17 впечатляващи гробища, които да посетите - част 3

  • 17 впечатляващи гробища, които да посетите - част 3
    17 впечатляващи гробища, които да посетите - част 3

Ако все още не сте се убедили, че освен мрачни и страшни, гробищата могат да бъдат и интересна туристическа дестинация, продължаваме да ви срещаме с интересни такива по света. Ако сте пропуснали, вижте част 1 и част 2, а тук са последните идеи:

12. Гробището Ла Реколета, Буенос Айрес, Аржентина

33533

Това е една от най-посещаваните забележителности на аржентинската столица заради красивите си надгробни плочи и паметници от 19-и и 20-и век в готически, египетски и ар деко стил, както и масонски пирамиди, менора (еврейски свещник) с християнски кръст и дори статуи на езически богове.

Ла Реколета е буквално град в града – погледнато отгоре е трудно да се прецени къде свършва кварталът и къде започва гробището. Голяма част от семейните гробници са направени като къщички, а алеите наподобяват градски улици. Твърди се, че тук често се явяват двама задгробни обитатели – нощният охранител, който се е самоубил на гробището и не съвсем оригинално наречената Жена в бяло. Интересна е историята и на Руфина Камбасерес, която е била погребана жива тук. Тя изпада в състояние на каталепсия след като (според хорските клюки) вижда бъдещия си съпруг и собствената му майка в интимни отношения. Трима лекари потвърждават смъртта й и тя е погребана в семейната гробница. Няколко дни по-късно един гробищен работник забелязва нещо нередно - ковчегът е леко преместен, а на места дори счупен. Отваряйки капака, той вижда ужасяваща гледка - вътрешността на ковчега е издрана, още личат следи от ноктите на Руфина, а самата тя лежи мъртва, със синини по ръцете и лицето, причинени от неуспешните й опити да излезе. Атракция са и местните котки, които радват посетителите. Най-известната и най-посещавана гробница несъмнено е на Евита Перон (под моминското й име Дуарте) – красивата първа дама на Аржентина, която също така е била актриса и борец за правата на жените.

Гробището предлага безплатни турове, така че - възползвайте се.

Повече информация тук.

13. Гробището Окуно–ин, връх Коя, Япония

33529

Най-голямото гробище в Япония се намира в свещеното селище Окуно с над 120 будистки храма. Тук е погребан основателят на шингон (основно направление в будизма) Кобо Даиши, който, според легендата, не е мъртъв, а само медитира и скоро ще възкръсне заедно с последователите си. Пътечките в гробището са осветени от стотици фенери, които водят пътя през каменната гора от надгробни плочи и паметници. Тук има стотици статуи на едно от най-обичаните японски божества -  Джизо, който е приел формата на дете монах и е закрилник на жените и децата. Най-вече на мъртвите деца. Неговата мисия е да закриля малките от демони и други лоши същества и да ги поведе по пътя на спасението. Сърцераздирателни са статуите на бога, облечени от родителите на починалите деца в детски дрешки.

14. Уестминстърското абатство, Лондон, Великобритания

33532

Британците са щастливи, задето са успели да съхранят гробовете на най-великите си исторически личности. Тук са погребани толкова много знаменитости, че си има отделно кътче само за писателите и друго, само за кралски особи. Така ще намерите последния дом на Джефри Чосър, Чарлз Дикенс, Томас Харди и много други, заедно с гробовете на великите крале и кралици – Елизабет Първа, Кървавата Мери, Мария Стюарт, Хенри Седми и т.н. Има и още –Дарвин, Нютон, принцеса Даяна...

Повече информация тук.

15. Базилика Санта Кроче, Флоренция, Италия

33528

Позната още като Храма на италианските величия, базиликата може да не е много голяма според стандартите на римокатолическата църква, но пък е огромна що се отнася до личностите, които са намерили вечен покой в нея. Тя е и най-голямата францисканска църква в света, според легендата основана от самия свети Франциск. Тук се намират телата на великите Галилео Галилей, Николо Макиавели, Микеланджело, Росини и много други. Ако сте си мислели, че Флоренция просто не може да ви предложи повече култура, явно сте грешили.

16. Базиликата Свети Петър, Ватикана, Рим, Италия

33531

Тук са погребани всичките 91 глави на римокатолическата църква досега, като за най-известния (и първия) от тях – свети Петър – сведенията са доста противоречиви. Според някои базиликата е построена точно на мястото, където свети Петър е бил разпнат от Нерон през 64 г. сл. Хр. Други обаче казват, че никой не може да даде гаранция, че намерените под църквата останки са негови. През 60-те в Йерусалим са направени разкопки, при които са открити стотици ковчези, а на един от тях е изписано името на светеца така, както е посочено в Библията. По същото време обаче тогавашният папа потвърждава, че Ватикана притежава останките на христовия ученик. Имайки предвид тайнствената репутацията на римската църква, никой, освен тях, не може да каже кое е истина и кое – замазване очите на миряните.

17. Елеонският хълм (Маслинената планина), Йерусалим, Израел

33530

Оставайки на религиозна вълна, Елеонският хълм е задължителна дестинация за пилигримите. Това е едно от най-светите места за вярващите от цял свят, размиващо границите между религиите. Тук Христос се възнася в небето. От тук първо хората ще възкръснат, когато Месията се появи отново. Тук се намира старото еврейско гробище, датиращо отпреди 3000 години. Тук са гробовете на библейски личности, които действително са живели, като давидовия син Авесалом и пророците Захария и Малахия. Тук са погребани израелски лидери от по-ново време. Тук има гробове не само на християни (както православни, така и католици, и протестанти) и евреи, но и на мюсюлмани. Тук се намира църквата на всички нации. От тук се разкрива гледка към красивия стар Йерусалим, както го помни Библията. Разбира се, тук ще намерите и маслини.