24 съвета за успешен пазарлък (част 2)

  • 24 съвета за успешен пазарлък (част 2)
    24 съвета за успешен пазарлък (част 2)

След първата половина, продължаваме и с останалите съвети за пазарене:

13. Не позволявайте на непознати местни да ви помагат в пазарлъка или в намирането и избора на стоки. Накрая ще се наложи да платите допълнителна комисионна.

14. Ако се пазарите за нещо, което е единствено по рода си, не показвайте прекалена заинтересованост към желаната стока или търговецът ще разбере, че е единственият ви вариант и ще сложи съответната цена.

15. Ако купите няколко сходни предмета, опитайте се всеки следващ да е на по-изгодна цена.

16. Ако в страната, в която се намирате, не използват арабските цифри, тогава научете местните цифри.

17. Открийте двама продавачи с еднакви продукти и ги разиграйте един срещу друг.

18. Научете се да броите на местния език и можете да спечелите известно уважение, а оттам и по-добра цена. Придържайте се към местния език, ако можете, дори и магазинерът да ви говори на английски, или на вашия език.

19. Но винаги когато се пазарите, го правете отговорно. Бъдете честни. Ако отговорите на офертата на продавача с ваша оферта, вече сте обвързан с тази цена. Не си губете времето или времето на продавача в пазарлъци, ако нямате реално намерение да купувате.

20. Подбирайте битките си. Това ще рече, пазарете се, когато купувате килим от луксозен магазин на базара. Ако бутилка вода ви се вижда много скъпа обаче, просто я купете от някъде другаде.

21. Дори в култури, при които пазаренето е в реда на нещата, много стоки все пак имат твърди цени. Такива са, например, хранителните стоки и алкохолът. Не се пазарете и когато купувате автобусни билети, а проверете за ценоразпис на автогарата или попитайте другите пътници на опашката, а може и да надзърнете през рамото на този пред вас, за да разберете колко плащат местните.

22. Не допускайте другият да бъде унижен. Често си мислим, че „за всичко може да се преговаря”, но не е така. Унижението не е предмет на пазарлъка. Бъдете наясно, че човекът с когото разговаряте, има семейство и отговорности към него. Двамата не се карате, а се опитвате да достигнете до съгласувано положение.

23. В тази връзка помнете, че търговците обикновено не са зли измамници, опитващи се да измъкнат трудно спечелените пари на хората. Често това са просто бизнесмени, работещи, за да издържат семействата си. Когато се пазарите, вашата цел е не да елиминирате тяхната печалба, а да достигнете до цена, удовлетворяваща и двамата.

24. Не взимайте нещата прекалено сериозно. Запазете чувство за хумор и знайте кога да приемете една оферта. Помнете, че обикновено сумите, за които спорите, може да са нищожни за един западен турист, но да означават много повече за търговеца.

 

Тази статия ви беше полезна? Последвайте ни и във фейсбук!