14 интересни факта за Камбоджа

  • 14 интересни факта за Камбоджа
    14 интересни факта за Камбоджа
  • 14 интересни факта за Камбоджа
    14 интересни факта за Камбоджа
  • 14 интересни факта за Камбоджа
    14 интересни факта за Камбоджа
  • 14 интересни факта за Камбоджа
    14 интересни факта за Камбоджа

Камбоджа е една от най-екзотичните страни в света. Тя предлага много неща на своите посетители – интересна и тотално различна култура от нашата, древна история и вкусна, макар и на места доста странна кухня.

Ето и някои интересни факти за страната, които може би не знаете:

14 интересни факта за Камбоджа
Снимка: pixabay.com

1.Кралство Камбоджа е държава в Югоизточна Азия с население над 14 милиона души.

2.Столица на кралството е Пном Пен. Тя граничи на юг с Тайландския залив (известен още като Сиамски залив), на запад с Тайланд, на север с Лаос и на изток с Виетнам.

3.В Камбоджа се намира най-голямото езеро в Югоизточна Азия. Тонле Сап е уникално езеро. През сухия сезон дълбочината му спада до 2 метра, докато през дъждовния достига до 10 метра. В езерото живеят хора, много от които никога не са стъпвали на земята.

4.Камбоджа е най-неизследваната страна в Югоизточна Азия. Там туристите наистина могат да се потопят в живота на древна Азия. Дори и днес в Камбоджа може да се срещне човек, който никога не е гледал телевизия.

5.Камбоджанците и тайландците не се харесват, макар да имат много общи неща. Двете държави също така спорят за будисткия храм Преах Вихеар, който се намира на границата между Камбоджа и Тайланд. Международен съд се включи в спора и призна, че Преах Вихеар принадлежи на Камбоджа. От 2008 година храмът е под закрилата на ЮНЕСКО, което отново възобновява споровете между двете страни, защото той се превръща в по-известна атракция.

14 интересни факта за Камбоджа
Снимка: pixabay.com

6.Ангкор Ват в Камбоджа е най-големият храмов комплекс в света. Площта му е 200 квадратни километра. Тук е сниман филм от поредицата „Лара Крофт“ и отново на същото място Ръдиард Киплинг получава вдъхновение и пише известните книги за Маугли.

7.Най-често срещаните митове за Камбоджа са, че там има война и е много опасно. Всички се разхождат с оръжие, убиват хора, има глад и бедност. Всъщност Камбоджа наистина не е богата страна, но тя е толкова плодородна, че трудно някой би останал гладен.

8. В Камбоджа няма никакви сираци.

9.Образованието в страната е по избор. Така че много деца никога не завършват гимназия. Които завършат обаче, получават прилично образование – могат да говорят два или дори пет езика.

10.Кхмерите говорят доста добре английски и френски език.

11.Електроенергията в Камбоджа е много скъпа. Точно поради тази причина Кхмерите използват лед, вместо хладилници и се опитват да ядат предимно пресни храни. Може да се храните спокойно от улиците на страната, храната не е вредна.

12.Висшето образование в Камбоджа е доста скъпо, а често децата в семейството са най-малко три. Младежите са свободни да се образоват във всяка друга страна в света. На завършилите висше образование хора се гледа с голямо уважение и почит.

13.Във всяка една аптека може да откриете бързи тестове за малария.

14.  В река Меконг в Камбоджа се срещат уникални делфини. Учените са открили, че те не плуват в морето, а обитават само река Меконг. Целият научен свят обаче все още не може да си обясни откъде са се появили делфините. За местните делфините са свещени животни.