10 урока за фотографията, научени от децата

  • 10 урока за фотографията, научени от децата
    10 урока за фотографията, научени от децата

Чували ли сте за най-новия хит сред хората, обичащи изкуството? Курсове по рисуване и фотография, в които ни учат как да се от-учим от всичко на-учено досега.

Да, точно така - учат ни как да погледнем на света през очите на дете - необременени от форми, символи, значения, измерения... Колкото по-детинско изглежда творението ни, толкова по-съвършено е то. И докато снимането е чудесен начин за децата да изследват света наоколо, то и ние има какво да научим от тях. Все пак, децата са най-добрите учители. Така че следващия път, когато се разхождате с някой малчуган, подайте му фотоапарата си и наблюдавайте как се твори магия. Защото:

1. Децата са неподправено креативни

Без черни квадрати на черен фон, без 18% сиво (колкото и да ни е любим), без сепия или фиш ай. Децата не се нуждаят от специални ефекти, за да изразят себе си, докато снимат. За тях нещата нямат добре познатите за възрастните очертания и значения. Те придобиват смисъла, който детето влага в тях. Така всичко и нищо стават важни. Снимането също така е чудесен начин за развитие на креативността още от ранна детска възраст. Това е качество, което ще послужи на детето през целия му живот, ще го научи да бъде гъвкаво в различните житейски ситуации и да се справя по свой начин с проблемите, с които тепърва ще се сблъсква.

2. Децата са любопитни по природа

Неподправеното любопитство, присъщо за всички деца (и котки), не бива да бъде само извор на тревога от страна на родителите, подобно на мъдрата английска поговорка „Любопитството уби котката“. Не забравяйте, че светът през детските очи е шарен и вълшебен, малко непознат, малко страховит, но ужасно интересен. Любопитството е може би нещото, което липсва на много възрастни и онова, което прави децата толкова креативни. То отключва непознати способности и може да бъде много полезно, стига само да е в рамките на нормалното. А и една по-малко популярна версия на поговорката с котката продължава  с: „...но задоволството я върна обратно“.

3. Това може да сближи родител и дете

Общите забавления и прекараното време заедно са важни както за родителите, така и за техните деца. Това са моменти, които могат да оставят трайна следа в човешкия живот. Снимането и въобще насърчаването на творческите способности на детето са чудесен начин за всеки родител да се сближи с отрочето си и да го научи на нещо повече от техника.

4. Снимането създава усещане за индивидуалност и уникалност

Да дадете камерата на своето дете, означава да му дадете свободата да твори, да изрази собствената си индивидуалност, да се почувства специално и ценено за това, което е и което може. Децата подхождат по свой начин, докато снимат. Необременеността на детския мозък от правила и техники за снимане гарантира автентичността на творбата, сто процента авторско виждане, както се казва. Дори и да снимате едно и също нещо, почти сигурно е, че детето ви ще има по-различна гледна точка от вашата. А може би и по-добра.

5. Няма правила

Или по-скоро децата са оставени сами да определят правилата. Фотографията е цяла една вселена, изпъстрена с безброй възможности за детското въображение. Детето само определя какво да снима, защо да го снима, как точно да го снима... Решението е негово, както и резултатът от това решение. Ако пък му дадете малко подсказки, още по-добре – това ще го ориентира по-лесно и ще отключи спобностите на детето да развихри въображението си, но при предварително зададени параметри/рамки. Например, кажете му да потърси колкото се може повече сърцевидни форми наоколо и наблюдавайте как наглед познатият ви околен свят се превръща в море от любов. Благодарение само на детските очи.

6. Е лесно...

Тук няма (или поне не би трябвало да има) грешен път, както е и при всяко друго изкуство. Техниката е нещо, което се учи. Лекотата на снимане и свободното въображение обаче са нещата, които са наистина важни. За децата те идват естествено и непринудено, макар и несъзнателно. Това е важен урок за всеки възрастен – със знанието и уменията идва сложността, а с нея и ограниченията в креативността. Не забравяйте – за да бъде нещо красиво и смислено, не е нужно да е сложно. Гениалността е в простотата.

7. ...и забавно

Крайната цел все пак е удоволствие от снимането. Както от самия процес, така и от крайния резултат. Това е забавление, което се отплаща мигновено – снимката веднага запечатва видяното и хоп! – ето ти още едно произведение на изкуството. Да не говорим, колко забавно може да бъде за едно дете да преследва зайчето в парка, за да получи перфектната снимка или да чака онази прекрасна пеперуда най-после да кацне върху цветето. Тогава то е не само фотограф, но и по малко ловец и естествоизпитател.

8. Привлича детското внимание

А всеки родител знае колко трудно е това. Снимането фокусира децата, поглъща цялото им внимание, учи ги да се концетрират върху една задача и да я доведат до успешен край. Безценно умение, което дори много възрастни не владеят.

9. Учи децата да развиват сетивата и ума си

Най-лесният начин за учене е чрез игри и забавления. Снимайки, децата неусетно придобиват умения, развиват въображението си и изострят сетивата си. С натискането на едно копче се запечатва цяла една история - нещо, което детето вижда, помирисва, може би дори докосва. Това е един безкраен процес на стимулиране на всички сетива, чрез който детето изучава света, започва да забелязва малките неща, но и общата картина; цветовете, но и безцветието; красивото, но и грозното; нюансите, но и наситеността; животът, но и смъртта...

10. Това е най-добрият начин за себеизразяване

Процесът на откриване, изследване и опознаване, на претворяване на видяното отвън в картина, провокирана от възприятия, идващи отвътре, учи децата да живеят в мир и разбирателство не само със заобикалящия ги, но и с вътрешния им свят. Те се учат да изразяват себе си невербално, чрез своето творчество, чрез отражението на душите им в направените снимки. Децата винаги имат да кажат нещо важно, но не винаги думите могат да го поберат. Една снимка може да говори много повече за душевността на детето, отколкото хиляди думи. Възрастни, научете се да виждате това.