30 факта за английската кухня

  • 30 факта за английската кухня
    30 факта за английската кухня
  • 30 факта за английската кухня
    30 факта за английската кухня
  • 30 факта за английската кухня
    30 факта за английската кухня

Английската храна има богата и разнообразна кулинарна традиция, която отразява историята, географията и културните влияния на страната. Ето 30 факта за английската храна:

Пълна английска закуска: Традиционната английска закуска обикновено включва бекон, яйца, колбаси, черен пудинг, печен боб, домати на скара и препечен хляб.

30 факта за английската кухня
Снимка: pixabay.com

Риба и чипс: Това емблематично ястие се състои от дълбоко пържена риба (обикновено треска или пикша) и дебело нарязани картофи, често сервирани с гъст грах.

Печена вечеря: Неделното печено е класическо английско ястие, включващо печено месо (обикновено говеждо, пилешко или агнешко), придружено от печени картофи, зеленчуци, йоркширски пудинг и сос.

Пайове: Англия е известна със своите пикантни пайове, като пай с пържоли и бъбреци, пай с пиле и гъби и традиционната корнуолска паста.

Време за чай: Следобедният чай е типично английска традиция, включваща чай, кифли със сметана и конфитюр, сандвичи с пръсти и сладкиши.

Бангери и каша: Това просто и обилно ястие се състои от колбаси, поднесени с картофено пюре и сос от лук.

Обяд на орач: Студено ястие, включващо сирене, хляб, кисели краставички и понякога студено месо, често сервирано в кръчмите.

Черен пудинг: кървавица, направена от свинска мас и кръв, овесени ядки или ечемик и различни подправки.

Овчарски пай: Класическо ястие, приготвено с агнешка или овнешка кайма, гарнирано с картофено пюре и запечено до златисто.

Cornish Pasty: сладкиш с пълнеж от месо, картофи и зеленчуци, произхождащ от Корнуол.

HP сос: популярен кафяв сос, използван като подправка за различни ястия.

Marmite: Спред, направен от екстракт от дрожди, известен със своя отличителен силен вкус.

Bubble and Squeak: Ястие, приготвено от остатъци от зеленчуци, обикновено картофи и зеле, пържени на тиган до хрупкаво.

Сирене Стилтън: Едно от най-известните сирена в Англия, известно със силния си вкус и ронлива текстура.

Trifle: Десерт на пластове, приготвен с пандишпан, плодове, желе, яйчен крем и бита сметана.

Шотландско яйце: твърдо сварено яйце, увито в месо от наденица, покрито с галета и дълбоко пържено.

Торта Eccles: Малък, кръгъл сладкиш, пълен с касис и подправки.

Pimm's: Популярна британска лятна напитка, приготвена с Pimm's No. 1, лимонада и различни плодове.

Beef Wellington: Ястие с говеждо филе, покрито с пастет и увито в бутер тесто.

Желирани змиорки: Специалитет от Източен Лондон, включващ нарязани змиорки в желе с подправки.

Туршия Бранстън: пикантна, сладка и буци кисела краставичка, често използвана в сандвичи.

Жаба в дупката: Колбаси, изпечени в тесто за йоркширски пудинг, често сервирани със сос от лук.

Kippers: Пушена херинга, която често се сервира за закуска.

Кифличка Челси: Сладка, лепкава кифличка, пълна с касис и подправки.

Jammie Dodgers: популярен вид бисквити с пълнеж от сладкиши.

Свински пай: Пикантен пай, пълен с подправено свинско месо, често се консумира студен.

Lancashire Hotpot: Яхния, приготвена с агнешко или говеждо месо, картофи и лук.

Сладолед от кафяв хляб: Десерт, който включва галета и подправки в сладоледа.

Laverbread: Традиционно уелско ястие, приготвено от ядливи водорасли, често се сервира с бекон и препечен хляб.

Stargazy Pie: Корнуолски пай с рибешки глави, стърчащи през кората, създавайки "звезден" вид.

 

Тези факти дават само един поглед към разнообразния и ароматен свят на английската кухня.