4 неща, които ще разберете по Ел Камино

  • 4 неща, които ще разберете по Ел Камино
    4 неща, които ще разберете по Ел Камино

Поклонническият път Камино де Сантяго, известен повече просто като Ел Камино, е вероятно най-известният такъв в Европа. Хиляди вярващи са вървели по него през вековете, за да стигнат до катедралата в Сантяго де Компостела, а пътуването се счита за успешно, ако сте изминали пеша 100 километра или 200 километра на колело или кон.

В днешно време много пътници все още тръгват по Ел Камино, като много от тях не отдават толкова много значение на религиозния смисъл на пътуването, колкото на това да проверят възможностите, да се насладят на страхотната гледка на Пиренеите, както и да открият нещо за себе си, вътре в тях, по време на безкрайното ходене. Ако сте решили да изминете дългия път, трябва да знаете тези 4 неща:

36537

Ходенето по целия маршрут на Ел Камино е огромно усилие, което ще ви коства много. Много поклонници по този път имат проблеми с побити крака, пришки, паднали нокти. Въобще, състоянието на краката ви обсебва при този тежък преход и тяхното състояние ще стане индикатор за цялостното ви състояние. Всичко това няма да има значение, когато седнете да вечеряте с приятели край пътя, а на сутринта продължите с усмивка.

36538

Заради голямото количество калории, които изгаряте всеки ден, ще сте гладни през повечето време. Въпреки това, ще ви омръзне от местния твърд като камък хляб бокадийо, както и от една и съща храна като цяло всеки ден. Въпреки това, ще се радвате като дете, когато видите червените или зелените пластмасови столове на заведение край пътя. Едни от най-добрите ви приятели в прехода ще са доброто кафе на закуска и евтиното вино тинто за кураж мярка, разбира се).

36536

По Ел Камино ще разберете, че това няма нищо общо с каквото и да било друго, което сте правили през живота си. Много хора гледат филма „Пътят“ (The Way) с Мартин Шийн, който е добър, но, въпреки това, спестява информацията за монотонността и болката, която ще ви съпътстват по целия път. Особено, когато се окажете в платото Месета, където ще трябва да вложите всичката си воля, за да продължите напред.

36539

Понякога ще мразите другите хора, които вървят пътя, също като вас. Особено, когато спите с няколко такива в общо помещение някъде по пътя. Първият от вас, който реши да затвори прозореца нощно време, ще си навлече гнева на всички останали препотени и изморени поклонници. През останалото време можете само да научите по нещо от всеки, дошъл със собствените си причини и история, за да измине Ел Камино.