15 безценни съвета от стопаджии

  • 15 безценни съвета от стопаджии
    15 безценни съвета от стопаджии

Има ли любители на пътуването на стоп?

Това е преживяване, което всеки истински пътешественик трябва да опита. Лятото е сезонът на стопаджиите, така че вижте какво ви съветват те за едно безопасно и приятно пътуване. 

Събрали сме 15 топ препоръки. Те ще ви помогнат да ви качат по-лесно, след като сте вдигнали палец. Освен това ще разберете какво е добре да правите и да не правите, когато пътувате с непознати.

Правилно място - сигурно качване

"Изборът на място за стопиране е може би най-важната част от пътешествието, за да може все пак то да започне. Застанете така, че шофьорите да ви забелязват от далеч. Така те ще имат време за реакция и ще могат да спрат."

"Добре е на мястото да има трафик, но не прекален. Тогава шофьорите рядко спират, защото после трудно могат да се включат в движението отново".

"Ако сте в непознат град, проучете къде са изходите му, защото почти никой няма да ви качи на стоп от центъра. Ако ви е трудно да се ориентирате в обстановката, използвайте Уикипедията за стопаджии. Доказано е, че работи."

"Използвайте бензиностанциите да заговорите някой шофьор. С усмивка на уста и без припряност, може да постигнете голям успех."

"Ако сте в чужбина, е добре да знаете местния език, за да помолите за помощ. Не всички хора знаят английски."

"Трябва да знаете, че в повечето европейски страни, стопирането на магистрала е забранено. Имайте едно на ум."

Стопирайте през деня

"Вие бихте ли спрели на непознат човек (или група хора), които ви махат в тъмното? Май не. Тогава не очаквайте друг да го направи. Нощното стопиране може да бъде опасно и за вас. Грижете се за безопасността си."

15 безценни съвета от стопаджии
Снимка: Serial Hikers/Flickr

Изглеждайте добре

"Щом пътуване на стоп, сигурно сте анантюрист, приключенец и сте над материалните неща. Това обаче не означава да излезете на пътя в неугледен вид. Бъдете спретнати, чисти, бодри и усмихнати."

"Най-добре е да стопирате без слънчеви очила и шапка. Щом шофьорите вижат лицето и очите ви, ще са по-спокойни и е по-вероятно да ви качат. По възможност не носете много голям багаж."

Използвайте табела

"На картон или хартия, напишете с големи букви дестинацията, към която пътувате. Това повишава шанса, някой да ви качи на автостоп."

Не пътувайте сам

"За да се чувствате по-спокойни и да ви бъде по-забавно - пътувайте с приятел. Най-печелишите комбинации са две момичета, разбира се или момиче и момче. Ако сте две момчета - просто имайте повече търпение - не е невъзможно да ви качат."

Бъдете на щрек

"Не носете най-ценните си вещи в раницата. Нека да са ви под ръка."

"Ако вече са ви качили, не се предоверявайте, хвърляйте едно око на багажа си и проверете дали всички вещи са у вас, когато слизате. Не е лошо да запомните номера и модела на колата, в която се качвате - просто за всеки случай."

Дръжте се възпитано

"Бъдете възпитани и усмихнати. Опитвайте се да поддържате разговор със шофьора - най-вероятно той ви е качил, защото не иска да пътува сам. И не говорете дълго по телефона, когато вече са ви качили. Никой не обича да служа протяжни, чужни разговори."

"Не заспивайте - тук не става въпрос просто за възпитание, а за вашата безопасност."