Забележителностите на Мианмар – разходка около езерото Инле

  • Забележителностите на Мианмар – разходка около езерото Инле
    Забележителностите на Мианмар – разходка около езерото Инле

Може би не знаете много за една от интересните държави в Азия, а именно – Мианмар. Разположена в Югоизточна Азия, страната притежава обширна територия, граничеща с  Китай, Лаос, Тайланд, Бангладеш и Индия.

До 1989 г. е известна с английското наименование Бирма, като тогава, след преврат, се сменят и много от имената на градовете и местностите в нея, включително и на столицата Янгон (наричана до 1989 г. Рангун).

В случай че обичате екзотичните дестинации, то може би ще ви е интересно да научите кои са най-интересните туристически обекти в страната. Голяма част от тях са съсредоточени около най-голямата  гордост на Мианмар – езерото Инле. Това езеро е едно от най-живописните места в страната и се намира в центъра на платото Шан, на 900 м. надморска височина. С дължина 22 км. и ширина 10 км., то е обградено от гористи хълмове, които допълват красивия пейзаж.

А ето и кои са най-интересните неща, които може да видите в близост до езерото:

Плаващите градини

Едно от местните племена тук, наречено Ин-Тар отглежда зеленчуци върху плаващи в езерото островчета. Те могат да бъдат изтегляни с лодки и дори продавани като имот, а най-голям е броят им в селата Кайлар, Инчан и Зайатги.

Работилници за злато и сребро

Производството на златна и сребърна бижутерия в Мианмар има дълга история, а едно от местата които са съхранили най-добре този занаят е селцето Ивама. Разположено в западната част на езерото, то е интересно, освен с работилниците си, и с архитектурата си – къщите тук са построени върху дървени  площадки, издигнати над самата вода.

Пазарът Майн Ток

Този пазар се намира на източния бряг на езерото, като тук местните продават всичко, което са произвели – зеленчуци, риба, цветя, плодове и др.

Манастирът Nga Phe Chaung

Този дървен манастир, построен през 50-те години на 19 век, няма впечатляваща външност,но е интересен с  богатата си колекция от статуи на Буда, донесени тук от различни краища на страната.

Забележителностите на Мианмар – разходка около езерото Инле

Работилница за грънци

Интересна работилница за грънци съществува в Кяут Тайнг, където по стара традиция пещите са подземни – представляват ями с по няколко стъпала, откъдето слизат грънчарите, и отвор за пушека отзад.

Състезание по гребане с крака

През септември и октомври тук се провежда фестивал, част от който е и уникалното по рода си състезание по гребане с крака. Фестивалът продължава цели 18 дни, а интересен факт е, че гребането с крака е традиционен начин за придвижване сред местните.

Забележителностите на Мианмар – разходка около езерото Инле

Пагодата Alodaw Pauk

Намира се в селцето Нампан, в южната част на щата Шан и е една от 84-те хиляди пагоди, построени от крал Тирри Дамма  Таука през ІІІ в. пр .н. е. Най-впечатляваща тук е 4-метровата позлатена статуя на Буда.

Забележителностите на Мианмар – разходка около езерото Инле

Пагодата Phaung Daw Oo

 Тази пагода е разположена в самото езеро и е един от най-важните храмове в страната.

Забележителностите на Мианмар – разходка около езерото Инле

Пагодата Kyauk Phyu Gyi

Храмът е разположен само на километър южно от Няонг Шве и е известен с огромната статуя на Буда.

Пагодата Shwe Indein

Индейн е малко селище по западния бряг на езерото Инле, като на върха на хълма е издялано изображение на Буда, а под него има още множество подобни изображения, съхранени от древни времена.

Пагодата Kaung Mwal Taw

Това всъщност е името на група от 236 пагоди, построени между XIII и XVIII, които  са разположенив близост до село Сагар.

 

Забележителностите на Мианмар – разходка около езерото Инле