10 места, където да си уловите призрак

  • 10 места, където да си уловите призрак
    10 места, където да си уловите призрак

Не е задължително да наближава Хелоуин, за да се втърне човек на лов за призраци. Все пак това занимание си е сериозна работа, която изисква сериозна подготовка.

Най-вече запознаване с историите на духовете и набелязване на дестинациите, където могат да бъдат срещнати нещастните, обречени на вечно бродене безплътни тела.

За да ви улесним в тази нелека задача, сме подбрали някои от най-гъсто населените с призраци и привидения дестинации.

Нека безстрашните продължат напред – на собствена отговорност.

Призракът на Хитлер в Беелиц

10 места, където да си уловите призрак
Снимка: Lanky FungПризракът на Хитлер в Беелиц

В края на 1916 г. в болницата в германския град Беелиц е приет войник на име Адолф Хитлер, тежко ранен в сражение. След войната болницата се разраства и заприличва на малък град - има си месарница, пекарна и дори бирария.

В наши дни обаче много малка част от комплекса е възстановена. Повечето сгради са изоставени и освен сучаен смелчага, влязъл да разгледа, вътре бродят само призраците на миналото. 

Вижте галерия от болницата в Беелиц

*

Призраци от двореца Топкапъ в Истанбул

10 места, където да си уловите призрак
Призраци от двореца Топкапъ в Истанбул

Дворецът Топкапъ е място, на което е логично да се събират призраци и духове. Все пак повече от 300 години оттам са дърпани конците на Османската империя. На дневна светлина плетениците от проходи, коридорчета и вътрешни дворове изглежда очарователна, наистина. Опитайте се обаче да си представите как минавате по тези места по тъмно, само с една свещ в ръката. Знае се, че сградите на харема в Топкапъ са били една от централните арени за интриги, козни, предателства и коварни убийства. За съжаление, никой няма да ви разкаже нищо конкретно. Най-много да дочуете, че през 40-те години на двадесети век, когато е правена реставрация на сградите, в стените и основите на харема са намерени множество кости.

Прочетете още за истанбулските призраци тук. 

*

Вещици в Барселона

10 места, където да си уловите призрак
Вещици в Барселона

Ако имате път към Барселона, съветвам ви да се отбиете на улица „Де ла Неу де Сан Сугат”. Най-известно училище за вещици се намира там. В района, населен с най-много духове и призраци на квадратен сантиметър. Добро начало на вашата туристическа обиколка на мистериозните, страшни и призрачни места в Барселона. Минете и през улица „Дел Мирайес”. Там се намира молитвеният дом, в който вещиците са извършвали ритуали за гонене на злите духове.

Още призрачни истории от Барселона има тук.

*

Железният човек от Прага

10 места, където да си уловите призрак
Снимка: © Prague Information ServiceЖелезният човек от Прага

Железният човек е един от малкото призраци в света, на които е издигнат паметник. Истинското име на железния човек било Яким Берка. Преди да замине на война, той се сгодил за красива девойка. Когато се върнал, зложелатели пуснали слух, че годеницата на Яким не му била особено вярна и той набързо се оженил за друго момиче. Оклеветената и отхвърлена годеница се хвърлила в реката.

Баща й не понесъл срама и мъката и скочил от една висока кула. След време Яким разбрал, че годеницата му е била невинна. Удушил новата си жена и се обесил в мазето. И така, вече 400 години, душата му се опитва да се отърве от сполетялото я проклятие и да спре да се скита по земята. За целта железният човек трябва да намери девствена девойка, с която да си поговори приятелски поне един час. Както се досещате, досега никоя госпожица не се е впуснала в дружеска беседа с него.

Прочетете още истории за призраци от Прага.

*

В търсене на призраци във Венеция

10 места, където да си уловите призрак
Снимка: Thinkstock/GuliverВ търсене на призраци във Венеция

В търсене на призраци във Венеция, започнете с двореца Ка Дарио. Красивата сграда е построена през XV век. Прозорците й гледат към Канале гранде и всички нейни обитатели живеели в разкош и безгрижие. Двеста години по-късно обаче безметежното щастие напуснало двореца. Тогавашният му собственик проклел мястото преди да умре от разбито сърце. Проклятието застига всички следващи собственици на Ка Дарио. Според статистиката двама са убити, трима са изчезнали, а още няколко са се разорили. Както се досещате, стаите на двореца са естественото убежище на нещастните им духове.

Още венециански истории за призраци. 

*

Призраците от Рим

10 места, където да си уловите призрак
Снимка: Thinkstock/GuliverПризраците от Рим

Едно от най-натоварените откъм призраци места е Пиаца Навона. Духът на Месалина понякога навестява площада и се забавлява като рита туристите по задните части. Призракът на любовницата на император Тит, обвинена във вещерство и екзекутирана, обикаля наоколо и дърпа ревниво всички хубави жени за косите. Благородният и тъжен дух на крал Умберто I ди Савоя пристига на площада нощем и се отбива да побъбри с карабинерите в близкото полицейско управление.

Прочетете още за римските призраци тук. 

*

Къщата на терора в Будапеща

10 места, където да си уловите призрак
Къщата на терора в Будапеща

За истинско призрачно изживяване посетете Къщата на терора в Будапеща. Тя се намира на булевард „Андраши” и ще я разпознаете по две неща – малките черно-бели снимки, наредени по перваза на фасадата, и покрусените, пребледнели и разстроени хора, които излизат през входа й. Къщата на терора е била централа на тайната полиция на нацистите, а след това на тайната полиция на комунистите. Сега тя е превърната в музей, в който можете да видите филми, да разгледате експозиции от вещи на затворници, да влезете в стаите за мъчения, въобще да научите повече за всичко, което се е случвало между стените й. Когато сте на последния етаж, непременно погледнете през парапета на вътрешната тераса надолу към фоайето. Нарочно няма да ви издавам какво има там и какво е усещането. Ще го запомните по-добре от всеки призрак, изпречил се пред погледа ви.

Никой не е виждал истински призраци в Къщата на терора. Вероятно те самите са се уплашили от всичко, което е ставало там, но все пак си заслужава да посетите мястото. Понякога е необходимо да се изправим пред призраците, които са вътре в нас. Къщата на терора е перфектна именно за такава среща.

Още за призраците в Будапеща прочетете тук. 

*

Госпожа Шрам от Загреб

10 места, където да си уловите призрак
Снимка: medvednica.infoГоспожа Шрам от Загреб

Ако ви се слуша покъртителна любовна история и имате нужда от по-разтърсващи емоции, най-добре е да посетите изоставения санаториум Брестовац. Той се намира съвсем близо до Загреб в планината Медведница. Подкрепете се преди пътуването в ресторанта „Йерка Шрам”. Той е кръстен на името на много обичана хърватска актриса, починала в санаториума в Брестовац.

Прочетете цялата трагична любовна история на госпожа Шрам тук.

*

Катакомбите на Париж

10 места, където да си уловите призрак
Катакомбите на Париж

Париж е идеалното място за срещи с призраци. Най-добре започнете с изследване на катакомбите. През различните периоди те са изпълнявали ролята на затвор, на гробище и на място за изхвърляне на телата на умрелите от чума. Пълно е със скелети и кости, но това не е толкова ужасяващо. Най-страшна в катакомбите е тишината. Когато сте в тях, спрете да вървите, затаете дъх, ослушайте се и ще разберете сами какво имаме предвид.

Прочетете още истории за призраци от Париж.

*

Монахините от Мадрид

10 места, където да си уловите призрак
Монахините от Мадрид

Любителите на модерното изкуство със сигурност ще започнат обиколката си на Мадрид от музей „Рейна София”. Там са изложени съкровища като картината на Пикасо „Герника”. Самата сграда е построена през XVI век по желание на крал Фелипе II. Предназначена е да бъде болница и дори функционира като такава в първите си десетилетия. В наши дни служителите на музея разказват, че са виждали по коридорите да се разхождат монахини с броеници, а в залите често се появявали и изчезвали странни хора с патерици или болнични дрехи. Нощната охрана на музея пък може да ви се закълне, че понякога чува вопли, стенания и молитви.

Прочетете още истории за призраци от Мадрид.