10 странности и любопитни факти за Румъния

  • 10 странности и любопитни факти за Румъния
    10 странности и любопитни факти за Румъния

Познаваме ли добре северната си съседка?

Румъния е колкото близка, толкова и далечна до нас българсите.

Тук сме събрали 10 от най-симпатичните странности, които сигурно и вие сте забелязали, ако сте пътували на север от река Дунав. 

1. Множеството фонтани и малки басейнчета по главните улици на големите градове.

2. Румънците използват думите "да" и "не" в езика си, но румънският се състои предимно от думи с латински произход.

3. За различните видове ракия има различни наименования – "цуйка" е ракия от сливи, а "палинка" е ракия от ябълки и круши с висок градус.

4. Виното в Румъния не е типичното мерло, каберне и мускат, според сорта грозде, а е с наименование за сухи или полусухи, бели, червени и ароматни– Фетяска (бели), Граса (червени), Тъмъйоаса (ароматни).

5. Румънците почитат жертвите загинали за освобождението на България. В Констанца има паметник на героите от Плевенската епопея. На монумента пише: „Plevna“.

6. Граф Дракула е национален герой. Холивуд ни го представя като демоничен вампир, но за румънците Влад Цепеш е справедлив и добър владетел.

7. Кафе автоматите работят с банкноти. В Румъния стотинките или баните са с ниска стойност. Ценната хартийка се поставя в отвор, подобен на този за карти при банкоматите. Машината сама я поема и остава само да изберете кафе от таблото на автомата.

8. В Букурещ има автоматични улични градски тоалетни. За да влезе в металната кабина, се натиска бутон. Врата се заключва автоматично, след като посетителят влезе. За тоалетната хартия има друг бутон, а водата и самунът са с фотоклетка.

9. В книжарниците, освен книги, продават сувенири, а тетрадки почти няма. Цените на магнитите и другите предмети за спомен са по-ниски, отколкото в сувенирните магазини.

10. Румънците твърдят, че историята на тяхната държава започва още по времето на Римската империя, когато римски легионери, завладели Дакия и се смесили с дакийски жени, създавайки нов народ. Но за румънци в античните извори никъде не се споменава, а истината е, че Влашко и Молдова, които по-късно прерастват в Румъния, са основани през 13-и век. Именно тогава трябва да търсим корените на румънската държава.