Топ 10 забележителности в Амстердам. Ама по-различни.

  • Топ 10 забележителности в Амстердам. Ама по-различни.
    Топ 10 забележителности в Амстердам. Ама по-различни.

10 по-различни забележителности, които да откриете в Амстердам.

Всички знаем защо отивате в Амстердам.

Дори и да не е за това, пак знаем къде ще отидете. Музеите и забележителностите в Амстердам са си там, маршрутите на удоволствията - също.

Ние обаче ви предлагаме 10 идеи как да преживеете едно различно пътешествие в столицата на Холандия.

1. Обществената библиотека в Амстердам

39927

39926

Като видите модернистичната сграда, няма да повярвате, че това е библиотека. С удобно работно време от 10 до 22 часа и безплатен подземен паркинг за колела. Обществената библиотека на Амстердам (OBA) е само на 10 минути от Централнат ажп гара, срещу входа на научния музей Nemo. Дизайнът е минималистичен, но уютен. Тук на спокойствие можете да четете книга или списание или просто да послушате музика. Партерът е посветен на децата, а на последния етаж има ресторант със страхотна гледка към града.

2. Окото - домът на филмите

39928

Отворена едва от 2012 г., тази сграда е замислена като място, посветено изцяло на филмите. Вътре можете да гледате кино, да видите свързани с филми изложби или да пийнете бира в страхотния бар. Окото (The Eye) се намира в северната част на Амстердам, можете да стигнете с ферибот от Централната гара (няма нужда да се притеснявата за билет, това е безплатен транспорт). Входът в сградата е свободен. Новини и повече информация тук.

3. Да се возиш безплатно в Амстердам (на стоп с колело)

39843

Една интересна инициатива, която има за цел да сближи жителите на Амстердам и посетителите му, като използва популярна холандска традиция – да се возиш на багажника на колелото на свой приятел. Кампанията Yello Backie дава невероятната възможност на туристи да видят Амстердам през погледа на местен, а на местните да се срещнат с нови хора от целия свят. Нещо като couchsurfing но без мръсните чорапи в дневната ти. Оглеждайте се яркожълт багажник и извикайте, колкото можете по-силно "Backie!" (Баки!) - и ето, вашият велостоп е готов. Повече за инициативата Yello Backie.

4. Ейбург - плаващият квартал на Амстердам

35345

Най-новият квартал в Амстердам - Ейбург - е построен върху няколко изкуствени острова в езерото Еймер. Обектът още се достроява, но повече от 20 хиляди души вече живеят там. Един от най-иновативните проекти там е Ватербуурт част от Ейбург, където има над 70 самостоятелни плaващи къщи, които са акостирали като лодки край дигите. Къщите са специално пригодени за живеене и са доста интересни – конструкцията е от лек метал и е попълнена с дървени панели, за да се направят стаите. Научете повече за плаващия квартал Ейбург.

5. Eеnmaal: Заведението, където можете да вечеряте единствено сами

32437

Ако ви се налага да вечеряте сами и не искате да ви мислят за самотници, отидете в ресторант Eenmaal, където човек може да се храни сам, без да се притеснява. В помещението масите са само единични. Правилата в Eеnmaal са следните: посетителите първо пият по един коктейл заедно, след което отиват към единичните си маси. Те са помолени да оставят телефоните си по време на престоя и вместо това заведението им предлага да почетат книга или списание. В ресторанта има 10 маси, а декорът е минималистичен, за да не се разсейват клиентите и да се насладят на храната.

Научете повече за ресторанта с единични маси Eenmaal.

6. Музеят на Вролик

16302

Музеят на Вролик съхранява неизбродима колекция от патологични образци, изродени ембриони, необичайни черепи и кости и други анатомични аномалии, събрани от Герардус Вролик (1755 - 1859), един от най-важните холандски учени за времето си. Вилем Вролик пък бил пионер на полето на тератологията, учението за деформациите, любимо на учените анатоми през 18-и и 19-и век. Вролик събрал хиляди екземпляри. След смъртта му колекцията е откупена от група холандци и предоставена на амстердамската община, за да бъде разположена в учреждението на Athenaeum Illustre, което по-късно ще прерасне в Амстердамския университет. Днес музеят на Вролик разполага с многократно допълвана през годините колекция. Работи от 10 до 17 часа, от понеделник до петък. Вход свободен (но може да оставите дарение). Адрес: Meibergdreef 15, 10-30, сградата на Академичния медицински център. Уебсайт на музея тук.

Открийте още от списъка с най-странните музеи в Амстердам.

7. Леденият бар - питие при минус 10 градуса

31569

Леденият бар се намира на брега на река Амстел, само на няколко минути път от площад Рембранд. Мястото е централно и няма как да бъде пропуснато. А и двете големи полярни мечки на входа лесно се забелязват. Със закупуването на билет (около 20 евро на място или по-малко като част от пакет) получавате еднa напитка, която се дава в преддверието - т.нар. топъл бар, а после още две в ледения бар. Разнообразието на напитки в топлия бар не е голямо, но затова пък чакането за коктейлите после си заслужава. Влизането в ледения бар е като стъпка в друго, приказно измерение. Температурата е минус десет по Целзий, а строителният материал е само лед - ледени стени с леден под, ледени пейки и ледени маси, леден барплот, ледени колони с вградени (замразени) предмети според темата на интериора, ледени скулптури, дори чашите са ледени. Научете повече за Ледения бар в Амстердам.

8. Барът, в който си носиш храната

2358

Винаги сме се надявали, че някъде на тази планета все трябва да има бар, в който не те гледат на стръв, ако влезеш с парче пица отвън и си дъвчеш над бирата. Оказа се, че наистина има. Казва се Basis. Намира се в Амстердам. И на всичкото отгоре е нещо много повече от мечтите ни – има си микровълнова фурна, можеш да използваш телефона безплатно, за да си поръчаш пица или китайска храна, ползваш приборите и съдовете им, а накрая дори ще ти измият чиниите. Безценно! Прочетете интервю с основателите на бара.

9. Хотелът, който се рекламира като най-лошият в света

6774

"Вече 40 години гордо разочароваме пътешественици. Гордеем се с нива на комфорт, съпоставими със зле охраняван затвор, бар в подземието с лошо осветление и липса на свеж въздух, врати, които се заключват, и асансьор, който почти никога не засяда между етажите“. Това гласи рекламата на хотел Ханс Бринкер (Hans Brinker) в Амстердам, която е публикувана на заглавната страница на уебсайта му. Може би единственият хотел в света, който доброволно и със завидно постоянство се изтъква като „най-лошия на света“, постоянно ви кара да се чудите дали се шегуват с вас или сте жертва на извратен социален експеримент. Повече за хотела, който се рекламира като най-ужасния в света.

10. Фестивал на светлината

39934

Всяка година от ноември до януари Амстердам се превръща в зимна приказка от светлина – от 28 ноември 2015 г. до 17 януари 2016 г. холандската столица ще стане сцена за десетки артисти, които ще изненадват, радват и объркват със своите светлинни проекти. Маршрутът за лодки (Water Colours) минава покрай каналите и бреговете на река Амстел и разказва приказки, градски истории, провокира представите за света. Пешеходният маршрут (Illuminade) пък се вие из центъра на Амстердам и ще може да бъде изминат от 10 декември до 3 януари. Повече за Фестивала на светлината в Амстердам.