10 причини да искаш да си родител в Швеция

  • 10 причини да искаш да си родител в Швеция
    10 причини да искаш да си родител в Швеция

Ако имаше как всички родители да са като шведските родители, светът щеше да е едно много по-добро място.

Накратко – ето няколко причини да искате и вие.

1. Курсовете за бъдещи майки са безплатни. Бъдещите майки се учат на техники за дишане, подготвят се за раждането и за бъдещите грижи за детето си на безплатни курсове.

2. Платеният отпуск по майчинство е 480 дниБългария е 410, но в повечето развити страни е доста по-малко). Особеното е, че този отпуск може да се ползва, когато родителят пожелае до навършване на 8 години на детето. Има специален финансов бонус, ако родителите решат да си споделят този отпуск (извън него на бащата се полагат 90 дни бащинство). Освен това този отпуск важи дори и родителите да са безработни при раждане на детето.

Ако родителите имат няколко деца, могат да съберат всички дни и да ги ползват накуп. Това обяснява защо нерядко можете да видите шведско семейство с деца на почивка, която трае няколко месеца.

3. Можете да работите с 25% по-малко, ако имате деца. Шведите имат право да работят на 75% от предишните си часове, докато децата им не навършат 8 години. Така че ако се чувствате изморени и искате да се приберете вкъщи, за да прекарате време с детето си, шведският ви шеф не може да ви каже нищо по въпроса.

10 причини да искаш да си родител в Швеция
Снимка: sweden.se

4. Има финансирани от държавата детски центрове навсякъде. Това са места, където можете да заведете детето си да си играе, да учи песнички, да гледа приказки, да твори или да се упражнява, докато майките и татковците пият кафе и обсъждат новия си живот на родители.

5. Безплатен градски транспорт, ако буташ количка. Родителите, които се качват в градския транспорт с количка, се возят безплатно.

6. Татковците с бебета са навсякъде. В Швеция е нормално да видите баща с бебе в слинг, баща, който храни бебето си с лъжичка или който е на пейките до игралната площадка и обменя клюки с други татковци. Има стаи за повиване на бебета в мъжките тоалетни и е съвсем нормално бащата да излезе от работа, за да заведе детето си на лекар.

10 причини да искаш да си родител в Швеция
Снимка: sweden.se

7. .Училището и училищният обяд са безплатни. Не само обучението до 19 години е безплатно, но такива са и училищните обяди. Безплатно е и образованието в университет, при това не само за шведите, а и за всички граждани на ЕС.  

8. Държавата плаща заплатата ти да гледаш болното си дете. Терминът на шведски е VAB (идва от съкращението за „Грижа за дете“) и шведите се шегуват, че вторият месец от годината не е февруари, а VABruary заради масовите настинки и грип, заради които родителите не са на работа по това време. Това право важи до 12-годишнината на детето.

9. Детските надбавки са по 110 евро на дете. Освен това с всяко следващо дете надбавката се увеличава. Например, семейство с 6 деца ще получава по над 2000 евро месечна надбавка за децата.

10. Децата са навън в лошо време. Не че шведите вярват в лошото време. Според тях просто сте се облекли неподходящо. Та не е чудно да видите деца, изведени на площадката в дъжда (облечени са в гумени ботуши и непромокаеми гащеризони) или оставени да дремнат в количката навън през зимата.

10 причини да искаш да си родител в Швеция
Снимка: sweden.se