подвиквания "Ей, амиго!". Мълчаливото махане с ръка и стреснатото, едва промълвено „Може ли още една бира“ са присъщи на туристите и е много вероятно да си останеш гладен и жаден.

2. Бирата се сервира с температура минус 4 градуса и в кофа с лед.

41147

Стъклена бутилка Skol в специален охладител

Всички хладилници за бира имат огромни дисплеи, фиксирани на минус 4, за да си сигурен, че няма да те цакат с топла бира. За да няма съмнение, че зъбите ти ще изтръпват при всяка глътка до края, голямата бутилка (в Бразилия за голяма се смята бутилката от 600 мл) идва в кофа с лед (а някои марки си имат и специални охладители). Когато казахме на нашия приятел бразилец, че в България за голяма бира се смята певеце 2,5 литра, той едва не получи разрив на сърцето при мисълта да сърба стоплена чорба от хмел.

3. Няма нужда да викаш следващата бира, защото тя идва сама. Като извадиш празната бутилка от кофата с лед, сервитьорът знае, че това е знак да ти донесе нова. Освен това рядко имаш шанса да си наливаш сам в чашата, защото бразилските сервитьори са обучени да минават покрай масата ти и по пътя да ти досипват в чашата.

4. Продава се всичко и навсякъде. Да се умре от глад, жажда или липса на връзки за обувки в Бразилия е невъзможно. В автобуса, в метрото, на плажа, направо на тротоара - всеки навсякъде нещо предлага. Асортиментът включва (без да се ограничава само със): страховити чичовци с мачете, които отсичат капака на кокосов орех и бодват една сламка вътре (за 1-2 лв.); препечени от слънцето батковци, които предлагат джапанки, вероятно откраднати преди малко от съседния плаж; припотени лелки, които обикалят с мини барбекю, за да изпекат пред очите ти на плажа сирене на клечка... 

41174

Веднъж, докато събирах тен по бански на плажа Копакабана, един продавач на бански дойде, надвеси се с многобройната си, окачена на плажен чадър стока над мен и съвсем сериозно ме попита имам ли бански.

41178

Продавачът на бански

5. Храната ти може да бъде открадната от коати.

41177

Седнало на масата, на която пише "Забранено храненето на коати", то си чака порцията

Ок, това не е повсеместна заплаха, но ако ще ходиш до водопадите Игуасу, бъди подготвен за малкия тропически нахалник от семейството на енотите. Тук коати (или насуа) организират хитри атаки, за да освободят туристите от товара на излишната храна. Едно дърпа чантата ти от едната страна, за да те разсее, докато през това време друго отмъква сандвича от раницата на другарчето ти.

6. Всеки те заговаря без да те познава. Бразилците са много непринудени и без задръжки се заговарят с всеки случаен човек на всякакви теми. Ако видят, че си чужденец и не разбираш португалски... е, това вероятно няма да ги спре.

7. На плажа най-много сe пази да не ти откраднат... джапанките.

41175

Парите и телефонът ти, разбира се, също са в опасност, но ако оставиш джапанките си без надзор дори и за секунда, някой просто ще мине, небрежно ще ги обуе и ще си замине с тях. После ще ги продаде на съседния плаж. Разказано от нашия приятел Луис, прекарал целия си живот на две преки от Копакабана. Важи предимно за популярните туристически плажове.

8. Най-популярната тестена закуска всъщност не е тестена.

41179

Или поне не е от пшенично брашно, а от брашно от маниока. Нарича се пао де кейжу и представлява малки топчета със сирене вътре. Продава се навсякъде и не съдържа глутен. Голяма вкусотия!

9. Начинът да кажеш ОК е с енергично вдигнат палец във въздуха. Бразилците не просто казват „добре“, те казват „добре“ и мятат палци във въздуха, често и на двете ръце едновременно. След една седмица и ти няма да можеш да си държищ ръцете долу. Друг е въпросът, че бразилското „ОК“ не означава „Добре, разбрахме се“, а „ОК, ще си помисля, но едва ли ще те известя за крайното си решение“.

10. Можеш навсякъде да платиш с дебитна или кредитна карта. Дори и ако си купиш прясно изцеден сок от гуава или шапка от обикалящ по плажа продавач.