11 факта за Исландия, които не знаете

  • 11 факта за Исландия, които не знаете
    11 факта за Исландия, които не знаете
  • 11 факта за Исландия, които не знаете
    11 факта за Исландия, които не знаете
  • 11 факта за Исландия, които не знаете
    11 факта за Исландия, които не знаете
  • 11 факта за Исландия, които не знаете
    11 факта за Исландия, които не знаете
  • 11 факта за Исландия, които не знаете
    11 факта за Исландия, които не знаете

Исландия е страна на противоречия и крайности. Малко изследвана, почти непозната, тя се оказва едно изключително интересно място със своята природа, култура и народ. Какво не знаехме за нея и какво ни изненада? Вижте тук:

1. Всеки с историята си

Ultima Thule – така древните гърци и римляни наричали най-крайната северна точка на света (според тогавашните им познания). Туле остава и най-старото име на страната.

2. Как започва всичко

Първоначално островът е открит от ирландци, които търсят уединение, за да могат да служат на бога. Това е около 795 г. Т.е ирландците стигат около век по-рано до Исландия преди норвежките заселници. След пристигането на викингите местните исландци са или изселени, или поробени.

3. Търсачи на място под слънцето

През следващите столетия множество викинги стигат, случайно или не до Исландия. Мълвата, че е открита нова земя, в която хората могат свободно да се заселват, бързо се разчува. Много хора пристигат със семействата си, решени да заживеят там.

4. За всеки има парче земя

Земята е разделена между новодошлите по интересен начин. За мъжете се пада толкова, колкото могат да обходят за един ден с огньове, а на жените се дава толкова, колкото могат да обиколят за ден, повели след себе си юница.

5. Откриването на Гренландия

Исландците откриват Гренландия, като по време на плаванията си един от авантюристичните мореплаватели Ерик Червения (прозвището на Ейрикур Торвалдсон) се запътва натам, след като се скарва с част от съседите си. Той дава името Гренландия, като се надява красивото наименование да привлече повече хора към суровата земя. Гренландските селища процъфтяват и все повече хора се отправят натам, но интересът стихва към 15 век. Не е ясно по каква причина островът е напуснат, като на него остават само ескимоси.

6. Откриването на Америка (пет века преди Колумб)

Някои от мореплавателите съзират и друга нова земя на път за Гренландия , но не проявяват достатъчно интерес към нея. Лейвур (син на Ерик Червения) чул за това и решава да изследва новото парче земя, което по всичко изглежда е Северна Америка. Стигнал до непознатото място, той започва да назовава различните неща, които среща там. Правят се опити за заселване, но бързо се оказва, че пришълците са много по-слаби от местното население – индианците. Човечеството трябва да изчака пет века Колумб да открие Америка.

7. Флагът и духовните пазители на острова

Многократно норвежците са се опитвали да се доберат до Исландия и да придобият власт над народа й. Крал Харалдур Блуту изпраща там магьосник, превъплатен в кит, да разузнае острова. Всеки опит за излезе на брега бива осуетен – откъм изток дебне дракон, на север лешояд, бивол пазил от запад, а на юг седял на пост гигант. Днес тези пазители са изобразени на герба на Исландия.

8. Море от лава

Контрастът бяло-черно. Свикнали сме да го възприемаме като клишето добро-лошо. Докато не си представим белите петна на снега в контраст с полета от лава, приличащи на черно, вкаменено море. Тук се намира най-голямото поле от лава в света, Оудадахреин, намиращо се в Централна Исландия.

9. Тук изразът "Да пие една студена вода!" не е от най-популярните

В Исландия се намира и най-големият гейзер в света. Големият Гейзер дава името на всички горещи водни изригвания в света.

10. Всеки има нужда от почивка

Интересно за нежния пол е и това, че през 1960 г. е приет закон за осигуряване на платен годишен отпуск на домакините.

11. Шах и мат

Исландия, освен всичките си природни богатства притежава и най-голям брой шахматисти на глава на населението. Съществува национален интерес към шаха. Ако решите да посетите Исландия освен топли обувки и дрехи, носете със себе си и шах. Така ще си намерите лесно местна компания на чаша кафе, което е една от най-предпочитаните сгряващи напитки.