10-те божи заповеди на италианското кафе

  • 10-те божи заповеди на италианското кафе
    10-те божи заповеди на италианското кафе

За италианците пиенето на кафе е съкровен ритуал, истинска религия. И както всяко друго божество налага определени правила на поклонниците си, и Богът на италианското кафе си има своите ненарушими изисквания. За да пиете спокойно своето кафе в Италия, не забравяйте 10-те божи заповеди на италианското кафе.

1. Не пий кафе с мляко след закуска! Горещо мляко след сутрешните часове? В Италия? Просто забравете! Според местните пълният стомах и топлата напитка определено не са добра комбинация. Това е и причината, поради която в Италия капучиното, латето макиато и всяко друго кафе, примесено с мляко, се сервира единствено със закуската. Ако все пак в късния следобед изпитате непреодолима нужда от ароматно капучино, не забравяйте и да се извините на своя сервитьор.

2. Не се лигави с кафето! Да си поръчате ментово фрапучино в Италия е равностойно на изискан коктейл в шотландски пъб. Но като всяко друго правило и това си има своите малки изключения. Ако сте в Неапол, непременно си поръчайте кафе ала ночола (лешниково кафе) – еспресо с лешников крем. А в Милано ще впечатлите местните, ако попитате за марочино – капучино, сервирано в малка чаша, покрита с какаов прах, което се прави с млечна пяна и силно еспресо.

3. Не си поръчвай еспресо! За италианците това не е дума за всекидневна употреба. Кажете ли просто "кафе", е достатъчно, за да получите своето еспресо, защото тук то е признато истинско кафе.

4. Не пий двойно кафе! Ако имате силна нужда от кафе допио (двойно кафе), няма нищо лошо да си поръчате, но бъдете сигурни, че никой италианец не би го направил. Местните обожават кафето и ежедневно консумират голямо количетво от ароматната напитка, но винаги на малки и равномерни дози, разпределени през целия ден.

5. Не чакай барманът да се обърне с лице към теб! Ако сте на бара в Италия и се надявате барманът да ви обърне специално внимание, е възможно и да не си поръчате кафе. Дори да е с гръб към вас, направете своята поръчка – това е сигурен начин да ви забележи.

6. Не бъди горделив! Ако сте в някое кафене на летище, автогара или друго оживено място и барманът изкрещи „билет“ пред вас, преглътнете унижението и си платете преди консумацията. Само така ще се сдобиете с желаното кафе.

7. Не сядай за кафе! Ако поседнете, за да изпиете кафето си, трябва да имате наистина добра причина. За италианците то е като доза наркотик и се взима бързо и на крак, най-добре на един дъх.

8. Не очаквай горещо кафе! Тъй като италианците не губят времето си за продължително пиене на горчивата напитка, тя се сервира с подходяща температура за консумация. Ако желаете кафето да изгаря устните ви и бавно да изстива, си поръчайте кафе боленте.

9. Не се надявай на американско кафе! Ако си поръчате американско кафе в Италия, определено не очаквайте оригинала. Най-доближаващото се до вашата поръчка тук ще бъде еспресо с добавена гореща вода. Същото ще се случи и ако пожелаете дълго кафе, просто водата ще бъде двойно повече.

10. Не проспивай деня си! Кафето, което вдига от леглото рано сутрин всеки италиански строител, се нарича кафе корето - „пооправено“ еспресо със солидна глъдка грапа (алкохол, наподобяващ българската ракия). А ако искате да се разбудите ударно, но безалкохолно, кафе фредо или капучино фредо са именно за вас – ледената им свежест и огромното количество захар ще ви помогнат безотказно.

Всичко друго, което може би сте чували, не е нищо друго освен ерес!