4 интересни обекта в Троянския Балкан

  • 4 интересни обекта в Троянския Балкан
    4 интересни обекта в Троянския Балкан

Троянският Балкан обхваща част от Стара планина и е един от най-живописните райони в страната ни.

Тук човек има възможност да се запознае с интересни традиции и обичаи, а също и да се наслади на свеж планински въздух и красиви пейзажи. Не са малко и лечебните минерални извори, благодарение на които мястото е подходящо за балнеологичен туризъм.

В случай че сте решили да пътешествате в тази част на България, то може би ще ви е от полза да се запознаете с няколко интересни места, разположени именно тук:

1. Национално изложение на художествените занаяти и изкуства

Намира се в село Орешак и представлява изложбен комплекс, построен през 1971 г. върху площ от 50 дка. Изложението включва 9 изложбени зали с обща площ 4200 кв. м и представлява интерес, поради факта, че е единственото по рода си в България. Тук могат да се видят уникални предмети на народните художествени занаяти, дело на майстори от цялата страна. Мястото е домакин и на множество международни събития и изложби. Често се организират и конкурси по керамика, както и изложби на ученици от средните художествени училища.

В изложбения комплекс посетителите имат възможност да закупят предмети на народните художествени занаяти (керамика, дърворезба, тъкани и метални изделия), а също и сливова ракия, произведена от Винпром Троян.

4 интересни обекта в Троянския Балкан

2. Природонаучен музей “Черни осъм”

Този музей се намира в село Черни осъм и носи също името “Черни осъм”. Основан през 1976 година от местния учител по биология Илия Илиев, той представлява двуетажна постройка с три зали, в които са изложени около 700 експоната. Основната атракция в най-голямата зала са едрите представители на животинския свят, като могат да бъдат чути и звуците, които те издават – виене на вълк, грухтене на диво прасе, рев на мечка. В следващата зала са представени различни видове риби, земноводни и влечуги, обитаващи Стара планина, а също и красиви фотографии на района. Сред останалите експонати в музея са 120-те вида птици, някои насекоми, а също и представители на растителния свят, характерни за района.

4 интересни обекта в Троянския Балкан

3. Троянски манастир Св. Обител “Успение Богородично”

Троянският манастир се намира в село Орешак и е третият по големина в България. Основан е през XVIIвек от атонски монаси, които носели със себе си икона на Св. Богородица Труеручица, която е и покровителка на манастира. Първоначално на мястото е създадена малка църква, която с течение на времето е разширявана и преустройвана, а по-късно била построена и нова такава. С изографисването ѝ се заел самият Захарий Зограф, а що се отнася до иконите и дърворезбите в нея – те също са много интересни.

Любопитен факт е, че манастирът е приютявал много революционери и хайдути. Тук може да бъде видяна стаята-скривалище на Васил Левски, която има отвор на тавана – през него той е бягал, когато е бил в опасност.

Манастирът разполага с хотелска част, а в района има и няколко заведения, където можете да опитате традиционни гозби и прочутата троянска сливова. Съвсем наблизо се намира и гореспоменатият Природонаучен музей. За да стигнете до манастира трябва да тръгнете по асфалтирания път от Троян към село Орешак – има достатъчно табели, указващи пътя.

4 интересни обекта в Троянския Балкан
Снимка: bg.wikipedia.org

4. Шипковски минерални бани

Шипково е курортно селище, намиращо се на 20 км западно от Троян и е известно с лечебните си минерални извори. Тези извори се намират извън самото село – на около 2 км, като са общо 3 на брой. Минералната им вода е полезна за лечение на нервни и ставни заболявания, и това привлича голям брой туристи, дошли тук, за да се лекуват. В самия курорт пък има балнеологичен комплекс и 2 открити минерални басейна. През последните години туризмът в Шипково процъфтява – отварят се частни хотели, вили, създават се басейни и т.н.

 

4 интересни обекта в Троянския Балкан