20 шантави факта за Виетнам, които не знаете

  • 20 шантави факта за Виетнам, които не знаете
    20 шантави факта за Виетнам, които не знаете

Няколко странни и изумителни факта за Виетнам, в които е трудно да повярвате преди да отидете там и да ги видите със собствените си очи.

Но е добре да сте подготвени:

1. Мотоциклетите са навсякъде! На население от 90 милиона души има регистрирани 37 милиона мотоциклета и едва 2 милиона автомобили.

2. Повечето виетнамци носят каска като карат мотор не заради сигурността, а за да не ги глоби полицията.

3. Не е мит - виетнамците наистина ядат кучешко. Не всички, но някои.

4. Виетнамците обикновено си подремват след обяда.

5. Пресичането на улицата в голяма град като Ханой или Сайгон е истински кошмар, дори и да има пешеходна пътека. Движението никога, никога, никога няма да спре, за да пресечете вие, така че се гмурвайте смело и безотговорно за слалом в трафика.

6. Макар родината на кашу дървото да е Бразилия, Виетнам произвежда 37% от световния износ на кашу (ако не си спомняте, ето на какво расте кашуто!).

7. Животът във Виетнам е доста евтин – можете например да си вземете една от местния вид бира за около 40 стотинки.

8. Виетнамците пренасят толкова огромни товари на скутерчетата и моторите си, че опровергават всички закони на физиката.

9. Децата виетнамчета могат без проблем да си купят всякакъв алкохол.

10. В определени магазини можете да си купите руоу ран (змийско вино). Това е точно, каквото звучи – оризово вино с консервирана змия в бутилката.

11. Виетнамците отглеждат мини прасенца като домашни любимци.

12. 40% от виетнамците носят фамилията Нгуйен (произнася се най-близо до Уин).

13. Виетнамците избягват зрителния контакт. Ако прекалено дълго се вгледате в очите им, се смята, че или не им вярвате, или ги застрашавате.

14. Във Виетнам не се празнуват отделни рождени дни, а всички се отбелязват наведнъж на Тет – виетнамската Нова година.

Прочети: 12 традиции за рожден ден от цял свят

15. Виетнамците са единствената нация, за която сме чували да има отделен бог на кухнята. Името му е Онг Тао и точно преди виетнамската нова година (Тет) отлита при бога на небето да го информира кой как се е държал през изминалата година.

16. Не на тена! Докато ние се стараем по всякакви начини да добием златист загар, виетнамците ходят увити като мумии по слънцето и на плаж, защото смятат, че красива е тази кожа, която е светла. Загорялата кожа не се харесва, защото се смята за знак за полска работа.

17. Във Виетнам ледът не се разчупва с разговори за времето – обичайните въпроси на колко сте години, женени ли сте и каква заплата взимате. За тях това не е грубо и невъзпитано, а начин да ви опознаят и да бъдат дружелюбни.

18. В много от ресторантите във Виетнам студеният чай е безплатен.

19. Когато виетнамците пият чай, вода или нещо друго, винаги оставят малка част – никога не изпиват до дъно чашата си.

20. Във Виетнам се практикува лов на гущери. Използват се дълги бамбукови пръчки с кукичка и стръв накрая. След като гущерът бъде уловен, се пече или пържи и се хапва. Да ви е сладко!