8 щури предизвикателства за пътуване от цял свят

  • 8 щури предизвикателства за пътуване от цял свят
    8 щури предизвикателства за пътуване от цял свят

Всеки луд с номера си, а някои си имат цяла програма. Днес не е достатъчно просто да отидеш на екскурзия на другия край на света. Не е достатъчно да напуснеш работата си и да се отдадеш само на опознаване на света. В наши дни пътешествениците от цял свят си поставят предизвикателства, които са на границата на разума. Някои са шантави, други са откровено нелепи, трети са толкова дръзки, че са за завиждане. Но при всички случаи следващите луди глави влизат по един или друг начин в новините!

Да живееш с 1 долар на ден

Кой: Четирима американски младежи

Какво: През 2010 г. те тръгват за Гватемала в търсене на отговори. „В колежа ние учихме за крайната бедност, но не можехме да си представим какво всъщност представлява животът на такова ниво.“ Те искат да разберат какво означава да живееш с по-малко от един долар на ден. Затова прекарват лятото в гватемалско селце, като живеят 56 дни като местните жители и да откриват каква е стойността на дребните неща в свят на глад и мизерия.

Резултатът: Правят серия от филми с информация за живота в Гватемала и подкрепят местното население.

Още: Информация за проекта и видео от пътешествието им.

***

Идиот на стоп

Кой: 12 български младежи

Какво: Всяка пролет се разделят на отбори и си правят състезание на стоп – с крайни цели, задачи за изпълняване, много смях и возене във всякакви превозни средства.

Резултатът: Първите получават медали „Идиот №1“.

Още: Прочетете разказ за едно от състезанията ден по ден.

***

5 страни на 5 континента за един ден

Кой: Гюнар Гарфош

Какво: През 2012 г. си поставя за цел да посети 5 държави на 5 различни континента само за един ден. Успява със самолет и благодарение на часовата разлика.

Резултатът: Успехът го кара да си поставя нови предизвикателства и през 2013 г. завършва посещаването на всички страни по света, което го прави най-младия хоби пътешественик, който е завършвал това начинание.

Още: Прочетете нашето интервю с норвежеца Гюнар Гарфош.

***

Българи на път към Камино де Сантяго

Кой: Таня, Живко и Иван

Какво: От трима обикновени българи 20-и-малко-годишните младежи се превръщат в „българи на път“, като целта им е да стигнат до Испания и поклонническия път Камино де Сантяго с колело, кола и пеш.

Резултатът: Три месеца приключения по Стария континент.

Още: Прочетете нашето интервю с Българи на път.

***

Да посетиш всички държави в света без да летиш

Кой: Греъм Хюс

Какво: Греъм успява да посети 201 държави и територии в света, без нито веднъж да се качва на самолет. Приключението му продължава близо три години и включва кратък престой в затвор в Конго, арест в Русия и тичане в Ирак с автомат в ръце.

Резултатът: Греъм има сертификат от Рекордите на Гинес за най-много посетени държави за една година без използване на самолет (130).

Още: Вижте невероятното видео на Греъм „201 държави за 4 минути“

***

Пеш от Китай до Германия

Кой: Кристоф Рехаге

Какво: Германецът решава да измине пеш разстоянието от Китай до родната си страна. По пътя преминава през пустини, градове, гори...

Резултатът: Един ден Кристоф решава, че това не е точно неговото занимание и се отказва. До онзи момент е извървял 4646 км пеш.

Още: Всеки ден Кристоф заснема себе си и растящата си брада. След това монтира видео, което вирусно обикаля интернет. Можете да го видите тук, заедно с нашето интервю с Кристоф.

***

Преминаване на всяка една улица в Ню Йорк

Кой: Мат Грийн

Какво: Американецът решава да извърви всяка една улица в Ню Йорк. Началото на проекта му е през 2011 г., като при добро стечение на обстоятелствата краят ще е през 2015 г.

Резултатът: В края на обхождането на Ню Йорк Мат ще е изминал близо 13 000 км.

Още: Мат вече има зад гърба си друго голямо предизвикателство – изминал е пеш САЩ от Източния до Западния бряг.

***

Да посетиш всички места във Великобритания, които започват с буквата „З“

Кой: Дикс Уилс

Какво: Дикс си поставя за цел да посети всяко едно място във Великобритания, чието име започва с буквата „З“. Общият им брой е 41.

Резултатът: Дикс успява за една година. След това написва книга със заглавие „Великобритания от З до З“.

Още: След края на това предизвикателство, Дикс успява да обиколи цялото крайбрежие на Великобритания, като използва само местни автобуси – 196 автобуса за 6 седмици и половина.