5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (ІІ част)

  • 5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (ІІ част)
    5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (ІІ част)

Никола Фичев, по известен като Колю Фичето, е една от най-ярките фигури от времето на българското възраждане, оставил след себе си редица архитектурни шедьоври.

Той е признат от своите съвременници за майстор (уста), а в наши дни – за първомайстор на националната архитектура.

Ето и кои са най-известните обекти, дело на първомайстор Колю Фичето:

1. Соколски манастир “Успение Богородично”

Този манастир е разположен в местността Соколова пещера, на 15 км. югоизточно от Габрово и на 4 км. от архитектурно-етнографски комплекс “Етъра”. До него може да се стигне, както по асфалтов път от Габрово, така и по туристическа пътека от “Етъра” (този вариант отнема около 2 часа ходене пеш).

Един от най-интересните обекти, намиращи се на територията на манастира, безспорно е чешмата, която Колю Фичето е построил през 1868 г. Тя е разположена в двора на манастира и е много добре запазена до наши дни –  изработена от камък, тя има кръгообразна форма и  8 чучура. Счита се, че красивата каменна стена, както и костницата до манастирския храм, също са дело на първомайстора.

5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (ІІ част)
Снимка: bg.wikipedia.org

2. Църквата “Свети Никола”, Велико Търново

Църквата “Свети Никола” е разположена в източната част на квартал “Варуша”, като представлява  ниска трикорабна базилика с дървени колони и дъсчени тавани. Строежът и започва през 1835 г., като по проекта е ангажиран майстор Иван Давдата, но в крайна сметка е завършена от Колю Фичето ( след приключването на обекта той официално е признат за майстор-строител).

5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (ІІ част)
Снимка: bg.wikipedia.org

3. Къщата с маймунката, Велико Търново

Това е една възрожденска къща, собственост на Никола Коюв, построена през 1849 г. от Колю Фичето. Известна е с това име, заради скулптурата на маймунка, поставена на входната ѝ врата. Тук за кратко е пребивавал известният търновски възрожденец и колекционер на български старинни ценности Стефан Пенев-Ахтар, живял през първата половина на XIX век. Той е останал в историята като откривател и пазител на единия от двата, достигнали до наши дни преписи на Бориловия синодник.

5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (ІІ част)

4. Църквата “Света Великомъченица Марина”, Велико Търново

Тази църква е построена в някогашното селище Марино поле в периода 1850-1854 г., като днес тук се намира един от кварталите на Велико Търново (такъв е от 1927 г.). В нея могат да бъдат видени интересни икони от тревненски майстори, като най-старата е от 1870 г. – на Света Богородица, с гръцки надписи.

5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (ІІ част)
Снимка: poseti.guide-bulgaria

5. Покритият мост, Ловеч

Покритият мост в Ловеч е един от символите на града и е сред най-посещаваните местни забележителности. Строежът на моста започва през 1874 г., след  като жители на града се обърнали с молба към Колю Фичето да построи покрит мост с дюкянчета. Две години по-късно обекта бил завършен – 84-метров мост, с ширина 10 м., основи  от камък и дървена конструкция. По цялата му дължина били разположени общо 64 занаятчийски и търговски дюкянчета, които привличали както жителите на Ловеч, така и населението на съседните села. За украса на моста били поставени 4 различни скулптури, изобразяващи лъв, двуглав орел, женски бюст и тояга с топуз. До наши дни е оцеляла единствено фигурата на лъва.

5 архитектурни обекта, създадени от Колю Фичето (ІІ част)

В случай че проявявате интерес към работата на Колю Фичето, може да посетите и историческия музей в родния му град – Дряново. Там има цяла експозиция, посветена на творчеството му – могат да бъдат видени много макети на построени от него обекти.