5 български села, които да посетите през зимата

  • 5 български села, които да посетите през зимата
    5 български села, които да посетите през зимата

Въпреки че настъпилият зимен сезон не е толкова предпочитан за пътешествия, колкото летния, все пак има места, които са особено очарователни именно сега.

Естествено, в световен мащаб тези места са наистина много, но и нашата страна не отстъпва по този показател – тук също има какво да се види. Затова сме решили да обърнем внимание на няколко български села, които туристите посещават целогодишно, но през зимата са наистина приказно красиви. Ето ги и тях:

1. Гела

Това родопско селце притежава наистина една неповторима атмосфера – може би тук най-добре се усеща духът на планината. Намира се в област Смолян и до 1990 г. е било част от село Широка Лъка. Съществува легенда, според която село Гела е родното място на Орфей, като се смята също, че той е слязъл да търси Евридика в пещерата Дяволското гърло, която се намира недалеч от селото.

5 български села, които да посетите през зимата

2. Жеравна

Село Жеравна се намира на територията на община Котел, в Средния дял на Източна Стара планина. Местоположението му го прави удобно за посещения от различни краища на страната (разположено е на 32 км от крайпътния възел “Петолъчката”, на пътя СофияБургас). Жеравна е със статут на световен архитектурен паметник. Днес са запазени около 200 къщи, обявени за паметници на културата, с възраст между 150 и 300 години. Мястото има уникална атмосфера и си струва да бъде посетено, особено през зимата, когато снежната покривка го прави още по-привлекателно за окото.

5 български села, които да посетите през зимата

3. Широка Лъка

Това село също се намира в планински район – разположено е на 23 км северозападно от град Смолян. Мястото е обявено за архитектурен и фолклорен резерват, като се смята, че именно тук се е родила родопската песен. В селото могат да бъдат видени автентични родопски къщи, както и две интересни църкви – “Успение Богородично” и “Свети Никола”.  Смята се, че иконостасът на църквата “Успение Богородично”, който е с уникален стил, е рисуван от братята Димитър и Захари Зограф, или от техни ученици. В Широка Лъка се намира и къщата на Капитан Петко войвода, която е била негов щаб след Освобождението.  Каквото и да кажем за това място, ще е малко – то просто трябва да се види.

5 български села, които да посетите през зимата

4. Лещен

Отново ще трябва да споменем Родопите, тъй като това село е разположено в западната част на планината, на 114 км югоизточно от Благоевград. Тук също могат да бъдат видени много старинни къщи, като част от тях са превърнати във вили, където туристите отсядат. Селото притежава един наистина автентичен вид, поради което е предпочитано място за заснемането на игрални филми и музикални клипове.

5 български села, които да посетите през зимата

5. Арбанаси

Споменаваме това село накрая, но не и на последно място, тъй като то е може би сред най-известните, когато става въпрос за български села с автентична атмосфера. Разположено е на 5 км североизточно от Велико Търново, на високото арбанашко плато, което разделя старопрестолния град от Горна Оряховица. Смята се, че именно в Арбанаси царете на Търново са сечели монети. В наши дни, освен автентичните къщи тук, може да посетите и доста интересни църкви и манастири. Според сведения, в Арбанашкия манастир, в края на XVIII век, Софроний Врачански е приел монашеството. Тук той пише известното “Житие и страдание на грешния Софроний”. Арбанаси е в Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

5 български села, които да посетите през зимата