3 красиви градчета в Латвия

  • 3 красиви градчета в Латвия
    3 красиви градчета в Латвия

Латвия е за хората, които обичат природата и традициите, които съжителстваат в хармония с нея. В тази страна ви очакват множество хълмове, равнини, езера и реки, гори, широки ливади и блата.

Латвия прилича на голям природен резерват, прекъсван понякога от места с урбанизиран пейзаж на европейската модерност. Това е една изключителна земя, където гори, блата, езера и реки се развиват през вековете в собствено темпо с минимална човешка намеса.

1. Рига

3 красиви градчета в Латвия
Снимка: pixabay

Рига е столицата на Латвия и главен търговски, културен, индустриален и финансов център на страната. Разположен е на двата бряга на река Даугава, точно където тя се влива в Балтийско море.

Рига е толкова зашеметяваща и има какво да предложи на търсещия градска красота. Ето само малка част от местата, които можете да откриете в Рига.

Храмове:

- Катедралата в Рига, най-голямата църква в Балтийския регион. Построена е още през 13 век, но впоследствие претърпява доста значителни промени. Органът в църквата е от 1844.

- Рижката православна катедрала

- Църквата „Свети Петър“, чиято камбанария е 123,35 метра висока и на върхът ѝ има златно петле ветропоказател

- Църквата „Свети Йон“, построена през 13 век, намира се зад „Свети Петър“

Музеи:

- Замъкът Рига, в който се помещава Музеят на латвийската история и Музеят за чуждо изкуство.

- Кулата Пулвер, единствената отбранителна кула, останала от оригиналните защитни стени. Латвийският военен музей се намира в кулата

- Сградата на латвийския парламент Сейма

- Етнографският открит музей, който включва множество сгради показващи животът в Латвия преди векове. Намира се до езерото Югла.

2. Кулдига

3 красиви градчета в Латвия
Снимка: wikimedia

Кулдига е регионален град, разположен в западната част на Латвия. Въпреки големия размер на града, много туристи мечтаят да посетят Кулдига. Дори многобройните войни и пожари позволяват на градската архитектура да остане в добро състояние. Туристите могат да оценят средновековните дървени сгради. Освен това средновековната атмосфера привлича много туристи.

Тухленият мост над Вента се смята за най-дългият в Европа. Построен е върху модела на древен мост в Мозел.

Водопадът на река Вента (Ventas rumba) е най-широкият естествен водопад в Европа при пълноводие. През 1997 г. е включен в природния резерват на Вентската долина като природен паметник и туристическа атракция. Водопадът често грешно е наричан Кулдигски, но в действителност Кулдигският е разположен на няколкостотин метра от него.

Ширината на водопада зависи от количеството валежи и снеготопенето, но при пълноводие и оптимални условия може да достигне до 279 м, измерени по контура му. С този размер той става най-широкият естествен водопад в Европа. Средната му ширина през всички годишни сезони е около 100 – 110 м. Височината му се колебае между 1,6 и 2,2 м, в зависимост от пълноводието на реката.

Водопадът е изиграл особена роля в създаването на град Кулдига. Той е пречка за изкачване по реката на търговските съдове и градът възниква като станция за претоварване на стоките. За да се разчисти водният път, курландският херцог Якоб фон Кетлер заповядва водопадът да се взриви. След първия взрив се отделят големи каменни блокове и водопадът просто променя линията си. Според легендата, от детонацията стените на двореца му, който е близо до Вента, се напукват и херцогът се отказва от идеята.

3. Валмиера

3 красиви градчета в Латвия
Снимка: wikimedia

Валмиера и околностите на града принадлежат към територията на Латвия, която е от най-отдавна населена. Археологически разкопки разкриват следи от уседнал начин на живот от преди 9000 години. За първи път Валмиера е споменат в хроника от 1323, когато градът получава градски права и в периода 14-16 век Валмиера е част от търговския съюз Ханза. В действителност градът е създаден 40 години по-рано, когато Великият майстор на Ливонския орден Вилкен фон Ендорп нарежда да се построят замъка Волмар и католическата църква Свети Симон един от бреговете на река Гауя.

Почти до средата на миналия век повечето градски сгради са от дърво. За съжаление, по време на Втората световна война, почти всички от тях са били разрушени, остават само няколко ценни исторически сгради. След началото на мира започна нова глава в историята на Валмиера. Активно строителство, разширяване на улици, нови жилища - в града буквално животът кипи.

За да направите обиколка на града и неговите атракции още по-очарователни, можете да наемете велосипед или да наемете лодка, за да пътувате по крайбрежието по река Гауя. Във всеки случай дори пешеходната обиколка ще донесе истинско удоволствие на всеки гост на града.

3 красиви градчета в Латвия
Снимка: wikimedia

Най-интересни забележителности, които можете да видите във Валмиера:

- готическата църква Свети Симон, намираща се в Стария град и датираща от 1283 година.

- Руините на замъка на Ливонския орден от 13 век.

- Най-старата все още съществуваща аптека в Латвия, която е построена през 18 век върху останки от крепостните стени на замъка.