Пещера Утробата - маршрут към тайните на Богинята майка

  • Пещера Утробата - маршрут към тайните на Богинята майка
    Пещера Утробата - маршрут към тайните на Богинята майка

Пещера Утробата е от онези места, които си идват с името. Когато се озовеш във вътрешността на високата 3 метра цепнатина в скалата, която е едно към едно като женски полов орган, започваш да се чувстваш особено. Твърде особено. Сякаш си се смалил и по неведоми пътища си се озовал при Богинята-майка – или по-точно във нея...

 

Дървена стълба е опряна на скалата. Стъпало след стъпало се изкачваш нагоре към тракийското светилище.

Още по-нависоко, където човешки крак трудно би стигнал, в скалите са изсечени няколко трапецовидни ниши.

Учените още не са съвсем сигурни за какво са служели.

31924

31913

31914

Според една версия са били място, където са поставяли урните с праха на починалите, според друга – са имали изцяло култово предназначение. Със сигурност се знае, че са част от вярванията на траките и ги има на много места в източната част на Родопите. Винаги са издълбани на немислима височина. 

Такива ниши можете да видите и покрай пътя при близкото село Дъждовница, както и край село Долно Черковище - където се намира едно от местата с най-много такива ниши, Кован кая.

Пещера Утробата си е била тук и преди траките, но е била дълбока около 16 м. Археолозите установяват, че предците ни са дооформили и направили по-дълбока кухината в скалата, която днес е 22 м. Зимата, когато слънцето преминава ниско по небосвода, точно по обяд през цепнатина в горната част на пещерата се процежда слънчев лъч във формата на фалос, преминава по пода чак до дъното й, където символично опложда утробата. Можете да видите явлението, ако се озовете в пещерата в 12 часа на обяд от средата на декември до средата на февруари.

31916

31922

Като много тракийски светилища, и това привлича по-сензитивни хора и търсачи на паранормалното, които се „зареждат“ с енергия от пещерата. Спрете за няколко секунди – може пък и вие нещо да усетите или да ви се разкрие някоя от тайните на Богинята-майка.

Как да стигнем до пещера Утробата: Ако идвате от главния път ХасковоКърджали, отбийте към село Дъждовница и карайте към хижа Боровица. На самия път има информационна табела, която обозначава началото на екопътеката към пещерата. Има малка отбивка с чакъл, където да оставите колата.

Оттук пътека през горички и открити части на Родопите ще ви отведе за около час - час и половина до пещерата. Носете си храна и достатъчно вода, по пътя има няколко беседки и пейки, където можете да си починете. Пътеката е много добре маркирана и не е особено тежка. Можете да стигнете до началото на екопътеката и по пътя Пловдив - Асеновград - Комунига - Ненково. Пътят е изключително живописен, без почти никакво движение.

31915

31917

31918

31919

31921

31923