10 страшни филма, които да си пуснете в очакване на Хелоуин

  • 10 страшни филма, които да си пуснете в очакване на Хелоуин
    10 страшни филма, които да си пуснете в очакване на Хелоуин

С наближаването на Хелоуин желанието за призрачни забавления нараства. Независимо дали сте ентусиаст на ужасите или предпочитате по-леките филми, нашият списък от 10 страшни филма за Хелоуин има по нещо за всеки. От класически слешъри до семейни приключения, тези филми обхващат десетилетия и показват различни интерпретации на Хелоуин и ужасите. Нашата селекция включва емблематични франчайзи, психологически трилъри, свръхестествени истории и дори няколко комедии, които ще ви вкарат в Хелоуин атмосфера!

Хелоуин (1978)
„Хелоуин“ на Джон Карпентър е типичният филм за страховития празник, който определя жанра слашър филми. С участието на Джейми Лий Къртис и Доналд Плезенс, сюжетът проследява Майкъл Майърс, който убива сестра си като дете и бяга от психиатрична болница в нощта на Хелоуин, за да се върне в родния си град за ново убийство. Със своята есенна обстановка и емблематичен маскиран убиец, „Хелоуин“ улавя перфектно призрачната същност на празника. Напрежението и атмосферата на филма го правят идеален за тези, които търсят класически ужас в нощта на Хелоуин.

хелоуин филмът

Сиянието (1980)
Шедьовърът на психологическия хорър на Стенли Кубрик „Сиянието“ е с участието на Джак Никълсън и Шели Дювал. Базирана на романа на Стивън Кинг, историята проследява семейство, което отсяда в изолиран хотел за зимата. Зло присъствие в хотела подтиква бащата към насилие, докато синът му преживява ужасяващи видения от миналото и бъдещето. Психологическата дълбочина на филма и свръхестествените елементи създават дълбоко обезпокоително изживяване, идеално за смразяващо гледане през нощта на Хелоуин.

Искате ли да научите повече за емблематичния хотел Стенли от „Сиянието“? Прочетете нашата статия тук.

сиянието филмът

Хокус Покус (1993)
За тези, които търсят по-подходящ за семейството вариант, „Хокус Покус“ ​​на Кени Ортега предлага забавление за Хелоуин за всички възрасти. С участието на Бет Мидлър, Сара Джесика Паркър и Кати Наджими, филмът разказва историята на любопитен младеж, който се премества в Салем и случайно събужда трио от дяволски вещици, екзекутирани през 17 век. Тази причудлива комедия улавя забавната страна на Хелоуин с неговите магьоснически лудории и приключения с трикове или лакомства, което я прави перфектен избор за безгрижна филмова вечер на Хелоуин.

Искате ли да научите повече за истинския град Салем и историите с вещици? Прочетете нашата статия тук.

хокус покус филмът

Екзорсистът (1973)
„Екзорсистът“ на Уилям Фридкин често е цитиран като един от най-страшните филми, правени някога, което го прави идеален за тези, които търсят силни уплахи на Хелоуин. С участието на Елън Бърстин, Макс фон Сидов и Линда Блеър, филмът проследява ужасяващото обладаване на 12-годишно момиче и отчаяния опит на майка й да я спаси чрез екзорсизъм. Шокиращите визуализации и психологически терор на филма оставят незаличима следа в жанра на ужасите, осигурявайки едно наистина плашещо изживяване на Хелоуин.

екзорсистът филмът

Кошмар на Елм Стрийт (1984)
„Кошмар на Елм Стрийт“ на Уес Крейвън представи на света един от най-емблематичните злодеи на ужасите: Фреди Крюгер. С участието на Хедър Лангенкамп и младия Джони Деп, филмът проследява група тийнейджъри, преследвани в сънищата им от жесток сериен убиец. Комбинацията от свръхестествени ужаси и слашър елементи създава вълнуващо гледане за Хелоуин. Идеята за убиец, който напада, когато сте най-уязвими – в съня ви – се докосва до първичните страхове на всички нас, което го прави отличен избор за нощните ужаси на Хелоуин.

кошмар на елм стрийт филмът 

Ловци на духове (1984)
За тези, които предпочитат смеха пред крясъците, "Ловци на духове" на Иван Райтман предлага перфектната комедия на тематика Хелоуин. Бил Мъри, Дан Акройд и Сигорни Уивър са звездите в тази история за трима ексцентрични професори по парапсихология, които създават услуга за премахване на призраци в Ню Йорк. Въпреки че не е страшен, призрачната тематика и хумора правят филма забавен избор за Хелоуин, особено за тези, които искат да запазят изживяването на празника по-забавно. Съчетанието на комедия и свръхестествени елементи във филма улавя закачливия дух на Хелоуин.

ловци на духове филмът

Заклинанието (2013)
"Заклинанието" на Джеймс Уан съживи поджанра на филми свързани с обитаваната от духове къща. Базиран на досиетата на реални изследователи на паранормални явления Ед и Лорейн Уорън (в ролята Патрик Уилсън и Вера Фармига), филмът проследява опита им да помогнат на семейство, тероризирано от тъмно присъствие в тяхната ферма. Известен със своите интензивни страхове и атмосферно напрежение, "Заклинанието" предлага дълбоко страховито изживяване, идеално истински страх на Хелоуин.

заклинанието филмът

Бийтълджус (1988)
„Бийтълджус“ на Тим Бъртън с участието на Майкъл Кийтън, Алек Болдуин и Джина Дейвис е една странна комедия за отвъдното. Когато наскоро починала двойка се превръща в призраци, преследващи бившия им дом, те привличат помощта на палав "био-екзорсист" на име Бийтълджус, за да премахне новите обитатели. Уникалният стил на Бъртън и темата за задгробния живот на филма го правят забавен, призрачен (но не и страшен) вариант за гледане по време Хелоуин, смесвайки хумора с готическата естетика.

бийтълджус

То (2017)
Адаптацията на Анди Мускиети по „То“ на Стивън Кинг е с участието на Бил Скарсгард в ролята на ужасяващия клоун Пениуайз. Действието се развива през лятото на 1989 г. и проследява група малтретирани деца, които се обединяват, за да унищожат променящо се чудовище, преследващо децата от техния малък град в Мейн. Тази история за съзряването, примесена с истински страхове, създава завладяващо преживяване за Хелоуин, като Пениуайз бързо се присъединява към редиците на емблематичните злодеи на ужасите.

то филмът 

Хижата в гората (2011)
„Хижата в гората“ на Дрю Годард предлага хитра деконструкция на клишетата от филмите на ужасите. С участието на Кристен Конъли и Крис Хемсуърт, филмът първоначално изглежда следва стандартния сюжет на приятели от колежа, които се оттеглят в отдалечена горска колиба. Въпреки това, той бързо подкопава очакванията, разкривайки сложно и мрачно хумористично изследване на самия жанр на ужасите. Свежият поглед върху познати теми, съчетаващ традиционните страхове с неочаквани обрати, го прави отличен избор за зрителите, които търсят нещо различно.

хижата в гората филмът

Очаквайте още 10 страшни филма, които да си пуснете в очакване на Хелоуин.