Гръцката храна е не само вкусна, но и пропита с история и традиции. Ето 30 факта за гръцката храна:
Средиземноморска диета: Гръцката кухня често се свързва със средиземноморската диета, която е известна със своите ползи за здравето.
Зехтин: Гърция е един от най-големите производители на зехтин в света и играе централна роля в гръцката кухня.
Маслини: Гърция е дом на повече от 120 различни сорта маслини, които се използват в различни ястия и като мезета.
Сирене Фета: Фета е едно от най-известните гръцки сирена и се използва в салати, сладкиши и като топинг.
Кисело мляко: Гръцкото кисело мляко е известно със своята кремообразна текстура и е основна храна както в сладки, така и в солени ястия.
Мезе: Мезе са малки, ароматни ястия, сервирани като предястия, подобно на испанските тапас.
Сувлаки: Сувлаки е популярна гръцка бърза храна, състояща се от малки шишчета месо на скара, често сервирани в пита хляб.
Gyros: Gyros е друга популярна гръцка бърза храна, включваща тънко нарязано месо (обикновено свинско или пилешко), увито в пита със зеленчуци и сос.
Дзацики: Този сос на основата на кисело мляко обикновено се сервира с месо на скара или като дип за хляб и зеленчуци.
Мусака: Класическо гръцко ястие, мусаката се състои от слоеве патладжан, мляно месо (обикновено агнешко) и кремообразен сос бешамел.
Спанакопита: Солен сладкиш с пълнеж от спанак и сирене фета, увит в пластове фило тесто.
Баклава: Сладък десерт, приготвен от пластове фило тесто, нарязани ядки и сладък сироп.
Dolmades: Гроздови листа, пълнени със смес от ориз, билки и понякога месо, след което се задушават в лимонов сос.
Гръцка салата: свежа салата, приготвена с домати, краставици, червен лук, маслини и сирене фета, облечена със зехтин и риган.
Узо: популярен гръцки ликьор с аромат на анасон, който често се сервира като аперитив.
Рецина: Традиционно гръцко вино, ароматизирано с борова смола, което му придава уникален вкус.
Маслини Каламата: Тези тъмно лилави маслини от град Каламата са ценени заради богатия си вкус.
Сирене халуми: Въпреки че не е първоначално гръцко (кипърско), сиренето халуми е популярно в гръцката кухня и често се пече на скара или пържено.
Гръцко кафе: Подобно на турското, гръцкото кафе е силно, сервира се в малки чаши и често придружено с чаша студена вода.
Пастицио: Ястие с печена паста, подобно на лазаня, със слоеве от тръбна паста, смляно месо и сос бешамел.
Клефтико: Традиционно гръцко ястие, при което месо, често агнешко, се готви бавно в пергаментова хартия или глинени съдове с билки и чесън.
Loukoumades: Дълбоко пържени дупки от понички, поляти с мед и поръсени с канела или нарязани ядки.
Taramosalata: Кремообразен дип, направен от рибен хайвер, лимонов сок и зехтин, често сервиран с хляб.
Avgolemono: Класическа гръцка супа, приготвена с пилешки или агнешки бульон, яйчни жълтъци и лимонов сок.
Саганаки: Популярно предястие, при което сирене, често касери или кефалогравиера, се пържи и се сервира с капка бренди.
Шишчета: Гръцката кухня включва различни видове шишчета от месо и морски дарове, овкусени с билки и подправки.
Ревани: торта от грис, напоена със сироп, често овкусена с портокалова или лимонова кора.
Луканико: Гръцка наденица, обикновено направена от свинско месо и овкусена с портокалова кора и други подправки.
Pasteli: Традиционна гръцка закуска, приготвена от мед и сусамово семе, понякога с добавени ядки.
Gigantes Plaki: вегетарианско ястие с гигантски маслен боб, запечен в доматен сос с билки и зехтин.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!