5 чудеса на съвременната архитектура

  • 5 чудеса на съвременната архитектура
    5 чудеса на съвременната архитектура

По света съществуват архитектурни обекти, които просто няма как да останат незабелязани . Не става въпрос само за шедьоври като Айфеловата кула, Акропола или Колизеума, а и за творения на съвременната архитектура, които няма как да бъдат подминати с безразличие.

Повечето от тях имат причудлива форма и сюрреалистичен вид, но въпреки това са толкова красиви и внушителни. Ето и кои са 10-те съвременни архитектурни шедьовра, привлекли най-много вниманието ни:

1. Национален стадион “Птичето гнездо” в Пекин, Китай

Този стадион е създаден специално, за да бъде домакин на летните олимпийски игри през 2008 година. Строежът му отнема 5 години, като официалното откриване е на 28 юни 2008 година.  Стадионът умишлено е бил проектиран да прилича на птиче гнездо, като при направата му е имало и покрив, който по-късно е бил премахнат с цел запазване на сеизмичната устойчивост на сградата. Интересен факт е, че за да се поддържа добра акустика, стените на стадиона са обвити със специална мембрана с полупрозрачен цвят. Размерите на този архитектурен шедьовър са наистина впечатляващи – той е с капацитет за 90 000, а за създаването му са били необходими 110 000 тона стомана.

5 чудеса на съвременната архитектура

2. Хотел “Бурж ал Араб” в Дубай

Това е единственият 7-звезден хотел в света, проектиран от архитекта Том Райт. Със своите 321 метра, той се нарежда на 4-то място сред най-високите хотели на Земята. Интересна подробност е, че дизайнът му е вдъхновен от арабските лодки доу – формата му наподобява именно платно на такава лодка. Мястото определено е много луксозно, като една нощувка може да ви струва баснословна сума (най-скъпите стаи са от порядъка на 20-30 000 долара).

Хотелът е построен върху изкуствено създаден остров (свързан е посредством мост с континенталната част), като основите му са вкопани на 230 м. дълбочина в пясъка. За направата му са използвани 9 000 тона стомана, която служи за изграждане на диагоналните подпорни конструкции. Освен всичко останало, мястото разполага и с хеликоптерна площадка.

5 чудеса на съвременната архитектура

3. Музеят “Гугенхайм”в Билбао, Испания

Музеят “Гугенхайм” е проектиран от архитекта Франк Геери, който придобива световна известност след реализацията на проекта. Геери използва математически софтуер, за да постигне това съвършенство на формите, а освен това и дава началото на ново течение в архитектурата. Този музей за съвременно изкуство е открит през 1997 година и финансиран от фондацията на Соломон Гугенхайм.

За направата на обекта са използвани титан и стъкло, като интересното е, че това е една от най-внушителните деструктивни сгради в света, а видът ѝ наподобява бронзова скулптура. Неслучайно музеят е обявен за една от най-великите сгради на XX век.

5 чудеса на съвременната архитектура

4. Кулите “Absolute World” в Канада

Те са известни още като кулите на Мерилин Монро и са проектирани от китайския архитект Ясонг Ма. Строежът на двата небостъргача започва през 2007 г. и е завършен през 2012 г., като те изпълняват функцията на жилищни сгради. Интересното в дизайна им е, че всеки следващ етаж е изместен с 8° от предходния, като по този начин те придобиват уникална форма. Двете сгради са наистина доста внушителна гледка и показват в каква посока ще се развива архитектурата занапред. Любопитен факт е, че за направата на всяка една от сградите са изразходвани 9 200 тона стомана.

5 чудеса на съвременната архитектура

5. Операта в Сидни, Австралия

Дело на датския архитект Йорт Утсън, тя включва около 10 големи зали с различно предназначение – концертна зала, зала за драматичен театър, както и по-малки зали, една от които е разположена във вътрешния двор, под открито небе. Смята се, че архитектът  е проектирал операта, използвайки принципа на корабостроенето – покривът е изграден от конструкции, наподобяващи корабни платна. Строежът на операта в Сидни приключва през 1973 година, като тя неслучайно е считана за един от най-големите архитектурни шедьоври на XXвек.

5 чудеса на съвременната архитектура