4-те европейски държави за незабравим винен туризъм

  • 4-те европейски държави за незабравим винен туризъм
    4-те европейски държави за незабравим винен туризъм

Ако искате да изживеете едно наистина изискано и опияняващо пътешествие, отдайте се на винен туризъм!

Европа е континентът, където се намират някои от най-известните райони за производство на вино. Представяме ви страните, където може да се развихрите, ако сте почитатели на тази древна напитка.

1. Франция

Това е страната, осеяна със световноизвестни винарски райони, така че няма да ви е трудно да намерите подходящо за целта на пътешествието място. В Западна Франция доминиращи са областите Пей дьо ла Лоар, Коняк и Аквитания (където се намират Бордо и Дордон). Най-известните дестинации за винен туризъм в тази част на страната са Шампан, Елзас, Бургундия, Прованс и Лангедок-Русийон. Бъдете сигурни обаче, че във всички райони на Франция, ще намерите винарни, отворени за посещение и дегустация. Ако пък искате да „отпиете от извора“, посетете Бургундия.  

4-те европейски държави за незабравим винен туризъм

2. Италия

Това е страната с над 900 000 лозя пръснати от север на юг и от изток на запад. Най-популярни са областите Ломбардия, Пиемонт, Лигурия, Тоскана, Умбрия, Кампания, Пулия, Калабрия и Сицилия. Многобройните лозя, съсредоточени именно в тези райони, са прославили Италия като производител на вино №1 в света. Трябва да отбележим обаче, че основният винарски район в страната е Пиемонт – красива местност в Северна Италия, сгушена сред Алпийските склонове. 

3. Испания

Ако търсите разнообразие, то Испания ще ви го предложи, дори и когато става дума за винен туризъм. Посетите ли Херес, първенецът във винопроизводството в Южна Испания, ще се насладите на подсиленото вино Шери. То все още се прави по традиционни и изпитани във времето методи. В Северна и Централна Испания, където са винарските райони Риоха и Рибера дел Дуеро, ще можете да опитате от богата селекция червени вина.

4-те европейски държави за незабравим винен туризъм

4. Австрия

Австрийското вино не е много популярно извън Европа, но винарските райони в източната част на страната са перфектна възможност да се докоснете до пасторалната природа около Виена. Земите на Долна Австрия, Бургенланд и Стирия са популярни винопроизводители в страната. Районът Вахау, където много от лозята са върху древни тераси, е обявен от ЮНЕСКО за Световно културно наследство.