4 съвета за безопасно пътуване (част 1)

  • 4 съвета за безопасно пътуване (част 1)
    4 съвета за безопасно пътуване (част 1)

Сигурно сте наясно, че често туристите могат да бъдат обект на джебчии и други измамници.

Затова подбрахме за вас няколко съвета, дадени от агент на ЦРУ, за това как да пътешествате възможно най-безпроблемно.

Ето ги и тях:

1. Кажете на ваш близък подробности около пътуването ви

Принтирайте маршрутите и хотелските си резервации и ги дайте на ваш доверен човек. Също така отделете време да запомните цялата информация за пътуването си, защото няма как непрекъснато да разчитате на напълно зареден телефон и надеждна интернет връзка.

2. Не изключвайте вероятността за спешен медицински случай

Никога не тръгваме на път с мисълта, че е възможно да се случи нещо сериозно със здравето ни, но такъв вариант не е напълно изключен. Затова е добре да имате здравна застраховка, в случай на внезапно заболяване или травма. Срещу не голяма сума някои застрахователни компании ще ви подсигурят адекватна медицинска грижа.

3. Носете известна сума пари в брой, докато стигнете до дестинацията си

Когато кацнете, можете да откриете, че на летището няма банкомат или че не работи. Възможно е също да не се приемат дебитни и кредитни карти, издадени от банките във вашата държава. Така изведнъж може да се окаже, че нямате пари да се измъкнете от летището. Ако имате известно количество кеш в себе си, ще си осигурите достатъчно време, за да прецените как да действате по-нататък.

4. Запишете си спешните номера

Уверете се, че знаете какъв е местният еквивалент на спешния телефон 112. Запаметете и телефона на посолството и адреса му, за да знаете къде да се обадите в случай, че си изгубите личните документи или ви споходи инцидент.