15 ценни съвета при пътуване в Италия

  • 15 ценни съвета при пътуване в Италия
    15 ценни съвета при пътуване в Италия

Италия е една от най-красивите държави в света. Градовете й предлагат гледки като от приказките, а планината - прохлада и снежни върхове. Тоскана пък е с широки поля, лозови масиви и лазурно небе.

Всъщност, когато пътувате по магистралите на Италия, ще виждате най-често лозя. Подредени като по конец, те подсказват къде произвеждат най-изтънченото вино в света.

Какво трябва да знаете, когато пътувате из Италия? Вижте нашите 15 ценни съвета:

1. Официалната валута е евро и цените навсякъде са в тази парична единица.

2. Най-добре си купете вода от обект на верига супермаркети. Там стек с 6 бутилки от по 0,750 мл. струва около 4 евро.

3. Кафето е по 1 евро почти навсякъде, дори и в центъра на Венеция. По автоматите на спирките на водния транспорт в града, цената му е 3-4 евро. Толкова ще ви струва и ако седнете на заведение.

15 ценни съвета при пътуване в Италия

4. Слънцето е жарко, но се изсипват и порои, особено през 2017 г., затова ви трябват шапка и чадър. Ако не носите, можете да си купите от уличните търговци. Те са най-многобройни в централната част на Верона.

5. Доста от сувенирите са китайски, затова, ако искате нещо, направено в Италия – четете внимателно етикета.

15 ценни съвета при пътуване в Италия

6. Къщата на Жулиета във Верона, всъщност е стар средновековен хамбар на благородника Капело (Капулети), превърнат днес в туристическа атракция. Балконът на Жулиета е елемент, взет от един саркофаг и поставен на сегашното му място при управлението на Мусолини с цел привличане на посетители. И все пак мястото е романтично, подходящо за влюбени. Вляво от балкона има сувенирен магазин. В него се продават всякакви вещи с Ромео и Жулиета.

7. Ако се качите на гондола във Венеция и вашият гондолиер ви пее, ще трябва да платите по-скъпо. Затова, още преди да сте започнали обиколката си с лодка по каналите, се договорете с лодкаря.

15 ценни съвета при пътуване в Италия

8. В Италия има множество филмови фестивали, най-известният от които е този във Венеция. Той се провежда в края на август и началото на септември всяка година и привлича знаменитости от цял свят. Ако планирате пътуване до Венеция, може то да съвпадне с фестивала, който протича на остров Лидо. По същото време е и прочутото състезание с гондоли из каналите на града.

9. Пред някои римски забележителности има хора, облечени като гладиатори. Те често показват бойни умения с къси мечове – гладиус, използвани в боевете по арените на древен Рим. За да се снимате с някого от тях, трябва да му платите.

15 ценни съвета при пътуване в Италия

10. Снимайте се на римските виадукти и акведукти. Безплатно е, а ще ви остане и прекрасен спомен от екскурзията с типично италиански изглед. Тези съоръжения са характерни единствено за земите, влизали в състава на Римската империя и Византия.

11. Посетете плажовете и планините на Италия. Няма да останете разочаровани. Те са крависи и вдъхновяващи. По-малките морски курорти са много популярни сред италианците, като например Йезоло във Венецианската лагуна.

15 ценни съвета при пътуване в Италия

12. Закуската, която италианските хотели предлагат, се състои от хляб, масло, конфитюр, а понякога мед и течен шоколад, сладкиши, шунка и кашкавал.

13. Ако ще си купувате моден аксесоар, изберете чанта или бижу. Те са характерни за местното производство и са с отлично качество.

15 ценни съвета при пътуване в Италия

14. Винаги си носете личната карта, защото има полиция навсякъде, която прави проверки.

15. Ако се изгубите, питайте за някой значим обект в града, който сте запомнили. Обикновено диалогът между туристи и местни е на английски.