30 мумии са били намерени в Египет

  • 30 мумии са били намерени в Египет
    30 мумии са били намерени в Египет

Екип от египетски археолози откри 30 древни дървени ковчега с мумии вътре. Находката е открита в южния град Луксор и е най-голямата такава за повече от век. 

Министерството по антики на Египет заяви в събота, че са намерени 30 цветни дървени ковчега с мъже, жени и деца в скривалище на гробището Ал-Асасиф, намиращо се в западния бряг на Луксор

По информация на местните власт това е първото толкова голямо откритие на ковчези с мумии, намирано от XIX в. насам, коментира министърът Халед Ел-Енани. Сложно издълбаните и изрисувани ковчези на възраст 3000 години били затворени и открити в добро състояние на запазване, цветове и надписи. 

Мумиите са на мъже и жени свещеници, това коментира лидерът на екипа на разкопките Мустафа Вазири, а находката е датирана от 1000 г. пр. н. е. по време на управлението на 22-та фараонска династия

Ковчезите с мумии ще бъдат подложени на реставрация, преди да бъдат изложени в Големия Египетски музей, който трябва да бъде открит догодина до пирамидите в Гиза. С това откритие Египет се надява да засили своя туристически сектор, който е повлиян от политическата нестабилност, когато след бунтовете през 2011 г. 

По-рано този месец Египет представи две археологически открития в Луксор, включително индустриална зона в Западната долина на града, известна още като Долината на маймуните.