Ангкор, Камбоджа - храмовете, погълнати от джунглата

  • Ангкор, Камбоджа - храмовете, погълнати от джунглата
    Ангкор, Камбоджа - храмовете, погълнати от джунглата

Ако ви се иска да откривате отдавна изчезнали цивилизациизабравени храмове, обрасли в непристъпна растителност, и древни дворци, буквално погълнати от джунглата, то прочетете внимателно следващите редове и стягайте багажа за Ангкор, Камбоджа. Това, което ви очаква таме повече от всичко, което някога сте гледали в приключенските филми.

В миналото Ангкор е бил столица на Кхменската империя. От 9-и до 13-и век империята се е разпростирала от Виетнам до Бенгалския залив и е била една от водещите сили в Азия. Хипотезите относно причините за изчезването на Кхмерската империя обаче сe разминават. Това, което се знае със сигурност, е че около 15-и век районът на Ангкор остава пуст. Чудесата му са в неизвестност за външния свят до 1860 г., когато по случайност французинът Анри Муо се натъква на това загубено съкровище.

Днес някогашната столица Ангкор е район, богат на археологически забележителности, на територията на Камбоджа, в близост до града Сием Реап. Ангкор се простира върху цели 400 кв.км., където можете да се докоснете до руините на над 100 каменни храма и останките от една велика цивилизация. 

Ангкор, Камбоджа - храмовете, погълнати от джунглата
Снимка: pixabay

Ангкор може да ви предложи много и различни храмове, но основната забележителност е Ангкор Ват. Това е огромен храмов комплекс, чието име в превод означава Град-храм. Всеки посетил Ангкор Ват, разбира откъде е дошло името му. Храмът изумява не само с архитектурата си, но и с размерите си. Това е най-големият религиозен паметник в света. Той се състои от една централна и четири по-малки кули. Почти всичките му стени са покрити с рисунки и други орнаменти. 

Построяването на този шедьовър е отнело десетки години и е изисквало отдадения труд на хиляди работници. Според някои учени за направата на Ангкор Ват е използвано толкова количество материал, колкото за Хеопсовата пирамида в Гиза

Вече знаете защо най-посещаваният храм в Камбоджа е повод за изключителна гордост за жителите на Камбоджа - не случайно националният флаг е с образа на Ангкор Ват. 

Недалеч от Ангкор Ват се намира древният град Ангкор Тхом - друга забележителност в района на Ангкор. Точно в центъра на Ангкор Тхом се издига храмът Байон. Интересен факт за този храм е, че е събрал в себе си едновременно елементи на будизма и индуизма.

Ангкор, Камбоджа - храмовете, погълнати от джунглата
Снимка: pixabay

Невероятната атмосфера се дължи не само на архитектурата, а и също така на съжителството на храмовете с джунглата. Мястото е обрасло в екзотични растения, а корените на вековните дървета буквално са част от сградите - ще се почувствате като герой в някое от приключенията на Индиана Джоунс.

Ако тази статия е успяла да ви развълнува и следващото ви пътешествие ще бъде до Ангкор, ето няколко полезни съвета. Идеалното време, в което ще хванете най-красивите залези и слаби валежи в района, е от ноември до март, но тогава цените са най-високи и туристите са най-многобройни. Най-близкият град, откъдето може да започнете приключението си, е Сием Реап. Поради факта, че Ангкор привлича повече от 1 милион туристи на година, станете по-рано сутринта и се насочете към храмовете преди да са го направили тълпите. Това е времето, когато може да се почувствате като истински жител на Кхмерската империя.