24 съвета за успешен пазарлък (част 1)

  • 24 съвета за успешен пазарлък (част 1)
    24 съвета за успешен пазарлък (част 1)

Как да се пазарим? Пазарлъкът е разпространена практика в някои страни като Китай, Турция и Египет. Ако не се пазарите по тези места, най-вероятно ще ви одерат кожата, защото продавачите очакват да има спор и заявяват по-високи цени, от това, което искат да получат. Ето някои съвети, които да имате предвид, за да се пазарите по най-изгодния и за двете страни начин:

1. Питайте някой доверен местен какви ценови граници са уместни.

2. Разберете колко плащат местните и отказвайте да плащате повече от тях. (Можете или да наблюдавате, или да питате някого, след като е направил покупка. Въпреки това бъдете нащрек, че ако се мотаете около магазините в някои части на света, местните жители нарочно ще се бавят с покупките, за да може продавачът да извлече допълнителна печалба от вас, като чужденец... така че не проявявайте очевидно любопитство.)

3. Много пътеводители и статии съветват да предлагате определен процент (половината, една трета или четвърт) от първата цена на продавача. Уви, това не работи: много магазинери са абсолютно наясно с тази тактика и по тази причина ще предложат първоначално абсурдно висока цена, която може да е десетки, дори стотици пъти по-висока от реалната стойност на стоката, но за купувача ще са съгласни да намалят цената “наполовина”.

4. Вместо това, опитайте се да придобиете груба представа за стойността на стоката, преди да започнете пазарлък. Например, държавните занаятчийски магазини и хотелските магазини за подаръци като цяло имат установени (високи) цени, от които поне ще разберете горната граница в реалните цени на стоките.

5. Ако началната оферта на продавача е значително по-висока, чувствайте се свободни да се изсмеете или да покажете учудване по някакъв начин. Обикновено това се очаква и бързо ще покаже на продавача, че сте наясно с истинската стойност на стоката, дори и да не сте.

6. Точно както магазинерите често започват със смешно високи цени, същото нещо можете да направите и вие като обявите много по-ниска цена от тази, която очаквате да платите накрая. Това ви дава възможност за преговори. Все пак не прекалявайте: ако предложите един долар за килим, продавачът ще предположи че нямате никаква представа от истинската му стойност.

7. За потенциалните купувачи обичаен ход е да кажат "сбогом" на продавача , като показват, че се отказват от преговорите и си тръгват. Така със сигурност ще ви предложат поне две цени, всяка по-ниска от предишната. Друга възможност е да ви попитат „Колко сте готови да платите за това?” (или нещо в този смисъл), което отбелязва, че продавачът осъзнава как потенциална продажба е на път да излезе през вратата.

8. В някои култури е обичайно и търговецът да си тръгне, ако цената е прекалено ниска. Това става с приближаването към прага на печалбата му, но останете непоколебими, защото продавачът ще се върне до няколко минути, за да опита отново да се спазари.

9. Ако сте двама или повече, можете да разиграете ситуацията.Той иска стоката, но тя държи портмонето и не му дава да плати тази цена или нещо подобно.

10. Бъдете силни. Не позволявайте да ви разколебаят, без значение колко упорито се опитват.

11. Бъдете учтиви и приятелски настроени (но твърди) в преговорите. Ако търговецът лично ви хареса, почти сигурно бихте направили по-добра сделка.

12. Може да ви бъде предложен чай, кафе, нещо за хапване и т.н. Може да приемете, като това не означава, че трябва да купите нещо, въпреки че е възможно да ви накарат да се чувствате виновни. Трябва да проявите силна воля!

Ето я втора част... А ето я и нашата фейсбук страница!