Рецептата на баба за ябълков пай – вкус от детството

  • Рецептата на баба за ябълков пай – вкус от детството
    Рецептата на баба за ябълков пай – вкус от детството

Кой не обича аромата на прясно изпечен ябълков пай, който изпълва кухнята с топлина и уют?

За много от нас, вкусът на ябълков пай е свързан с детството и топлите спомени за бабиния дом. Днес ще ви споделим класическата рецепта на баба за ябълков пай – проста, вкусна и изпълнена с любов.

Необходими продукти

За тестото:

  • 300 г брашно

  • 150 г масло или маргарин

  • 1 яйце

  • 2–3 с.л. захар

  • Щипка сол

  • 2–3 с.л. студена вода

За пълнежа:

  • 5–6 средни ябълки (кисели или сладко-кисели)

  • 100 г захар (може и кафява за повече аромат)

  • 1 ч.л. канела

  • 50 г стафиди (по желание)

  • Сок от половин лимон

За намазване:

  • 1 яйце (за гланцов ефект)

Начин на приготвяне

  1. Подготовка на тестото:
    В купа смесете брашното със захарта и солта. Добавете нарязаното на кубчета масло и с пръсти смесете до получаване на трохи. Прибавете яйцето и водата и бързо оформете тесто. Увийте го в прозрачно фолио и оставете в хладилник за около 30 минути.

  2. Приготвяне на пълнежа:
    Обелете и нарежете ябълките на тънки резенчета. Полейте ги с лимонов сок, добавете захарта, канелата и стафидите. Оставете ги за 10–15 минути, за да пуснат сок.

  3. Формиране на пай:
    Разточете тестото и го поставете в тава, предварително намазнена. Изсипете ябълковия пълнеж върху тестото. Можете да оформите отгоре решетка или да покриете с втори пласт тесто.

  4. Печене:
    Намажете тестото с разбито яйце и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40–45 минути, докато пайът стане златист и ароматен.

  5. Сервиране:
    Оставете ябълковия пай леко да изстине. Поднесете го с чаша чай, кафе или топка ванилов сладолед за пълно удоволствие.

Съвети от баба

  • За по-крехко тесто използвайте студено масло и не прекалявайте с месенето.

  • Ако ябълките са много сочни, добавете малко брашно или галета към пълнежа, за да поеме излишната влага.

  • Канелата може да се комбинира с щипка индийско орехче за по-богат вкус.

Ябълковият пай на баба е не просто десерт – той е спомен, уют и топлина в едно. Опитайте тази рецепта и се потопете в сладкия вкус на детството!