Колко креативни си мислите, че сте?

  • Колко креативни си мислите, че сте?
    Колко креативни си мислите, че сте?

"Не мислете. Мисленето вреди на креативността... Просто действайте“ - Рей Бредбъри


Това е един от забавните и умни цитати за креативността, които можете да прочетете в градинката пред Народния театър в София. Между 12 и 26 август 2013 г. там ще бъде изложена експозицията „В света на хората“, която има за цел да провокира креативното мислене и въображението на жителите и гостите на София.

Задачата на минувачите е да посочат какъв човек е изобразен на картинките-загадки (например шивач, учител и т.н.) или да асоциират фигурата със свои роднини, приятели или познати. По този начин те ще могат да открият колко креативни са и може би да открият, че са по-креативни, отколкото предполагат.

Освен тези илюстрации пред Народния театър има интересни факти за креативността и човешкото въображение заедно с крилати фрази от известни личности. Те имат за цел да провокират любопитството на минувачите и тяхното желание да научат повече за човешката креативност, въображение, изобретателност...

И най-важното - да покажат, че някои широко приети схващания за креативността са погрешни (например, че тя е привилегия само за ограничен брои хора, че не може да бъде усъвършенствана и т.н.) и че всеки от нас е способен на изключителна креативност стига да повярва в това.

Проектът съществува и под формата на книга, а авторите му имат амбиция да създадат парк "В света на хората", в който абстрактните фигури да се превърнат в скулптури. Повече за проекта можете да видите тук.