5 необичайно вкусни преживявания в Испания

  • 5 необичайно вкусни преживявания в Испания
    5 необичайно вкусни преживявания в Испания

Всички знаем, че испанската храна има страхотен вкус, но в следващите редове ще откриете наслада за всички сетива.

1. Ягодовият влак в Мадрид

Ето нещо за любителите на ягоди: возене с парен локомотив от Мадрид до Аранюез, където персоналът, облечен в исторически костюми, обслужва пътници и им донася най-вкусни изобретения от ягоди и сметана.

5 необичайно вкусни преживявания в Испания

The Tren dе lа Fresa - или Ягодовият влак - работи в събота и неделя през пролетта и есента. Той използва дървени колички от 19-ти век и се придвижва по протежение на втората най-стара жп линия в Испания.

Aranjuez, изненадващо, е известен със своя фресон - голямо разнообразие от ягоди, но е добавен и в списъка на ЮНЕСКО, пълен с впечатляващи градини и дворци. Вашият билет включва обиколка на историческото сърце на града. 

2. Willy Wonka - тематично джелато в Жирона

5 необичайно вкусни преживявания в Испания

Често пренебрегван в полза на по-оживената Барселона, градът със стени Жирона е съкровищница на архитектурни чудеса: Средновековни улици и дворове с мозаечни плочки, красиви колонади и какво ли още не.

Любителите на сладолед обаче ще искат да се насочат направо към Rocambolesc Gelateria. Вдъхновено от шоколадовата фабрика на Willy Wonka, заведението предлага невероятно разнообразие от сладкиши, десерти и сладолед с над 30 гарнитури, от които да избирате.

Те предлагат и специален комплект за вкъщи, който можете да направите у дома. Той включва захарен памук, гуава, млечен карамел, краве кисело мляко и местен сладолед от овче мляко Ripollesa.

3. Шери и изкуство в Херес

5 необичайно вкусни преживявания в Испания

Шери не е само като допълнение в Испания. В Херес де ла Фронтера в Андалусия това е сериозен бизнес.

Градът е известен със своите подсилени вина и не липсват бодегас, предлагащи дегустационни турове. Сериозните пиячи на шери обаче трябва да се насочат към Bodegas Tradición. Това е предприятие, което последователно произвежда най-добрите и постоянно печелещи награди, шери. В него се помещава и една от най-добрите испански колекции на изкуства в града, включително произведения на Гоя, на които можете да се възхищавате, докато отпивате от пленителната напитка. 

4. Най-големият фестивал на охлюви в света, Lleida

5 необичайно вкусни преживявания в Испания

Всяка година в края на май посетителите се стичат в Ллейда, Каталония (160 км западно от Барселона), за да участват в най-големия фестивал на охлюви в света. Това, което някога започва като група приятели за пикник на брега на река Сегре, сега събира над 12 тона охлюви, консумирани през уикенда, както и много танци и музика също.

След като сте се напълнили с коремоноги, има много други неща, които можете да видите в Lleida, включително катедралата Seu Vella и замъка на тамплиерите в Gardeny. Не се отдалечавайте твърде далеч, или ще пропуснете задължителния кастел или човешката кула на главния площад.

5. Раят на шунката в Херес де лос Кабалерос

5 необичайно вкусни преживявания в Испания

Иберийската сушена шунка е един от звездните продукти на испанската гастрономия. И едно от най-добрите места, където да се наслаждавате е в района на Бадахос, в Естремадура. Херес де лос Кабалерос, на около 20 километра от Олива де ла Фронтера, е нейният духовен дом.

Тук ще можете да вкусите невероятни видове и деликатеси от иберийска шунка, в зависимост от предпочитанията ви и дори да посетите местната месарница, ако желаете. Сушено свинско и сушени колбаси, известни като salchichón и chorizo ​​templario, не трябва да се пропускат.

Ако имате истински късмет, вашето посещение ще съвпадне с ежегодния панаир на иберийската шунка, който се провежда през май и включва гастрономически събития и дегустационни сесии. След като сте хапнали обилно, не забравяйте да отидете до някои от най-забележителните паметници на града, включително долмените Ел Торинуело, крепостта и кулата Torre Sangrienta от времето на тамплиерите на рицарите.