10 причини да посетите Хасково този уикенд

  • 10 причини да посетите Хасково този уикенд
    10 причини да посетите Хасково този уикенд

Защо да изберете Хасково за следващия уикенд в България?


Вместо да се придържате към познатите маршрути, изберете пътешествие в Източните Родопи. Хасково ще ви изненадва на всяка крачка с невероятния си микс от добре представена история, неочаквани забележителности и кухня, която дълго ще помните.

Ето само 10 от причините да посетите Хасково:


Историята

35581

На първо място този град има хилядолетна история, която се отразява в изключителната колекция на Регионалния исторически музей. Експозициите на музея са разположени в няколко филиала - в основната сграда, в Паскалевата къща, в Кирковото училище и в единствения по рода си Музей на тракийското изкуство. Той се намира до с. Александрово и е част от комплекс, включващ Александровската тракийска гробница и музейна експозиция.

Александровската гробница

35582

Гробницата сама по себе си е задължителна дестинация за всеки с интерес към историята и археологията. Тя е единствена по рода си в страната заради стенописите си – прекрасни образци на елинистичното изкуство от IV в. пр. Хр., такива досега не са откривани никъде другаде. Днес за посещение е достъпно копие на гробницата. Деликатните стенописи на оригиналната гробница са застрашени от унищожение и затова тя е затворена за туристически посещения.

Монумент Богородица

35587

Най-голямата гордост на града е статуята на Богородица с младенеца. Монументът се извисява на 32,8 м над земята, а заради височина си е включен в книгата с рекорди на Гинес като най-високата в света статуя на Богородица с младенеца. Издигната през 2003 г., статуята вече повече от десетилетие привлича хиляди поклонници от цял свят.

Камбанарията

35756

До монумента на Богородица се издига и 30-метрова камбанария, от върха на която се разкрива невероятна панорама към целия град и региона. Изкачете витото стълбище, за да стигнете до върха на камбанарията, където са разположени и осемте й камбани.

Паметник на завистта

35584

През 2014 г. Хасково се прочу с откриването на нов паметник, който няма аналог в страната - той е посветен на човешката завист и изобразява порива на човешкия дух към полет и извисяване и завистта, която го тласка надолу и не му позволява да политне. Уникалната статуя е излята от бронз и е висока цели 3 метра.

Театърът

35586

Сред архитектурните шедьоври, с които се гордее Хасково, е сградата на драматично-кукления театър "Иван Димов". Построена е през 1926 г. и е основно ремонтирана през 2004 г. По своя архитектурен план и украсата на фасадата сградата на театъра представлява умалено копие на Народния театър "Иван Вазов" в София.

Узунджовската църква

35585

На 13 км от Хасково в село Узунджово се намира храмът "Успение на Пресвета Богородица". С какво тази църква е ценна и впечатляваща? На първо място с размера си, който я нарежда на първо място сред селските църкви в България. Не по-малко впечатляваща е историята й - построена като християнски храм, през 1593 г. е била унищожена от османските нашественици. На нейно място е издигната джамия – част от огромен, приличащ според летописците на крепост, кервансарай, чийто централен вход е запазен и до днес. В началото на ХХ в. Турция връща имота на България и тогава започва преустройството на джамията в църква. През 2007 г. храмът е възстановен основно. При реставрацията са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, които все още не са точно датирани. Обновени са всички икони и стенописи. Тревненският майстор уста Дарин Божков резбова нов иконостас, който с размерите си се нарежда сред трите най-внушителни в страната. На прозорците са поставени изящни витражи, изобразяващи сцени от живота на Божията майка. Узунджовската църква пази и една от чудотворните икони на Богородица. Сред отличителните характеристики на храма е нейната украса, която вплита християнски и мюсюлмански символи.

Околностите на Хасково

35583

Това далеч не са всички забележителности на Хасковския регион - в околностите на града могат да се видят много антични и средновековни крепости, тракийски и римски светилища, гробници, църкви и манастири с вековна история. Природата на Източните Родопи и Сакар планина е изключително красива и чудесна за излети. В самия град Хасково е разположен и прекрасният парк "Кенана", който е любимо място за излети сред природата.

Минералната вода

Недалеч от Хасково се намират Хасковските минерални бани - спа курорт, прочут с лековитата си минерална вода и отличните условия за релакс и възстановяване.

Храна и вино

Няма как да се подмине и фактът, че градът е прочут с отличните си гурме ресторанти, в които можете да вкусите необикновени ястия от местната, националната и световната кухня. Освен това Хасковският регион е популярен с великолепното вино. Няколко изби в района предлагат дегустации, а превъзходните им вина носят славата на България по целия свят.

Всички тези възможности за свободното време и прекрасни и интересни места превръщат Хасково в отлична дестинация за уикенда, независимо от сезона. В града има множество хотели с различна категория и удобства и всеки може да намери своето място според бюджета и вкуса си. За повече информация: haskovo-bulgaria.com