Ликийският път – предизвикателство за пешеходен туризъм

  • Ликийският път – предизвикателство за пешеходен туризъм
    Ликийският път – предизвикателство за пешеходен туризъм

Едно сериозно предизвикателство за пешеходен туризъм в Турция, което включва гледки както към планини, така и към море.

Ликийският път е дълъг 540 километра и се изминава за 29 дни по брега на Ликия в Южна Турция. Това е първият дълъг маршрут за пешеходен туризъм в Турция, като началната му точка започва във Фетие и завършва близо до Анталия. Той е разучен и начертан през 1999 г. от Кейт Клоу, британско-турски историк-любител.

Пътят привлича множество туристи всяка година, защото всеки от тях може да открие нещо за себе си по него. Любителите на пешеходния туризъм ще се насладят на страхотен маршрут между бреговата ивица и планините, който се състои от множество римски пътища и стари пътеки. На моменти теренът става стръмен и тежък, но има къде да се почива, можете да хванете обществен транспорт и с изключение на 3 отсечки, навсякъде можете да намерите къде да спите в селските къщи, пансионите и малките хотели по пътя, а има и места за къмпингуване.

35440

Природата наоколо е много красива, плажовете са недокоснати и там можете да си почивате, да плувате или да карате каяк. Най-доброто време е през пролетта или есента, или по-точно: февруари-март или септември-ноември, защото лятото е много горещо.

35439

По Ликийския път можете да видите и останки от древната история на региона като призрачното село в полите на хълмовете Каякьой срещу планините Таурус. Мястото е изоставено през 1923 година след Гръцко-турската война и обитателите му са изпратени в родината си.

35438

Днес в селото има две черкви и 500 къщи с каменни огнища, каменни стени, системи за събиране на дъждовна вода. Мястото изглежда доста странно и непоносимо спокойно с къщите без покриви, през които избуяват дървета и цветя. Друго от ключовите места е Пинара и стотиците й гробници, някои от които от 3-4 век пр.Хр.

Ето някои неща, които да знаете, ако тръгнете по този път:

1. В магазинчетата по селата предлагат храни и напитки, но на завишени цени. Там местните имат и хляб, но не го държат изложен на сергиите си.

2. Не минавайте по кратък път, а се доверете на маркировката и картата, защото иначе можете да се заблудите и да се окажете на съвсем друго място.

35442

3. В горещите, каменисти региони по Ликийския път живеят много скорпиони. За да нямате проблеми с тях, не местете камъни, закопчавайте добре раницата и пaлатката си. Също така, винаги изтръсквайте обувките си, преди да ги обуете. Змиите в района са по-малко, но внимавайте и за тях, особено oколо потоците.

4. С потенето губите вода, но и натрий, което е сериозно, колкото дехидратацията. Вземете си много вода за изпът и хапвайте солена супа в края на деня, за да възстановите запасите си от натрий.

5. В полите на планината Бабатаг има много силни ветрове, които се появават от нищото и духат до сутринта, така че, ако ще къмпингувате там, ще трябва да имате съответната екипировка. В района на Козагач пък има падащи скали.

35443