11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

  • 11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали
    11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

Докато накрая някой не излезе с машина на времето, по-голямата част от историята ще остане загадка за нас. 

Но въпреки че знаем много, все още не знаем всичко. Историята е изпълнена с щури неща, които ни карат да се чудим възможно ли е, истина ли е или е просто мит. Едно събитие може да стане много по-интересно ако към него добавим малко измислици и преувеличение. Затова не бива да вярваме на всичко, което четем и е хубаво да проверяваме достоверността на източниците си.

Понякога хората жертват истината, за да стана една завладяваща история. Сега ще видим няколко популярни събития от миналото, които се оказаха красиви лъжи.

1. Викингите не са сменили нарочно имената на Гренландия и Исландия.

11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

МИТ: Викингите сменят имената на Исландия и Гренландия, за да прогонят хората далеч от хубавата, зелена Исландия, в която са живеели, и вместо това да ги насочват към ледената Гренландия.

ИСТИНАТА: Исландия получава името си от скърбящия шведски викинг, чиято дъщеря се е удавила по пътя към Исландия. Той се изкачва на планината и вижда фиорд, пълен с айсберги (който всъщност идва от Гренландия), което довежда до името на острова, което остава. Гренландия получава името си от Ерик Червеният, който бива прогонен от острова и отплава към нов дом, искайки да създаде нова империя. Той се установява в Гренландия и му дава име, което ще привлече хората.

2. Троянският кон никога не е съществувал.

11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

МИТ: След 10-годишна обсада над Троя, гърците все още не са завладели града. Те построили огромен дървен кон, скрили се в него и се престрували, че отплават. Преди да напуснат, оставят коня като печеливш трофей за троянците. След това троянците издърпват коня в своя град, гърците пропълзяват от него, отварят портите и унищожават всичко.

ИСТИНАТА: Археологическите данни показват, че Троя е изгорена, а дървеният кон вероятно е просто басня, която идва от Одисеята на Омир.

3. Крава не е започнала Големия пожар в Чикаго от 1871 година.

11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

МИТ: Големият пожар в Чикаго, който бушува 2 дни през 1871 г., се случва заради крава, която удря фенер, докато жена на име Катрин О'Лири я дои.

ИСТИНАТА: Катрин О'Лири твърди, че е заспала в момента, в който е започнал пожарът, и е казвала, че никога не е дояла крава вечер, но никой никога не й е вярвал. По-късно няколко репортери признават, че са измислили историята.

4. 300 спартанци не са били сами в сражението.

11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

МИТ: 300 спартанци защитават термопилите от огромна персийска армия в продължение на 3 дни.

ИСТИНАТА: Въпреки че наистина има 300 спартанци, които защитават града, те са били подкрепени от поне 4000 съюзници. Те наистина са били значително по-малко хора от персийската армия, но са имали много по-голям шанс да спечелят.

5. Хората не са скачали от прозорците след катастрофата на фондовата борса през 1929 година.

МИТ: Крахът на пазара през 1929 г. предизвиква голяма вълна от самоубийства сред инвеститорите на Уолстрийт, които губят прекомерно големи суми пари и започват да скачат от прозорците.

ИСТИНАТА: 29 октомври 1929 г. е известен в историята като Черен вторник - денят, в който инвеститорите на Уолстрийт изтъргуват около 16 милиона акции за един ден. 30 милиарда долара са загубени и този срив се превръща в една от причините за следващата Голяма депресия. Това обаче не е причина за самоубийствата: броят на пазара през октомври и ноември е най-нисък през 1929 г. Лицето, което вероятно се крие зад този слух, е Уинстън Чърчил, който вижда немския химик д-р Ото Матис да пада от шестнадесетия етаж на хотела. Това се случва преди краха на пазара, така че всъщност събитията не са свързани.

6. Една ябълка не е паднала върху главата на Исак Нютон.

11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

МИТ: Исак Нютон е седял под ябълково дърво и идеята за теорията за гравитацията идва, когато ябълка пада на главата му.

ИСТИНАТА: Ябълките наистина са помогнали на Нютон, но не толкова, колкото митът предполага. След като Нютон напуска Кембридж, той се прибира у дома и продължава да работи по проблемите, които преследва, докато е бил в университета: той предполага, че гравитацията влияе на огромни разстояния. В градината на майка си той наблюдава как ябълки падат от дърветата и прекарва няколко години в изчисления, за да получи формулата.

7. Тялото на Уолт Дисни не е замразено 

11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

МИТ: След като най-известният аниматор в света Уолт Дисни умрира, тялото му е криогенно замразено, за да даде време на хората да развият напреднала технология, която да даде възможност за възстановяване на мъртвите.

ИСТИНАТА: Това не е вярно, както е потвърдено от дъщерята на Дисни - Даян. В действителност Уолт Дисни е кремиран.

8. Нерон не е свирел на цигулка, докато Рим е горял.

11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

МИТ: Римският император Нерон е подпалил Рим и докато града горял, той свирел на цигулка.

ИСТИНАТА: Въпреки че учените все още не могат да се споразумеят какво наистина се е случило, повечето историци смятат, че Нерон няма нищо общо с Големия огън. Той е бил далеч, когато всичко е започнало и когато е чул за това, той се връща, за да координира пожарникарите и отваря градините си, за да осигури подслон за хората, чиито къщи са разрушени.

Все пак някои смятат, че именно той е  изгорил града, защото не му харесва как изглежда и искат да го възстановят. Вероятно никога няма да разберем какво наистина се е случило, но има едно нещо, което знаем със сигурност: Нерон определено не е свирел на цигулка, докато града е горял, защото цигулката още не е била изобретена.

9. Нямаше  истерия от "Война на световете".

МИТ: Американската радио драма „Война на световете“, която е изпълнена на живо през 1938 г. като епизод на Хелоуин, е била толкова реалистична, че довежда до масова паника: хората всъщност вярват, че се случва истинско извънземно нашествие!

ИСТИНАТА: Тъй като по онова време има друга популярна програма на различен канал, драмата няма много слушатели и само няколко от тях наистина са повярвали в това. Така че няма истинска истерия, само няколко души, които се обаждат в полицията за информация. Скоро след това радиото на CBS казва на слушателите, че предаването е измислено.

10. Покахонтас и Джон Смит не са имали любовна история.

11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

МИТ: Имаше красива любовна история между индианско момиче на име Покахонтас и английски колонист на име Джон Смит.

ИСТИНАТА: По времето, когато Покахонтас (чието истинско име е Матоака) и Джон Смит се срещат, тя е била само на 11 години, а Джон Смит на 27. Няма любовна история между тях, обаче, те наистина се срещат, когато той е бил заловен и  прекарват малко време заедно, преподавайки си взаимно съответните им езици.

11. Айнщайн никога не се е провалял по математика.

11 известни исторически събития, които всъщност не са се случвали

МИТ: Алберт Айнщайн, гений и носител на Нобелова награда по физика, се е провалил по математика в училище.

ИСТИНАТА: Айнщайн е бил страхотен по математика и до 15-годишна възраст вече е усвоил диференциално и интегрално смятане. Слухът идва от оценките, които е получил, докато е учил в Швейцария: той е получил оценка „1", а по скалата от 1 до 6, това всъщност е най-добрият бал. Въпреки това, малко след това системата е напълно променена и „6” става най-добрата оценка. Айнщайн все още е имал оценка „1“, което е довело до историята, че той уж „се е провалил“.